Da ne započinjem novu temu postavit ću ovdje par pitanja...
Do sada sam slušao samo radio sa serijskim zvučnicima u svojim dosadašnjim automobilima i to je bilo uglavnom samo za poslušat vijesti i ništa zahtjevnije.
A sad kako sam na pragu drugog puberteta
, a potrefilo se da sam kupio rabljeni auto s katastrofalnim radio kazetofonom koji jedva da lovi dvije postaje, a da pri tom ne krči ( mislim da je Roadstar marke ), a uz to mu niti kazić ne radi, odlučio sam se za ugradnju novog autoradija koji jasno mora imati zeleno osvjetljenje i USB.
U prethodnom sam autu imao Alpine 120 R i sad mi je krivo što nikad ne vadim radio kad prodajem auto
jer bi mi sad dobro došao baš taj...
Za početak bi dakle ugradio radio, a po potrebi promjenio prednje zvučnike i visokotonce ako se baš bude moralo. U krajnjem slučaju bi ugradio i sub u gepek mada se od same primisli na šumu kablova odmah najježim.
Pitanja:
1. Vrijede li što originalni zvučnici u vratima i/ ili visokotonci u ploči ili ih je nužno mjenjati? ( dobar dio odgovora ću vjerujem dobiti ugradnjom novog radija)
2. Treba li mjenjati postojeće kablove koji su vodili od glavne jedinice do zvučnika?
3.Koliko sam našao na netu u prednja vrata idu 17 cm, ali je pitanje treba li obratiti pažnju na dubinu ili svi imaju dovoljno mjesta?
4.Ukoliko se ugradi straga sub sa svojom kutijom kakvo pojačalo odabrati za njega i da li pojačalo treba pokretati i zvučnike sprijeda?
5. Da li ću puno izgubiti ako u stražnja vrata ne stavim zvučnike ( izostavio bi ih jasno zbog novčeka
)
6. Koliko sam shvatio čitajući na netu bitnije je da su zvučnici što osjetljiviji (92, 93 db) i uz što veči RMS.
Dampiranje vrata bi izbjegao jer mislim da je to za zahtjevnije korisnike od mene, a i košta, a stražnji sub bi bio samo mogućnost ako ne bi bio zadovoljan samo s prednjim zvučnicima.
Ugradnju prednjih zvučnika i radija bi ostavio Ronisu ( nešto su mi na prethodnom autu smrdali pri ugradnji pa su obećali veći popust, a ako ne bude potrebno mjenjati žice do zvučnika ugradnja bi trebala biti trebala biti besplatna za radio i prednje zvučnike).
Ukoliko se bude pokazala potreba za ugradnjom pojačala ( koliko kanalnog???) i stražnjeg suba volio bih da to obavi netko pedantan s foruma tko se kuži u auto akustiku uz naravno naknadu pa ćemo se dogovoriti nakon što odrade posao dečki iz Ronisa.
7.Ako se odlučim za ugradnju pojačala i suba uz prednje zvučnike da li na nešto trebam obratiti pažnju kod radija ( izlazi- treba li ih više ili ne ) kako se ne bi dogodilo da na kraju radio ne može pokretati sub ili pojačalo?
Ispričavam se na opširnosti, ali ostat će post i za ostale koji možda nešto nauče iz vaših odgovora.