Zašto zimske čelične felge?
To meni nikad nije bilo jasno. Na lovu mi se nemre niko izvlačit jer se uvijek da nać alu za parsto kuna više, a ako se ima za dupli set, valjda ni to nije problem... Ima orginalnih Citroenovih setova, za akcije se javite Krky-u
Kao prvo (meni) su čelične ružne. Da ga je*eš, mogu gore bit neznam kakve ratkape one su ružne. Još kad vidim ''trkaće'' ratkame iz peveca i slično, komedija. Ali ok, nije svima taj dio estetike bitan.
Kao drugo čelik hrđa - i to upravo najviše u uvjetima kad se koriste - po zimi. I tu meni svaka logika čeličnih po zimi pada u vodu.
Kao treće (kad već slažem niz) čelične felge su teže, znači lošija udobnost i performanse (ovo za udobnost se ne osjeti zbog mekših zimskih guma, često višeg profila); čelične felge su puno podložnije uvijanju, i lakše ih je deformirati i oštetiti (pogotovo po zimskim cestama :grin
.
Mislim da iz ovog možete izvuć prednosti alu felge. Èvršća, lakša, ne hrđa i vizualni dojam (opet subjektivno) neusporediv sa čelikom, puno se lakše pere i održava, ne moram mislit oće ratkapa ispast...
Ja na istim alu felgama prelazim oko 20ak tkm godišnje, po svim vremenskim uvjetima, sol, hladnoća, vrućina, šoder, grad, rinzoli...
I nakon punih osam godina i 190tkm felge imaju par crtica od rinzola i sličnih mehaničkih oštećenja, ali to je to. Nigdje nije boja izgrižena, niti apšisala, kemijskih (sol sije strah :twisted
oštećenja nema.
Stari također godinama samo na tvorničkom aluminiju, kilometraže auti i preko 250tkm, nikad problema sa alu felgama.
Ali moram bit pošten i priznat jednu jedinu prednost koju imaju čelične naspram - sa čeličnim felgama se kočnice po zimi brže zagriju. E sad koliko je kome to bitno neću ulazit
..................................................
Još moram napomenuti par stvari - jeftine/nekvalitetne alu felge će se izguliti i po ljeti, kamoli ne po zimi. Kvalitetne neće.
I razumijem ljenost i inertnost ljudi koji dobe sa autom iz tvornice čelične felge, pa im se neda mjenjati. Ali i te čelične obično dolaze sa ljetnima, ne zimskim... pa bi ih ja osobno odmah u setu prodao.