Ford C-max '05 by ivan222

Milosh

Test
Koža se može lagano i preći sa melaminskom spužvicom nakvašenom u vodi. Skine tu površinsku prljavštinu i koža bude mat. Nakon toga može neka krema ili sredstvo za njegu, pa malo pustiti da upije.

denisoft

Active member
C-max-a ima moj kolega, isto diesel, ful oprema, koža itd. Znam da je stavio 2 DIN radio, najviše radi zadnje kamere, odradio mislim isto što i ti, a od većih kvarova je bio alternator. Peri deri autić, komodan, prostran, jedino ga godine muče ko i svih nas, ali ustrajan je! Kolega je jako zadovoljan, ako ti zatreba koji savjet od sapatnika koji se ne boji dignut haubu, javi se, pa ću vas povezat!

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Uskoro ističe rega pa sam počeo pomalo sa pripremama.

Kinezi poslali nove žmigavce za siću, solidna razlika za kikiriki ulog.
Gume ga čekaju, vrlo friške T005 sa drugog auta koji je prešao na 17 cola.

Pleh je fantastičan na autu, baš sam iznenađen.
Nigdje ne trune, ne bubri, nema nikakvih tragova osim površinske hrđe na početku pragova. Točno mjesta koja pjeskare kotači u vožnji.

Malo sam prebrusio, konverter i na to ću malo spreja po kodu. Nakon toga stavljam zavjesice da se ne ponavlja.

Posljednje uređivanje:

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Stresan ponedjeljak, pa da si malo olakšam sa lakšom temom….
Nisam ga pohvalio, ali tehnički je riješio iz prve bez i jedne zamjerke.

I hebeš mi sve, da ga stavljam u oglas, napisao bi da je utegnut.

Za ovo godište i kilometre, taj pridjev ima smisla. Dakle nema niti jednog čudnog zvuka u vožnji, ne trese, ide ravno… nosači novi, gume nove, optika odrađena… velim, utegnut koliko može biti.

I dalje se vuče problem zvučnika koji malo rade, pa češće ne, ali to ne diram.

Razmišljao sam ga prodat prije sezone, al čeka me novi ciklus radova nakon ljeta pa mi nema smisla zezancija s time.

I još jedan detalj… probao sam ga “šparat” jedan tank, završilo je na 6,2 prosjeka.
A kad ga stišćem kao inače, bude oko 6,8.
Zaključak… držati ću se starih običaja :)

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Mislio sam da mi je početkom godine popio krv kada je rashladna počela nestajati... ali nisam znao što me kasnije čeka.

Uglavnom prvo je počela nestajati tekućina.... prvo litra svakih parsto km, pa se ubrzavalo... no curenje rashladne je relativno lako naći. Skinuo donju zaštitu, malo pričekao i brzo ugledao problem... spoj cijevi i bloka, na slici ispod plave strelce.
Drž nedaj nekako nategnuo kraj cijevi van, napuknut kraj i O gumena brtva. Probao samo sa novom brtvom, ali nije držalo. Znači mora sve novo.

E sad, kaže internet da je to pola sata posla. Možda i je ako imaš dizalicu i 30 godina mehaničarskog iskustva.
Meni se ladno rasteglo na tri dana. Pristup je nikakav, jedva nekako odozdola, iskopčaj i odšaravi sve što možeš, pa polako polugama i molitvom.
Ali malo po malo i riješeno. Nova cijev je gore, do danas antifriz drži.

00000925 (1).jpg

No pred cca dva tjedna dolazimo do novog problema, zasad neriješivog.
Za sve je kriv moj mali krhki ego i tri nova bemvea na obilaznici. Uglavnom bemveji su uspješno ispraćeni, no rezultat je šuštanje iz motornog prostora.
Prvi dan je bilo nagore, mislio sam da je auspuh napukao, na fleksi cijevi ili negdje... no onda se kroz tri dana stišalo, pa vratilo.

