C5 dorade

zerocoolos

New member
Pozdrav,

čitajući razne forume i članke vezano za C5, želio bih raspraviti ovdje s ljudima koji su se susreli s istim dvojbama/problemima. Posjedujem Citroen C5 12/2012 Saloon, boja crna s efektom, 1.6Hdi, RT6 uređaj, itd. Ono što želim je doraditi neke stvari, pa da počnem:

Dodavanje parking kamere
-želio bih dodati parking kameru koja će biti povezana s ekranom koja već postoji na automobilu, rekao bih da je to već radio vborovic
-trebam čisto u par crtica upute gdje kupiti kameru koja je kompatibilna, kako provesti kablove i spojiti s ekranom

Aluminijske felge
-kupio bih dodatne felge koje bih koristio za ljetne gume, isplati ili se kupiti originalne Citroen felge (neke stvarno dobro izgledaju) ili ipak ići na nekog drugog proizvođača, cijena do 1500kn po komadu max

Èišćenje, poliranje i voskanje
-čitao sam brdo članaka i gledao podosta tutorijala no :cenzura::cenzura::cenzura:eš mi sve ak se tu zna tko koga...
-ugrubo što sam shvatio je da se treba čistiti glinom i brzim čistačem, zatim se dubinski lak čisti s ultimate compoundom, polira i nanosi vosak :D
-želim ručno sve napraviti, novac za sredstva nije problem
-gdje kupiti sva sredstva (koja marka), da su dobre kvalitete?
-ima li netko kakve dodatne upute?

Hvala unaprijed svima

vborovic

C5 modifikator
Kamera

Nije samo do kamere, tvoj RT6 vrlo vjerojatno ne podržava serijsku kameru (fali mu dio hardvera), što znači da ti treba međuuređaj (interface) koji će povezati kameru i ekran, a da RT6 i dalje radi kako spada ... interface je $250, originalna kamera 150€, i još nešto kablovinja, nakupi se ... naravno, možeš kupiti bilo koju drugu kameru, ali ja sam uzimao originalnu baš zato da vidim kako mogu natjerati postojeću opremu da prizna da je slabija, al nije prošlo.

Felge

Definiraj što znači dal se isplati ili ne? Cijena koja ti je max ti može kupiti bilo koje originalne rabljene felge, 1 komad naravno ... ako u tu cijenu računaš i gume, onda puno teže, ali našlo bi se. Ne znam koje felge sada imaš, ako ti je 16" (serijska ugradnja), onda imaš potencijalni problem ... samo 16" ima letvu volana sa drukčijim hodom, 17-19 drugi model letve ... tako da bi sa većom felgom auto mogao imati određene neželjene posljedice (prije ti ode letva, lager, ili nešto treće na prednjm ovjesu) ...

Vosak

Izbjegavaj to ... prvi put dok će ti trebati auto lakirati, lakirer će te najuriti dok vidi s čim bude imao posla.

Posljednje uređivanje:

zerocoolos

New member
Nije samo do kamere, tvoj RT6 vrlo vjerojatno ne podržava serijsku kameru (fali mu dio hardvera), što znači da ti treba međuuređaj (interface) koji će povezati kameru i ekran, a da RT6 i dalje radi kako spada ... interface je $250, originalna kamera 150€, i još nešto kablovinja, nakupi se ... naravno, možeš kupiti bilo koju drugu kameru, ali ja sam uzimao originalnu baš zato da vidim kako mogu natjerati postojeću opremu da prizna da je slabija, al nije prošlo.
tako sam i mislio, jel tvoj automobil podržavao kameru ili si morao i međuuređaj ugraditi? Kako to funkcionira? Gdje si kupovao? Za ovo sam jako zainteresiran...

Definiraj što znači dal se isplati ili ne? Cijena koja ti je max ti može kupiti bilo koje originalne rabljene felge, 1 komad naravno ... ako u tu cijenu računaš i gume, onda puno teže, ali našlo bi se. Ne znam koje felge sada imaš, ako ti je 16" (serijska ugradnja), onda imaš potencijalni problem ... samo 16" ima letvu volana sa drukčijim hodom, 17-19 drugi model letve ... tako da bi sa većom felgom auto mogao imati određene neželjene posljedice (prije ti ode letva, lager, ili nešto treće na prednjm ovjesu) ...
Želim 16" kao što dolazi serijski, baš sam danas zatražio ponudu u PSC Slavonia (ovlašteni partner), no tamo mi kažu da trebam i senzore za tlak odmah, vidim da će me tako izaći između 2500 i 3000 po felgi... No ono što mene zanima, koliko su one kvalitetne u usporedbi s drugim proizvođačima...

