Zvuk slican sireni C3

Rajkan

Member
Pozz drugari...Imam problem sa C3 nastao posle velikog servisa...Kada sam preuzeo auto od majstora na putu ka kuci se pojavio neki zvuk slican sireni tako nekako...taj zvuk se manifestuje samo u toku voznje...Nazvao sam odmah majstora i kaze mi kada je isao u test vožnju posle servisa kao primetio je to i kaze kao neki lezaj se čuje...Mislio je da su gume,ali kad je video da su nove onda je kaze vrv neki lezaj točka....Ja sam mu auto doterao bez ikakvog zvuka na veliki servis,i gume kad su stavljene nikakav zvuk nisu proizvodile,ali on kaze nije nista dirao sem tih delova koji se menjaju...Evo zamenjeni su svi ležajevi tockova pre neki dan i i dalje isto...
Znaci ne znam sta je radio sa mojim autom i nije mi jasno kako je i sta je sjebano samo sto je veliki servis uradjen...Kada ga vozim 80 km na cas i izbacim iz brzine isto nastavi da emituje taj zvuk...cak i kada ga izbacim iz brzine na 80 i ugasim motor i dalje isto..da li je neko imao sl iskustva??

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Nazvao sam odmah majstora i kaze mi kada je isao u test vožnju posle servisa kao primetio je to i kaze kao neki lezaj se čuje
Znači znao je, a nije odmah rekao. Sumnjivo.
Normalan mehaničar bi to odmah napomenuo. I ne samo to... normalan mehaničar bi odmah utvrdio koji je ležaj u pitanju, nazvao i ponudio da zamjeni što ne valja. To je osnovno da nemože biti osnovnije.

ada ga vozim 80 km na cas i izbacim iz brzine isto nastavi da emituje taj zvuk...cak i kada ga izbacim iz brzine na 80 i ugasim motor i dalje isto
zvuk se manifestuje samo u toku voznje.
Ok, pregledaj gume, jer ako je pogodio nešto i shbao ležaj u probnoj vožnji, mogao bi se viditi trag na gumi.
Dal zvuk mijenja frekvenciju sa brzinom?

Još jedna točka su kočnice... ako ima zaštitu diskova, vidi da nije savijena i trlja se po disku. Trebalo bi pregledati i klješta, pločice... aj hebemu sve, to se moglo sve riještit u par minuta na dizalici

MacSlavko

Well-known member
Donator foruma
Da, mogla bi biti ona zaštitna ploča na kočnicama, s unutarnje strane. Možda se nekako pomakla (očito majstor nije baš stručan/voljan/pedantan…) pa to struže cijelo vrijeme?

Rajkan

Member
Znači znao je, a nije odmah rekao. Sumnjivo.
Normalan mehaničar bi to odmah napomenuo. I ne samo to... normalan mehaničar bi odmah utvrdio koji je ležaj u pitanju, nazvao i ponudio da zamjeni što ne valja. To je osnovno da nemože biti osnovnije.

Ok, pregledaj gume, jer ako je pogodio nešto i shbao ležaj u probnoj vožnji, mogao bi se viditi trag na gumi.
Dal zvuk mijenja frekvenciju sa brzinom?

Još jedna točka su kočnice... ako ima zaštitu diskova, vidi da nije savijena i trlja se po disku. Trebalo bi pregledati i klješta, pločice... aj hebemu sve, to se moglo sve riještit u par minuta na dizalici
Tako je,znao je sigurno da je nesto sjebao al nije hteo da kaze...Ja mu kazem kako preko noci mogu lezajevi da mi stradaju,zacutao sekund i kaze ne znam cuje se...Gledao sam gume i felne da nije udario nesto,nije bilo tragova....zvuk se malo pojaca kad predje 50-60 i ne menja jacinu...pregledao i kljesta i plocice kad su menjani ležajevi...
Da, mogla bi biti ona zaštitna ploča na kočnicama, s unutarnje strane. Možda se nekako pomakla (očito majstor nije baš stručan/voljan/pedantan…) pa to struže cijelo vrijeme?
Nema tu zastitu,menjani su ležajevi i sve pregledano...
Imam video zapis kako se to cuje al ne mogu da ga ubacim ovde... pokušavam sve vreme

Rajkan

Member
Posto je radio veliki servis, treba pogledati prednju osovinu.
Evo kad je menjan lezaj i to je pregledano...Svakako on je rekao da nije dirao nista sem sto je skinuo tocak da dodje do pk kaiša i ostalog...ja sam mu uvece doterao auto da bi ujutru bio hladan i uradio veliki servis...znaci poceo je oko 8 ujutru da ga radi i mene je nazvao oko 12 da je auto gotov i dodjem po njega...Auto bio bez ikakvog zvuka kad sam ga doterao i kad sam preuzeo haos...I kazem cim sam ga nazvao i rekao majstore sta je ovo,odma je rekao da da cuje ti se neki lezaj to sam primetio u test voznji posle velikog servisa...Evo zamenjeni ležajev,pregledan prednji trap itd i zadnji sve ispravno...zao mi sto ne mogu da ubacim video zapis da cujete

Evo ubacio sam na YouTube kao šortsi video pa poslušajte

Posljednje uređivanje:

Rajkan

Member
Jel se cuje kada stojiš u mestu i povećas obrtaje?
Ne cuje...pali na zub,u leru prede i kad dajem gas u mestu sve okej ono reži oštro bez bilo kakvih cudnih zvukova...Samo kad se vozi onda se to pojavi, otprilike pocne kad predje 30km/h brzinu...ovo na snimku je na 80 zakacen na tempomatu

Milosh

Test
Poslušaj da li se zvuk mijenja kad lagano mijenjaš pravac kretanja (znači ideš ravno, slušaš zvuk, lagano volan u jednu pa u drugu stranu, i slušaj mijenja li se zvuk).

Rajkan

Member
Poslušaj da li se zvuk mijenja kad lagano mijenjaš pravac kretanja (znači ideš ravno, slušaš zvuk, lagano volan u jednu pa u drugu stranu, i slušaj mijenja li se zvuk).
Uradio i to,ne menja nista...svaki dan vozim auto oko 100 km otvorena cesta...

szahtila

Well-known member
Zamenjeni ležajevi i i dalje isto...
Imaš onu plastičnu zaštitu ispod motora? Možda nije vraćena kako treba. Meni ovo zvuči kao da nešto vibrira jer nije pričvršćeno ili vraćeno na mjesto kako treba, možda plastika oko kotača ispod blatobrana

Rajkan

Member
Imaš onu plastičnu zaštitu ispod motora? Možda nije vraćena kako treba. Meni ovo zvuči kao da nešto vibrira jer nije pričvršćeno ili vraćeno na mjesto kako treba, možda plastika oko kotača ispod blatobrana
Šuspleh sam skinuo bio i vratio,isto sve...e sad ta plastika ispod blatobrana ono sve je na mestu kako je bilo pre i posle pojave toga zvuka...

Na vrh