Crni dim na auspuhu (EGR off, DPF off)

N

nikolakik9

Guest
Pozdrav svima!

Da li je neko imao sličnih problema sa crnim dimom? Opis problema u nastavku...

Problem sa crnim dimom pri potapanju gasa/ubrzavanju imam već duže vreme. Iz tog razloga sam morao uraditi DPF off, jer je bio prezačepljen. Nije bilo mogućnosti da se čisti jer je bezuspešno čišćen više puta pre toga. Problem sa crnim dimom nakon gašenja je ostao.
Usledilo je potom i gašenje EGR-a softverski i začepljen je pločicom. Elektroničar je iz nekog razloga ostavio džek od EGR-a skinut. Preko mobilne dijagnostike se očitavaju sledeći parametri: No EGR i EGR position 99,99%. Bio sam radoznao pa sam povezao džek natrag na EGR, i nakon toga dijagnostika očitava da je EGR aktivan i EGR position u rasponu od 0-90% (menja se sa promenom broja obrtaja motora). Takođe primetio sam da je i veća količina crnog dima na auspuhu. Za nijansu se smanji kada se skine džek sa EGR ventila.
Slutim da verovatno softver nije urađen kako treba. Ispravite me ako grešim.

Da li se nekome dešavalo nešto slično nakon gašenja EGR-a?

U pitanju je Citroen C5 X7, 2009, 103KW, Delphi.

bjelivuk

Well-known member
Uredništvo foruma
Loše je to napravljeno, jer ga ECU očito i dalje vidi, ali s obzirom da je mehanički blokiran pločicom, dolazi do nesklada omjera goriva/zrak.
Kad makneš džek, ECU vjerojatno pređe u neki fallback modus i radi s nešto izmjenjenim paramterima, pa manje dimi, ali to nije to. Kad danas svaka autopraonica ima dijagnostiku. :)

N

nikolakik9

Guest
Loše je to napravljeno, jer ga ECU očito i dalje vidi, ali s obzirom da je mehanički blokiran pločicom, dolazi do nesklada omjera goriva/zrak.
Kad makneš džek, ECU vjerojatno pređe u neki fallback modus i radi s nešto izmjenjenim paramterima, pa manje dimi, ali to nije to. Kad danas svaka autopraonica ima dijagnostiku. :)
Slažem se u potpunosti. To je i meni logično. Jer da je ugašen kako treba računar ga uopšte ne bi prepoznao i ne bi bilo promene u samom radu istog. Verovatno ne bi ni dimio toliko.
Ali elektorničar ko elektroničar, nikada neće priznati svoju grešku. Najlakše mu je reći da su dizne u problemu i tu se priča završi.

MacSlavko

Well-known member
Donator foruma
Vozi to nazad majstoru koji je “softwerski pobrisao EGR” a on se i dalje vidi kao aktivan, tj. pokušava raditi kad ga spojiš…

N

nikolakik9

Guest
Odi pregledati injektore, tj. kreni od početka.
Pregledao sam ih u diesel servisu. Izmerene vrednosti su u normalnim granicama u svim režimima rada. Čak je i turbo zamenjen drugim, pregledana sva creva, interkuler, vakum. I dalje isti problem. Verujem da je do softvera.

Milosh

Test
Prvo, ne znamo o kojoj količini dima se govori.

Ako je normalna količina dima (pod uslovom da vlasnik zna šta je normalna količina) onda nemamo šta više pričati. Voziš 16 godina star dizel bez DPF-a i zadimi kad ga stisneš, gle čuda, to je normalno. Ako ti se ne sviđa imaš nekoliko opcija: benzin, elektro, noviji dizel sa ispravnim DPF-om.

Ako se radi o nenormalnoj količini dima, ja mislim da to nema veze sa EGR-om. Prvo, EGR koji radi se zatvara kad stisneš gas, tako da je što se tiče povrata izduvnih gasova (to je ono što EGR radi) svejedno (jer je tvoj fizički zatvoren). Što se tiče smjese, ECU vjerovatno malo podešava smjesu u zavisnosti od položaja EGR ventila, ali mislim da je to zanemarivo. Ono što ja znam da može uticati na dim su npr injektori, turbo ili rupa u usisu (od turbine do glave). Vjerovatno ima još stvari koje mogu uticati.