Vosak

Izbjegavaj to ... prvi put dok će ti trebati auto lakirati, lakirer će te najuriti dok vidi s čim bude imao posla.
Jel nije vosak za zaštitu laka? Nije da imam neko mišljenje, volio bih čuti što ljudi misle o svemu tome...

Cutac

Prèkaroš
Ja bih malo zasmetao :whistling:

Jel isplativije/pametnije uzimati glinu za čišćenje kod nas ili od kineza?

vborovic

C5 modifikator
Pod 1: nije podržavao, zato sam nabavio taj dodatni uređaj, s kojim btw mogu imati 2 dodatna video ulaza, pa tako recimo imam i TV u autu ... :D ... ima par online specijaliziranih shop-ova koji nude tu opremu, ali svaka ugradnja je na veliki vlastiit rizik (od toga da će ti riknuti taj interface ako ga krivo spojiš, do toga da će ti riknuti sam RT6, ili vezani ekran)

Pod 2: da li trenutno na autu imaš senzore za tlak na kotačima? Odnosno uopće sustav na autu? Senzori se inače mogu prebaciti sa starih na nove felge (pogotovo u varijanti 16 -> 16). A gle, "zamjenske" felge prodaju po dvostruko jeftinijoj cijeni ... klasična ekonomija, da bi netko ostvario razliku u cijeni, znači da na nečemu štedi, a to su sam materijal, kvaliteta obrade i dugovječnost proizvoda ...

Pod 3: pa, je ... ali dok ga ti zaštitiš, ako ti netko ogrebe auto (nema zaštite od toga), ako lakirer mora recimo farbati cijeli odbojnik radi 5 cm ogrebotine (ako se neda riješiti poliranjem) mora prešpricati cijeli odbojnik ako želiš da to izgleda na nešto ... a sad ti špricaj vosak, pa ćeš vidjeti koliko dugo će ti novi lak izdržati ... a da skineš vosak, opet junački zahvat uz svu raspoloživu današnju kemiju i alkemiju

@ Cutac - Gledam na ebay-u, kineska 3M glina (za njihovo tržište): cca $4 pa na više za 180-200g blok ... 3M za ostatak normalnog svijeta (made in Japan), 200g u posudi: $50 ... isplativost je očita, pamet: nek svako proba na svom autu ... :D

Posljednje uređivanje:

zerocoolos

New member
Pod 1: nije podržavao, zato sam nabavio taj dodatni uređaj, skojim btw mogu imati 2 dodatna video ulaza, pa tako recimo imam i TV u autu ... ... ima par online specijaliziranih shopov-a koji nude tu opremu, ali svaka ugradnja je na veliki vlastiit rizik (od toga da će ti riknuti taj interface ako ga krivo spojiš, do toga da će ti riknuti sam RT6, ili vezani ekran)
imas kakav link gdje i koje kupovati?

Pod 2: da li trenutno na autu imaš senzore za tlak na kotačima? Odnosno uopće sustav na autu? Senzori se inače mogu prebaciti sa starih na nove felge (pogotovo u varijanti 16 -> 16). A gle, "zamjenske" felge prodaju po dvostruko jeftinijoj cijeni ... klasična ekonomija, da bi netko ostvario razliku u cijeni, znači da na nečemu štedi, a to su sam materijal, kvaliteta obrade i dugovječnost proizvoda ...
da, imam senzore za tlak, na kraju će odlučiti moram li mijenjati ljetne gume u ovisnosti u kojem su stanju pa se zato raspitujem, ako ne moram onda ću felge nove kupiti.

Pod 3: pa, je ... ali dok ga ti zaštitiš, ako ti netko ogrebe auto (nema zaštite od toga), ako lakirer mora recimo farbati cijeli odbojnik radi 5 cm ogrebotine (ako se neda riješiti poliranjem) mora prešpricati cijeli odbojnik ako želiš da to izgleda na nešto ... a sad ti špricaj vosak, pa ćeš vidjeti koliko dugo će ti novi lak izdržati ... a da skineš vosak, opet junački zahvat uz svu raspoloživu današnju kemiju i alkemiju
ti kao da si vidovit, ogrebao mi je straznja vrata neki mulac nekidan na parkingu, nije strasno ali imam dvije crtice koje se vide podosta na crnoj boji pa sad razmisljam kako da to saniram... vidiš dobro je znati to za vosak... kako ti inače održavaš svoj automobil?

vborovic

C5 modifikator
http://car-solutions.com/

Onda ako imaš senszore za tlak, po pravilima, moraš ih imati ispravne (ne možeš isključiti sustav i eliminirati potrebu za njima - naravno, možeš na divlje, ali onda imaš tehnički neispravno vozilo)

Ovisi kolike i kakve su ogrebotine, možda bi se dalo samo ispolirati sa 3M pastom (koja minuta posla):

Ali, s time treba znati, jedan potez previše, i eto te na temeljnoj boji ... :D

zerocoolos

New member
Onda ako imaš senszore za tlak, po pravilima, moraš ih imati ispravne
da, zato su mi i ponudili senzore s felgama...