Uglavnom:
-od cca 2000okr., pogotovo pod većim opterećenjem se čuje šuštanje (puhanje) u kabini. Zanimljivo, pod haubom se slabije ili ništa ne čuje.
- (slabo) vidljiv dim pod haubom, smrad u kabini kad se upali ventilacija/klima
-nije izgubio snagu
-ne baca grešku

Bio sam presretan kad sam našao napuknuti auspuh na nosaču točno ispod motora... pravac meštar, 20€ manje iiiiii... ništa. Problem je isti i dalje tu. Možda malo manje dima pod haubom.
Mislim... dimilo je i tu, al to je očito bio odvojen i manji problem.

Tehnički za tjedan dana... u problemu sam :)

Cutac

Prèkaroš
E sad, kaže internet da je to pola sata posla. Možda i je ako imaš dizalicu i 30 godina mehaničarskog iskustva.
Poznato.
I VTi i EW10 imaju cijev na sličnu foru koja se proteže zadnjom stranom motora. Na oba je procurila, oba sam morao ići mehaničaru jer, osim ako imaš dva lakta na svakoj ruci, mora most ići dolje jer moje ruke tamo ne prolaze.

Uglavnom:
-od cca 2000okr., pogotovo pod većim opterećenjem se čuje šuštanje (puhanje) u kabini. Zanimljivo, pod haubom se slabije ili ništa ne čuje.
To, po meni, nema biti što osim boosta. Nije izgubio snagu jer turbina nikad ne radi na svome maksimumu nego na cca. 70% kapaciteta, tako da joj to dođe kao mali wastegate koji ne pušta dovoljno zraka da turbina ne može nadoknaditi.

Prešpricaj sav usis sapunicom i daj nekome da ga turira dok gledaš. Bitno da ga ne drži na okretajima, nego da ga pušta na ler i stisne gas u pod da radi veći boost.

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Lijevi injektor je vlažan od kupnje, tako da mislim da nije do njega u ovom slučaju.

Ali gurate me u novim smjerovima :)

Trebao sam spomenuti još jedan detalj… znači prvi dan, kad je bilo najglasnije, na oduzimanje gasa (dakle podtlak) bi bio izrazito limeni zvuk.

Čak sam mislio da se EGR olabavio i da limena blokada to proizvodi… taj visoki limeni zvuk je nestao drugi treći dan. Al sam svejedno dotegnuo EGR i ništa se nije promijenilo.

Sad onako nježno šušti u svim uvjetima, ali me to gura prema metalnim dijelovima više nego gumi (cijevi bi trebale biti cca 2-3 godine stare)

Cijev poslije EGRa nebi smjela bit pod pritiskom više, tako da mi nekako pada na pamet intercooler ako je prsnuo negdje.

Al me opet muči što se čini da zvuk dolazi od stražnje strane motora i najjače se čuje u kabini… nema logike.

Danas ne stignem, al za vikend ću baciti oko.
PS

Što je iza motora pod pritiskom ispuha osim EGRa?

Auspuh bi trebao biti ok, meštar ga je pogledao i zavario što je našao - no nije bilo do toga.

Cutac

Prèkaroš
ali me to gura prema metalnim dijelovima više nego gumi (cijevi bi trebale biti cca 2-3 godine stare)
Osim ako si mijenjao cijeli usis, imaš razne dijelove koji su plastični, stari 45 godina, prošli 7 milijuna termičkih ciklusa, bili premazani uljem iznutra i moraju držati pretlak 1 bar. Ja se ne bih čudio da negdje pušta, pogotovo ako imaš recimo prljav intercooler, zrak se nije hladio, jako je grijao komponente usisa (jer si ga klao) i tap, negdje je nešto pustilo, neki plastični zavar ili kraj.

Auspuh bi trebao biti ok
Začepi ga krpom (treba sile) i vidi jel fućka gdje.

na oduzimanje gasa (dakle podtlak) bi bio izrazito limeni zvuk.
Wastegate koji klapara? Čest problem na benvejima.

HDi ima wastegate koji ne pušta zrak u motorni prostor, nego ga šalje u ispuh jel?

Na vrh