Hrvoje Marin
Active member
svako muljanje nosi rizik, a tržište je tako popunjeno da nije fora gubiti kupce nikako. usput rečeno, pio sam nikšičko u nikšiću po izlasku iz filtera.To su sve Lager piva koja radi brze zarade pogotovo u ljetnom periodu ne odleze u bazenima dovoljno dugo da bi se postiglo normalno vrenje i odlezalo , a samim tim dobio pravi ukus i smek, pa su radi toga losijeg kvaliteta i vodenastija. Tih bazena sigurno ima vise, pa ono koje ide za izvoz na Zapadno trziste prodje propisanu proceduru, a ono za domace trziste i ex yu drzave ide po ubrzanoj proceduri. Tu postoji i druga praksa da se u pivare dovozi extrakt piva, mjesa sa vodom, dodaje CO2 i flasira. Naravno u tim situacijama ide vise vode od propisane kolicine da bi zarada bila veca na kolicini. Ne mogu se sjetiti naziva piva, ali je krajem 90-tih u Doboju osvanula pivara preko noci koja je radila po tom principu muckanja piva. Radili par godina digli lovu i kako se otvorila tako se i zatvorila. Prije par godina na ljetovanju u CG mi covjek prica da Niksicka pivara pakuje i distribuira za CG trziste Jelen pivo, a isto stize u pivaru cisternama iz Srbije-Apatina kao extrakt. Tako da je danas bas tesko naci dobro i kvalitetno pivo za popiti,
friško pivo je naj! Zato na zapadu višeg standarda svaka veća birtija ima svoje pivo.