Ovisi kolike i kakve su ogrebotine, možda bi se dalo samo ispolirati sa 3M pastom (koja minuta posla):

Ali, s time treba znati, jedan potez previše, i eto te na temeljnoj boji ...
hehe, vidio sam likove koji skinu do temeljne sa sličnim preparatima :D

vborovic

C5 modifikator
Ovu 3M pastu imaju po servisima, možda ti netko to može za neku siću ispolirati ... pitaj ih zašto ne presele postojeće senzore, baš me zanima tumačenje ... eventualno kupiš zamjenski ventil odnosno dio koji povezuje felgu i senzor (to se u pravilu mijenja pri takvim zahvatima, sigurnosti radi), ali to je 1/10 cijene novog senzora

jole17

New member
Evo čitam gore malo komentare i uz svo dužno poštovanje morao sam reagirati na onaj dio koji se tiče voska, naime vosak stvara zaštitni sloj preko boje, vosak ne nagriza boju, dapače upravo suprotno,isto tako vosak se može skinuti pranjem auta s najobičninim čarlijem za suđe,što se tiče ogrebotina sve ovisi kolike su, nešto bi se možda i dalo napraviti ručno ali s puno trljanja i odgovarajućom pastom za poliranje,možda bi se trebako i pobrusiti malo ako je deblja ogrebotina, a ako je probilo boju onda jedino touch up paint,naravno najbolje je odraditi strojno jer su daleko bolji rezultati, sad hoćete li to raditi vi sami ili ćete prepustiti nekome ko se time bavi to je na vama 😀

Da se još nadovežem, ručno teško da će te ispolirati auto, rezultati jednostavno neće biti zadovoljavajući, od sredstava si pogledajte na stranicama : Auto partes, Forea OCD, i DLS Detail,stajališta sam da što se tiče poliranja to uvijek treba prepustiti onome ko se time bavi, možda košta više ali isplati se

zerocoolos

New member
Evo čitam gore malo komentare i uz svo dužno poštovanje morao sam reagirati na onaj dio koji se tiče voska, naime vosak stvara zaštitni sloj preko boje, vosak ne nagriza boju, dapače upravo suprotno,isto tako vosak se može skinuti pranjem auta s najobičninim čarlijem za suđe,što se tiče ogrebotina sve ovisi kolike su, nešto bi se možda i dalo napraviti ručno ali s puno trljanja i odgovarajućom pastom za poliranje,možda bi se trebako i pobrusiti malo ako je deblja ogrebotina, a ako je probilo boju onda jedino touch up paint,naravno najbolje je odraditi strojno jer su daleko bolji rezultati, sad hoćete li to raditi vi sami ili ćete prepustiti nekome ko se time bavi to je na vama ��

Da se još nadovežem, ručno teško da će te ispolirati auto, rezultati jednostavno neće biti zadovoljavajući, od sredstava si pogledajte na stranicama : Auto partes, Forea OCD, i DLS Detail,stajališta sam da što se tiče poliranja to uvijek treba prepustiti onome ko se time bavi, možda košta više ali isplati se
Do takvog sam nekakvog zaključka već došao, no što se tiče strojnog ili ručnog poliranja sam naišao na hrpu različitih mišljenja, svjestan sam da ručno neće biti isto kao i strojno no vidio sam i dobrih rezultata...

kakva su meguiars sredstva ako netko zna? (http://www.meguiars.com/international)

vborovic

C5 modifikator
naime vosak stvara zaštitni sloj preko boje, vosak ne nagriza boju, dapače upravo suprotno
Pokaži gdje je netko rekao nešto suprotno.

isto tako vosak se može skinuti pranjem auta s najobičninim čarlijem za suđe
Isto tako, uz svo dužno poštovanje, to nije baš tako, ali svatko ima pravo na svoje mišljenje .. nisam jedan auto imao i vidio da bih znao i uvjerio se koje su prednosti i mane voska, to svatko nek procijeni za sebe

jole17

New member
Ako ne skibe čarli, mješavina nekog All purpose cleanera i šampona sve skida,o izopropilnom alkoholu neću ni pričati...

zerocoolos

New member
Mislim da ću probati s voskom i poliranjem...

Što se tiče felgi, dobio sam ponudu i razočaran sam što citroen ima različit izgled felgi po veličinama, što znači da ako želim drugačiju felgu moram i gumu odmah mijenjati...

Na vrh