Gdje je ulje?

ExOduS442xb

Racing
Pozdrav svima, došlo je vrijeme za mali servis te smo napravili izmjene na mom i na starovom C5. Odlučili smo i njegov 2.7 prebaciti na Motulov 5w40 koji sam ja prošle godine prvi put ubacio. Sad dolazimo do problema, sipali smo 5L i upalili auto na minutu da ga provuče i ugasili. Ostavili ga malo da stoji i međuvremenu vratili plastike i ostalo. Prije idućeg paljenja stari izvadi šipku za kontrolu razine ulje, kad ona suha,nema ulja, sjetim se i odem dat kontakt, kad ono upozorenje "incorrect oil level" i još jedno upozorenje da nema ulja, toga nije bilo prije prvog paljenja. Nakon nekog vremena, ulje se lagano počelo pojavljivati na šipci, auto više nismo palili, ostavili smo ga da vidimo hoće li se sve spustiti u karter. Nakon što je stari izvadio šipku i kad smo vidjeli da nema ulja, mislim da smo obojica bili u pred-infarktnom stanju, samo smo se blijedo i zbunjeno pogledali. Što se moglo dogoditi? Što je uzrok tome? Taj motor je i razvijen za 5w40, ne vjerujem da je "pregusto". Samo da nismo nešto sje*ali...

ExOduS442xb

Racing
Da, prisjetili smo se koraka, pri vađenju smo koristili špricu da izvadimo staro ulje iz kućišta filtera i pretpostavljam da je napunio kućište ali i filter i da je i to utjecalo na razinu, ali na šipci je bilo ulja, ali na samom dnu. Razina je porasla nakon nekog vremena, stari će pogledati za pola sata kakva je situacija pa će mi javiti.

ExOduS442xb

Racing
Nije glupo pitanje, nismo, u auto ide više od 5l (oko 5.75l), prvo smo sipali 5l samo da provuče. Pa je plan bio nakon toga izmjeriti i dosipati koliko još treba. Razlika između minimuma i maksimuma je više od 1.5l, tako da je morao pokazati i 5l. Ali pretpostavljam dok je napunio kućište i filter (možda je još negdje ostalo), da je u karteru ostala minimalna količina i da se to vidjelo na šipci.

Baš mi je stari javio javio da je sa tih 5l sada na sredini, sleglo se. Vj ce sa jos pola litre biti na maksimumu (uvijek nešto starog ulja ostane).

Vj smo napravili frku bez razloga, ali nismo još imali ovakvu situaciju a napravili smo brdo zamjena.

Na vrh