Prostorija u kojoj se ne boravi često i ne grije stalno, definitivno bi profitirala od neke vrste IC grijalice, otvoreni plamen kamina, peć na drva ili IC grijalica na struju...
Osnovna razlika između takvog grijanja i grijanja zraka u prostoru sa klimom, radijatorom, konvektorom, je što se u tom slučaju ne čeka da se ugrije zrak, nego sve površine koje IC izvor obasja se odmah zagrijavaju... Tako se može dogodit da je zrak u prostoriji dosta hladan, a tebi je ipak toplo jer te obasjava vatra, ili već nešto...
Tako se u prostoru zagrijava svaka površina koja je obasjana, a te površine onda opet zagrijavaju zrak... Uvijek je prednost ako je prostor dobro izoliran, jer tada se toplina akumulira, i neće se tek tako izgubiti...
Još jedna prednost je što kod IC izvora topline, nakon što se zrak u prostoru prozrači, a to se zbog zdravlja svakako mora povremeno raditi, friški i hladni zrak nije toliki problem i ne mora se ponovo čekat da se zrak zagrije, jer sve što IC izvor direktno osvjetljava se odmah i grije... Opet, kao sa zapaljenom logorskom vatricom...
Bitno je imati ideju gdje i kako postaviti izvore, i bolje je strateški postaviti više slabijih izvora nego samo jedan jači, jer na taj način možeš bolje postavit polja osvjetljavanja, možeš doći bliže samom izvoru a bez pregrijavanja, itd... Obično je tako skuplje, ali ako hoćeš kvalitetno riješiti grijanje, nećeš to radit 100 puta nego jednom...
Evo ti par linkova, na jednom ćeš nać cijene a na drugom cca. kvadrature, s tim da se više manjih zbraja kad se postavi u veći prostor, i to je, po meni, kvalitetnije rješenja, ako se može inteligentno postavit, možda recimo na zidne nosače od LCD telki koje možeš zakrenit u svim osima...
http://www.solarno.hr/pretrazivanje/?q=ceilhit&sortOrder=priceDesc&filterPrice=0-9999&filterCollection=0&filterCategory=0
http://rebus.hr/grijalice-vanjski-unutarnji-prostori/infracrveni-paneli/
Ja osobno, za kraće periode (2-3 sata) grijanja bi radije, ukoliko je izvedivo, pametno postavio IC panele da me osvjetljavaju u prostoru, tako da mi je toplo odmah čim ih uključim, kao da sam zapalio nekoliko ugodnih vatrica uokolo...