DPF filter treba mijenjati?

Mihlav

Member
Pozdrav,

Vlasnik sam Citroena C4 ,1,6 HDi, 68kW, godište 08/2013, auto ima 167000 km

Prije dva mjeseca sam bio na servisu i tip mi priča za dpf filter da ga trebam zamijenit, moram napomenut da mi se još nijednom nije pojavila lampica na autu o reški filtera. Po njegovom za cca 1000km auto će mi zaribat :D
Auto mi treba svakodnevno, i to mi je sad problem...

šta mi preporučujete
1) zamijeniti filter, kaze tip cca 850 eura (hodam na servis u sloveniju)
2) ocistiti filter?
3) ukloniti softverski?

Utječe li pod točkom 2 i 3 na performanse auta, problemi na tehnickom pregledu? itd.

Pošto sam iz Gorskog kotara, zanima me gdje u Primorsko-goranskoj županiji mogu očistiti filter, ili ga ukloniti softverski.

Molim vas za pomoć.

Ja i auti ko ...

zdeslav1967

šofer
Donator foruma
Prije dva mjeseca sam bio na servisu i tip mi priča za dpf filter da ga trebam zamijenit, moram napomenut da mi se još nijednom nije pojavila lampica na autu o reški filtera. Po njegovom za cca 1000km auto će mi zaribat
Nekak mi se čini da ti tip želi oženiti za tih 850€ :) Ak ti se upali FAP lampica, spreman je za regeneraciju. Negde je na pol zaštopan. Mislim da se moraš voziti najsporije 60 kmh i na 3.000 obrtaja. I tak neko vreme. Dok sva čađa ne zgori u pepeo.

Osim ak je tip slovenac, pa se niste dobro sporazmeli. :)

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Ja bi po drugo mišljenje, osobno bi išao kod Auto Krune (pozna Citroene) ili Bosch servis Mika (pozna dpf-e).

Mihlav

Member
Ako sve funkcionise kako treba, ne vidim razloga da se ista dira. Tecnost se sipa u DPF na nekih 150-180 000km. Neka me neko ispravi ako gresim.
Aditiv mogu ja ubacit, ili netko stručan?

Koji aditiv?

Znači dok mi se ni lampica ne upali sve je uredu s filterom...?

visaluteju

Well-known member
FIlter treba dirati samo kada se vise ne moze regenerisati sam. Ako je prljav preko 90% cini mi se. Dok ima aditiva on se regenerise. Aditiv ode negdje na toj kilometrazi mada zavisi to odpuno uslova. Mozes negdje na dijagnostici provjeriti stanje aditiva i stepen zacepljenosti filtera.
Kada postane prljav da se ne moze regenerisati ili nema aditiva sve te to upozorava i piste greske. Tako da ne trebas nista dirati. I ako se zecepi puno je jeftinije ciscenje. Ja sam cistio na svom identicnom autu samo 2012 godiste, ocistili ga da je kao nov :) za 150 eura i dali garanciju

Mihlav

Member
FIlter treba dirati samo kada se vise ne moze regenerisati sam. Ako je prljav preko 90% cini mi se. Dok ima aditiva on se regenerise. Aditiv ode negdje na toj kilometrazi mada zavisi to odpuno uslova. Mozes negdje na dijagnostici provjeriti stanje aditiva i stepen zacepljenosti filtera.
Kada postane prljav da se ne moze regenerisati ili nema aditiva sve te to upozorava i piste greske. Tako da ne trebas nista dirati. I ako se zecepi puno je jeftinije ciscenje. Ja sam cistio na svom identicnom autu samo 2012 godiste, ocistili ga da je kao nov :) za 150 eura i dali garanciju
na dijagnostici? U servisu ili kod kod kakvog mehanicara?

visaluteju

Well-known member
moze ti ocitati bilo ko sa malo boljom dijagnostikom. Mada ne bi te trebali oderati ni da odes u citroenov servis na dijagnostiku ako vec nemas nikog drugog blize

Mihlav

Member
Evo novosti

:rolleyes:

Danas idem s posla doma, tankam, zaustavimo se da kupimo pivicu za po putu, (auto radio), krenem na cestu, prva, druga, treća i opla, javila se greska - greska motora, dajte popraviti auto (nest tak). auto nema moci, jedva ga u trecoj natjerao do 80kmh.

jel dpf zacepljen do kraja?

