Zvučnici "ne rade" povremeno

Ehem, nakon ponešto duže vremena javljam se s problemom koji vjerojatno nije hardware-ske prirode. A opet možda baš i jeste. No evo detalja:

Povremeno, za sad rijetko, dogodi se da kad startam auto ne čujem ništa na zvučnicima, niti parking senzori se ne oglašavaju.

Nakon što auto ugasim na jedno dvije minute i zatim ponovo startam, sve je opet ok, do neke sljedeće slučajne neprilike. Ovo mi ukazuje da je nešto s software-om radio navigacijskog uređaja.

Probao sam factory reset radio navigacijskog uređaja, i nije pomoglo. Isto se događa. (#$#$, sad moram opet uploadati sve mp3-eve :) )

Riječ je o C5 iz 2010 s valjda full opremom iz tog vremena, navidrive 3d navigacija.

Ima li netko možda iskustva što bi mogao biti problem? Imam, koliko znam, zadnji firmware i zadnje mape, ako je to od nekog značaja za rješavanje problema)

Naravno, možda ovaj problem nema nikakve veze s radiom, već je negdje drugdje uzrok, te ako netko ima slično ili isto iskustvo, eto nek javi da li ga je i kako riješio.

Posljednje uređivanje:

vborovic

C5 modifikator
Jesi probao sa update-om FW-a, koju verziju trenutno imaš? Ja bi probao fizički provjeriti sve konektore iza, koliko god da su dobro napravljeni, nije nemoguće da se jedna žica odvojila od svog pin-a, i stvara loš kontakt (iza nav uređaja je opća gužva inače)

Jesi probao sa update-om FW-a, koju verziju trenutno imaš? Ja bi probao fizički provjeriti sve konektore iza, koliko god da su dobro napravljeni, nije nemoguće da se jedna žica odvojila od svog pin-a, i stvara loš kontakt (iza nav uređaja je opća gužva inače)
da me ubijes ne bih sad po ovom snijegu isao u auto pa da tocno procitam sto pise, ali zadnji fmw kojeg sam update-ao je 42c, negdje u 11. mjesecu 2014. i nije s njime bilo nikakvih problema. ovo s zvukom se pojavilo prvi put prije jedno mjesec dana i problem nestaje nakon gasenja auta i cekanja oko 2 min. da se sva racunala ili racunalo u autu "spusti" te onda opet startam auto.
Nikakvi kontakti nisu u igri, niti je itko mogao ceprkati oko njih ovih dana. Iako i meni je kontakt bio sumnjiv, ali onda bih ocekivao da ce u voznji povremeno imati odnosno nemati izlaz na zvucnike.

A ja imam situaciju da ili normalno imam zvuk tijekom cijele voznje ili pak nemam tijekom cijele voznje, ali onda kada nemam rjesavam to tako da auto gasim na 2. min. pa opet startam.

:confused:

nakon toga sve ok, prodje i nekoliko dana da ja sve ok. mislim da mi se do sada ova situacija dogodila nekih 4-5 puta... u zadnjih mjesec dana.

vborovic

C5 modifikator
Koliko se sjećam s drugih foruma, ekipa je to rješavala (navodno) s novijim FW-om (neki tvrdili da su čak napravili reinstall postojećeg) ... s obzirom da nemam NG4 (NaviDrive 3D), ne znam kako točno funkcionira, ali nekako ima smisla da je do softvera, a ne hardvera, prema simptomima ... dal imaš originalno Hi-Fi pojačalo, ili audio sustav bez njega?

Koliko se sjećam s drugih foruma, ekipa je to rješavala (navodno) s novijim FW-om (neki tvrdili da su čak napravili reinstall postojećeg) ... s obzirom da nemam NG4 (NaviDrive 3D), ne znam kako točno funkcionira, ali nekako ima smisla da je do softvera, a ne hardvera, prema simptomima ... dal imaš originalno Hi-Fi pojačalo, ili audio sustav bez njega?
sve je original, bez beda mogu napraviti fmw reinstall a mogu i provjeriti da li je u medjuvremenu izasla neka nova verzija fmwa.... pa dloadati i puknuti umjesto postojece.
to sam svakako planirao provjeriti, ali nisam mislio reinstall postojece verzije. tako da tnx na hintu, probat cu s postojecom ako nema novije te javim kroz nekoliko dana da li je ok ili imam tu "srecu" da mi se opet dogadja neugodna tisina :) ...

vborovic

C5 modifikator
Mislim da je zadnja dostupna verzija N42C.N42.03, što bi značilo da je to to što sada imaš ... ovo za pojačalo sam pitao iz razloga (ako je u autu) što u slučaju da postoji loši spoj zvučnika, negdje, pojačalo se gasi (štiti samo sebe od preopterećenja, čak i da se radio o visokotoncima) ... i ne možeš ga dobiti u rad do idućeg pokretanja auta ... na engleskom bi se to stručno reklo intermittent failure, a sad, ti ga otkrij ... :D ... to je vidljivo preko dijagnostike, lijepo ti baci grešku, a ti onda kopaj po elektronici ...

Mislim da je zadnja dostupna verzija N42C.N42.03, što bi značilo da je to to što sada imaš ... ovo za pojačalo sam pitao iz razloga (ako je u autu) što u slučaju da postoji loši spoj zvučnika, negdje, pojačalo se gasi (štiti samo sebe od preopterećenja, čak i da se radio o visokotoncima) ... i ne možeš ga dobiti u rad do idućeg pokretanja auta ... na engleskom bi se to stručno reklo intermittent failure, a sad, ti ga otkrij ... :D ... to je vidljivo preko dijagnostike, lijepo ti baci grešku, a ti onda kopaj po elektronici ...
A-HA! Ovo vec jako ima smisla! Primjetio sam da se ovo dogodilo samo ujutro, kada je bilo hladnije. (a mozda i vlazno). I ako je to tako, onda je moguce da postoji negdje problem na ozicenju ili na nekom konektoru. (a sad, ti ga otkrij ... :D ... )

Dakle, dijagnostika! Neka greska bi se mogla naci.

vborovic

C5 modifikator
Srećom pa je auto "relativno" pametan, pa ti bude dijagnostika vratila na kojem je kanalu greška (npr., prednji lijevi visokotonac), naravno, dok je kvar prisutan ... ostaje vidjeti gdje je taj kvar ... na spoju hi-fi pojačala naći taj izlaz, pa ispitivačem provjeriti dal je kontakt dobar, možda je negdje do zvučnika žica oštećena (nema veze što je sve tvornički, auti se rade konfekcijski, čak i najskuplji Mercedes može imati bezveznu grešku ako je netko nešto fušao u tvornici) ... a ako je problem u spoju na zvučniku, u slučaju prednjih visokotonaca, manji zahvat, lako idu van ... no ako bi bilo do nekog od zvučnika, cijela panel obloga vrata mora van ... a to nije lijep zahvat ...

Na vrh