Berlingo 1.6 hdi XTR

Mirage

Well-known member
Evo malo da malo nešto napišem i ja u svojoj temi na forumu sam redovno pratim sve, ali slabo pišem. Berlingo je prešao 7 godina i prešli smo 135 000 km, ali pola od tih km je bio pod teretom i bez zadnjih sjedišta.

Nakon 7 godina mogu reći da je to i dalje odličan i pouzdan auto, kao manu ja bi rekao da je kvaliteta laka očajna nema gdje me netko nije zapeo ogrebao ili ogulio barem 50% tih ožiljaka ne bi trebalo ostati vidljivo na autu ali evo ima ih, druga mana je neudoban ovjes ipak je to teretno vozilo pretvoreno u putničkom

Za nekih mjesec dana čeka me veliki servis koji će biti nadopunjen servisom ovjesa, amortizeri su definitivno gotovi dosta su bučni prilikom prelazaka preko udarnih rupa, a imam dojam i da su dodatno otvrdnuli. Isto tako trebati će nešto i mijenjati od selena čuje se nekakvo lupkanje prilikom prelazaka preko malih neravnina, danak je uzelo to što se auto vozi puno i van asfalta, a ja nisam netko tko pazi na svaku rupu na cesti 😅😅.

Akumulator je još original u njemu, ali uvjeren sam da ne može izdržati prvi mraz tako da me i on čeka, i da spomenuo sam da nisam zadovoljan bojom imam fleku hrđe na A stupu (valjda se tako zove) negdje na pola šajbe s lijeve strane ide hrđa i čak pod šajbu, za saniranje mora se prednja šajba skidati što je izuzetno zahtjevno, ali garancija na hrđu je 12 godina pa neka to saniraju to nije jedina hrđa nešto se pojavila i na zadnjim vratima.

Ono što sam primijetio zadnjih par dana je i to da mi auto cuka kada krećem u prvoj brzini, e sad je pitanje da se nije korpa ili lamela malo oštetila ili je povezano i sa nosačem motora koji po meni izgleda ok, ne znam samo znam da je počeo cukati prilikom kretanja i ako ne dam više gasa da lamela više proklizuje zna poprilično jako cukati budemo vidjeli imam nekako dojam da se sve to povezalo s ovim zahlađenjem i da na toplo ne cuka.

Puno sam napisao ali meni je to i dalje odličan auto koji nije puno koštao kada sam ga kupovao.


E sada za kraj postoji velika šansa da bi mogao do polovice slijedeće godine doći novi berlingo dizel od 130 ks, ako se neke stvari poslože kako treba svakako ću predstaviti ako do toga dođe.
 

liberty

Well-known member
cuka kod kretanja - kvačilo, ne brini nije i dvomaseni, samo kvačilo

veliki servis - nije li prerano - interval je 175-225.000 km ili 10 godina

amortizeri ne vjerujem da su već dali svoje, ali...ok

ovo lupkanje - zamijeni stabilizatore, ali promijeni i "čašice", to ti je do "čašica" - uzmi najskuplje moguće koje ima na tržištu jer su one jeftine sranje
 

Mirage

Well-known member
I ja isto vjerujem da je kvačilo (navodno nema dvomaseni) ipak mala je kilometraža za takve probleme.

Veliki servis je preporuka servisa da ga radimo iskreno ne bunim se po meni je i 180 i 10 godina previše za remen, za amortizere ne znam jesu ošli samo znam da ne valja nešto i da to treba srediti, često ga vozim pod punim teretom pa je možda i to uzelo danak.

Za čašice sam uvjeren da su ošle i želim napraviti komplet servis ovjesa, primijetio sam da mi auto više nije stabilan kada na brzinama 120 i više pređe preko dilitacija ili neki neravnina a prije se to nije osjetilo.
 

liberty

Well-known member
ja sam kvačilo mijenjao-----ima negdje u mojoj temi na oko 115 tkm
ja još ne bi radio veliki servis (iako on nije skup), mijenjao bi rashladnu tekućinu ako nisi do sada (ja ju mijenjam svake 3-4 godine)
veliki servis sam bio radio na oko 168 tkm i oko 9 godina - remen je bio i dalje jako dobar
 
Na vrh