Nesto poput trokiranja

Rexi

New member
Povremeno imam problema sa necime sto je najlakse opisati kao trokiranje - ali to nije to.

Primjer:
Semafor. stao sam.
Zeleno svijetlo i ubacujem u prvu, dajem lagano gas, kumplung pustam i auto krece i onda kada sam u "klackalici" gasa i kumplunga auto pocinje kao cukati.

Ako brzo presaltam u drugu brzinu, sve je ok, nastavi normalno bez cukanja.
Ako ostanem u prvoj (dovoljno sporo idem za prvu) auto bas cuka i moram dosta gasa dati da prestane (previse gasa).

Do cega je to?
Slican osjecaj je i kada sam yugo turirao offroad pa pocne kao malo poskakati :D

Jednom prilikom kada je mehanicar neki XY pregledavao i nesto ceprkao po c5, rekao mi je da je bobinu promjenio i onda je to kao prestalo tako cukati. I sada odnedavno je opet pocelo.

Ono sto primjecujem je ako je auto vise opterecen da toga nema, ovo se događa kada sam solo ili sa jednom osobom.

Također u takvim trenucima pomaze ako ugasim klimu i onaj ESP ili kako se vec zove.

Moje laicko tumacenje je da nije dovoljno dobro izbalansirana prva brzina, pa kada je klima upaljena, optereti motor a ESP ga mozda prigusi jer misli da je previse snage, a u stvarnosti auto cuka jer treba jos malo podrazaja :D

OK, malo filozofiram, molim pomoc tko zna i tko se malo vise od mene kuzi :D

thunder11

Member
haha, nešto slično se i meni dešava tu i tamo, ali nisam nikada znao objasniti i toliko rijetko mi se dešava da nikada nisam ni postavio pitanje pomoći.

U globali, dosta slično ponašanje imam i ja na svom C4. Najcesce se dogada kada prevalim put od npr tu iz umaga do zagreba sa četvero ljudi i onda kroz zagrebacku gradsku voznju kretanja iz prve kao da traktor vozim :D

i onda sutra dan kada se ohladi auto, preko noći nestane vozim se zagrebom da dodem do zaobilaznice i opet cuka...čudno zaista :p ali nažalost niti ja nemam riješenje.

Memphis

Active member
Ovo "cukanje" ako se radi o motoru može biti do bobine ili svjećica (ili kablova kao ih ima). Osjetite na drugoj zato što je tu najveće opterećnje pa dolazi do "probijanja".

Pogotovo ovo sa hlađednjem su najčešće simptomi bobine. Probajte spojit na komp vidjet jel ima kakva zabilježena isprekidana greška sa misfireom.

Tanaja

"Max. utegnut za vozit"
Zeleno svijetlo i ubacujem u prvu, dajem lagano gas, kumplung pustam i auto krece i onda kada sam u "klackalici" gasa i kumplunga auto pocinje kao cukati.
U globali, dosta slično ponašanje imam i ja na svom C4. Najcesce se dogada kada prevalim put od npr tu iz umaga do zagreba sa četvero ljudi i onda kroz zagrebacku gradsku voznju kretanja iz prve kao da traktor vozim

i onda sutra dan kada se ohladi auto, preko noći nestane vozim se zagrebom da dodem do zaobilaznice i opet cuka...čudno zaista :p ali nažalost niti ja nemam riješenje.
Prvo sam mislio (laički) napisati da je spojka, ali onda bi obrtaji skakali, a vama se motori guše?

thunder11

Member
Pa da guše se, kako je kolega Rexi napisao...dok se ne doda previše gasa kretajući iz prve cuka i želi se ugasiti.

Ali ponavljam, samo povremeno...

Rexi

New member
da samo povremeno, samo u prvoj brzini (i to na sredini prve pri kraju prve brzine), samo ponekad.

ako sam dobro primjetio, nema mi neke razlike topli ili hladni motor..

bas ono - ponekad

Na vrh