Imao sam 1.6 TDCi (fabrički bez DPF-a) sa zatvorenim EGR-om i nikakve promjene u dimu nije bilo. EGR nije softverski diran, samo fizički zatvoren.

szahtila

Well-known member
Voziš 16 godina star dizel bez DPF-a i zadimi kad ga stisneš, gle čuda, to je normalno
Ja vozim 21 godinu star 1.4 hdi pa ne dimi crno, a ni plavo. Ako dimi crno definitivno ubacuje previše nafte. Uz već navedeno postoji mogućnost problema sa MAF senzorom, možda i sa sondom temperature motora. I do regulatora pritiska nafte,, možda

Milosh

Test
Ja vozim 21 godinu star 1.4 hdi pa ne dimi crno, a ni plavo. Ako dimi crno definitivno ubacuje previše nafte. Uz već navedeno postoji mogućnost problema sa MAF senzorom, možda i sa sondom temperature motora. I do regulatora pritiska nafte,, možda
Tvoj dizel ne dimi nimalo kad ga stisneš do kraja (a nema DPF?)?

Milosh

Test
Normalno je da svaki dizel bez DPF-a dimi kad se stisne do poda, bez obzira kako je održavan, to nema veze sa održavanjem. Jednostavno, dizel proizvodi puno više čađi od benzina i mora čaditi. Ne čadi jedino:

- ako ima DPF/FAP
- ako se tako lijeno vozi da nikad ne izbaci veću količinu čadi odjednom (a to nije dobro jer se u tom slučaju čađ nakuplja u motoru i izduvnoj grani)
- ako vozač nikad ne gleda iza sebe i ne primjeti šta se dešava

Ap0qalypto Ap0qalypto Zar tvoj nema DPF?

Milosh

Test
Ima, kako nema. Samo što ne dimi kod svakog potapanja gasa.
Pa izvini ali šta pišeš onda, ili nisi čitao ili nisi razumio. DPF skuplja čađ u sebe da ona ne bi izlazila van, i zato je normalno da ne dimi kad imaš ispravan DPF.

Ja kažem da je normalno da dizel bez DPF-a dimi.

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Trebalo bi definirati to dimljenje o kojem govorimo.
Svakako dime, ali ako je sve ispravno, vizualno je to praktički neprimjetno.

Bazirano na dva bivša dizela tvornički bez dpfa (jedan remapiran), a danas druga dva aktualna, jedan tvornički + jedan sa uklonjenim dpfom - nekakav na oko primjetan dim se vidi samo po mraku pod jakim snopom xenona ili leda.
I to baš ono rastezanje pun gas 2.-3.

Po danu ga je praktički nemoguće viditi, osim ako nije vrlo hladno pa uz kondenzaciju.

Druga stvar je što valjda 90% dizela bez dpf-a danas nema injektore u savršenom stanju, pa je dojam kakav je.

Ap0qalypto

Homo sapiens
Donator foruma
Pa izvini ali šta pišeš onda, ili nisi čitao ili nisi razumio. DPF skuplja čađ u sebe da ona ne bi izlazila van, i zato je normalno da ne dimi kad imaš ispravan DPF.

Ja kažem da je normalno da dizel bez DPF-a dimi.
Da se izrazim preciznije, ne dimi mi auto kao Golf 2. Noću, kada je auto iza blizu mogu videti da se ili prasina ili čađ vidi. Danju ne vidim nista ma koliko ga cepao.

-dominic-

Active member
Donator foruma
Ni ispravni golf2 ne dimi. Prije neku godinu stari peugeot običan dizel na tehničkom ispred mene, u leru pod turiranjem ne dimi niš vidljivo.
Naravno, kad se nakupi, prvo stiskanje malo jedva vidljivo u retrovizoru je normalno. Vozio. 1.9cdti (2005)13 godina, tvornički bez dpfa, zadnje verzije euro 3. Tek kad je ostario dim je bio vidljiv, ali prvo "stikskanje", i to je bio recept pred tehnički.

Milosh

Test
Da se izrazim preciznije, ne dimi mi auto kao Golf 2. Noću, kada je auto iza blizu mogu videti da se ili prasina ili čađ vidi. Danju ne vidim nista ma koliko ga cepao.
Pa to je normalno jer imaš DPF.

Ni ispravni golf2 ne dimi. Prije neku godinu stari peugeot običan dizel na tehničkom ispred mene, u leru pod turiranjem ne dimi niš vidljivo.
Naravno, kad se nakupi, prvo stiskanje malo jedva vidljivo u retrovizoru je normalno. Vozio. 1.9cdti (2005)13 godina, tvornički bez dpfa, zadnje verzije euro 3. Tek kad je ostario dim je bio vidljiv, ali prvo "stikskanje", i to je bio recept pred tehnički.
Naravno, usljed normalne vožnje se nakupi i onda kad ga stisneš do kraja, on izbaci tu čađ. Na to sam i mislio. Ako neko vozi tako da ga svaki dan stisne do kraja, neće skoro nikad vidjeti ništa. Kao ni onaj što ga svaki dan guši malim gasom. Ali ako neko vozi normalno i s vremena na vrijeme ga stisne do poda, vidjeće rezultat.

Na vrh