Evo da ovu temu dignem malo iz mrtvih, jer mi se cini da vise niko ne vozi C3, vec su "svi" presli ni visi level.
C3 1.4 HDI 50KW Exclusive 2002.god. sam kupio 2009. godine u Auto kuci Pavic u Tuzli, posto mi je vlasnik ( Mijat Pavic ) inace moj dobar drugar, a odrzavao je i mome ocu Citroen GS od 1972. godine, pa do pocetka 90-tih.
Ja sam do kupovine Citroena bio u Njemackom fazonu od VW, preko BMW-a i Audija sve do 1991. godne kada sam kupio kao gradski automobil Suzuki Maruti, a u najavi je bio Audi 80-jaje, medjutim sva deasavanja 90-tih godina su poremetila te planove. Posto sam poceo imati problema sa diskushernijom od 1997. godine poceo sam razmisljati o Francuskom autu iz PSA grupacije i kao najbolja solucija.
U to vrijeme 2009. zbog udobnosti i potrosnje goriva mi se ucinio C3 1.4 HDI 50KW posto svakodnevno putujem na posao i prelazim cca 60km. Auto je kupljeno sa 118000km na satu i dovezeno je iz Salzburga u Auto kuci Pavic gdje sam ga i preuzeo uz svu urednu servisnu i ostalu dokumentaciju od vozila sa tri kljuca ( dva sa danjinskim i jednim kod kljucem ) i garanciju od godinu dana na bilo kakav kvar.
Do sada sam presoa 328790km sa redovnim odrzavanjem i zamjenom letve upravljaca za koju i danas mislim da nije bilo potrebe, posto sam kasnije saznao da ima je boljka spojni konektor, pa gubi kontakti na elektro motorom letve upravljaca, ali ista je promjenjena i od tada nema problema.
Sve ostalo je bilo redovno odrzavanje, zamjena seta kvacila na 198000km, alternator na 210000km zbog lezaja, posto se isti nije dao rastaviti, jer su lezajevi zapekli u kucistu, prednjih diskova sa plocicama i zadnjih pakni na 230000km, jedna krajnica, 2 kugle i jedan selen lijeve lafete i sofersajba zbog udarca kamena iz tocka kamiona koji mi je dolazio u susret. To su one krupnije stavke ne racunajuci zamjene sijalica u farovima, zmigavcima i stop svjetlima. Ostalo je bilo redovno odrzavanje mali ( svakih 15000km ulje i filteri komplet) i veliki servis ( svakih 100000km komplet set, plus PK kais i spaner). Uz potrosnju dizela u gradskoj voznji i zimi oko cca 4.5L/100km do potrosnje na dugim relacijama ( odlazak na more i slicno ) od cca 3.6L/100km. moj C3 i ja se lijepo druzimo evo vec 12 godina. Najveci problem ( ne kvar kao kvar ) sam imao ljetos kada mi je auto zbog "strucnjaka-majstora" stojao mjesec dana sto sam opisao u Temi:
Problem C3
Sve u svemu sam veoma zadovoljan izborom i troskovima odrzavanja Citroena C3 koji posjedujem.