Aditiv sam zamijenio na 197000km, auto ima sad 235000km.

MacSlavko

Well-known member
Donator foruma
Koji auto/motor/godište?

Lako moguće da na toj kilometraži regeneracija više ne uspije sagorjeti nakupljene čestice čađi i izbaciti pepeo pa ti je BSI zbog toga stavio motor u safe mode.

Imaš 3 opcije:
1) za par-sto € dati skinuti FAP i kemijski ga očistiti. Moj je nakon tog zahvata s 87% začepljenosti pao na samo 22% (155.000 km),
2) skinuti ovaj ako se ne može očistiti i montirati novi (1000+€?),
3) za par-sto € map-out opcija: skinuti ga, isprazniti sadržaj (ukloniti saće), vratiti ga nazad da se zahvat vizualno ne primjeti i softwerski u BSIu pobrisati sve što ima veze s FAPom, aditivom, regeneracijom i sl.

Time zapravo iz Euro5 pretvaraš u Euro4 kategoriju (više zagađuje), a da se to na tehničkom pregledu -za sad- ne vidi.
Motor bolje vuče (lakše diše) i možda izbacuje malo više crnog dima, ali zacrnjenje će na tehn. pregledu biti u dopuštenim granicama.

EDIT: sad sam našao gore odgovor na moje prvo pitanje: “Vlasnik sam Citroena C4 ,1,6 HDi, 68kW, godište 08/2013, auto ima 167000 km”

Posljednje uređivanje:

Mihlav

Member
ako zamijenim pumpu (a cijena je cca 260-300e) jel ima jos kakvih dodatnih troskova?

Demontaza stare, montaza nove, ili ima još kakav trosak?

MacSlavko

Well-known member
Donator foruma
Provjeri ti taj FAP (DPF).
Zbog neispravne pumpe aditiva bi dobio “samo” SERVICE lampicu i Engine fault - Repair needed upozorenje, ali ne i safe mode.
Imao sam to jad je moja pumpa aditiva crkla.

Moguće je da i jest crkla i da ne ubacuje aditiv u gorivo pa se onda ne regeneracija ne može obaviti pa je zbog toga FAP začepljen?

U svakom slučaju, mislim da problem nije samo u pumpi aditiva…

mirko007

Member
safe mode mi je bio 225 000 km, najveći razlog tekučina je bila pri kraju koja je postala slična gelu pa pumpa sistema nije mogla bacati istu a nije izbacivala grešku da je nedostaje a provjerom utvrđen i zaštopan dpf filter čak 90 posto, riješenje nova tekučina , skidanje dpf i čišćenje istog, dpf - prenoči jednu noč u nekoj tekučini i drugi dan ultrazvučno čišćenje, , auto bio dan ipo na servisu dpf očišćen na 87 posto, koštalo me 2100 kn, taman bilo vrijeme prelaska na eure, auto C4 II 1.6 hdi 84 kw 2013 g, evo i dalje radi bez problema

Hummer0

Active member
Donator foruma
safe mode mi je bio 225 000 km, najveći razlog tekučina je bila pri kraju koja je postala slična gelu pa pumpa sistema nije mogla bacati istu a nije izbacivala grešku da je nedostaje a provjerom utvrđen i zaštopan dpf filter čak 90 posto, riješenje nova tekučina , skidanje dpf i čišćenje istog, dpf - prenoči jednu noč u nekoj tekučini i drugi dan ultrazvučno čišćenje, , auto bio dan ipo na servisu dpf očišćen na 87 posto, koštalo me 2100 kn, taman bilo vrijeme prelaska na eure, auto C4 II 1.6 hdi 84 kw 2013 g, evo i dalje radi bez problema
Ovaj dio mi nije jasan očistili su ga i sad ti je 87% ili sa 90% je pao na 3%

Na vrh