Pretpostavljam da zavisi od peći do peći, ali recimo moj kamin (bez radijatora - znači samostojeći) Alfin od 9 kw je jako tih.
Stoji mi pored spavaće sobe vrata su često otvorena zimi a peć mi se pali ujutru u 6. Ventilator se blago i tiho čuje i mene čak uspava (a inače imam baš baš lak san i onaj sam tip da ako ima zidni sat sekundarica mi ne da spavam).
Jedino što se malo više čuje, tj nije ni da je glasnije nego taj zvuk nije konstantan poput ventilatora nego sa pali svakih par sekundi je motor od pužića i on mi je nekad ranije znao smetati ali sam navikao.
Kod ženinog oca recimo je velika peć za kuću na 3 sprata i ona stoji u podrumu i ona je već malo pobučna da bude u prostoru gdje se živi, a recimo kod komšije ispod mene ima peć oko 14 kw na centralno i čuje se malo više od moje ali je i dalje to jako tiho i mislim da ne bi trebalo smetati nikom, čak je onaj motor od pužića tiši nego kod mene, tako da pretpostavljam da peći koje su namjenjene da budu u kući / stanu (a ne podrumu ili garaži ne bi smjele biti glasne)
Konačno podmazao mehanizam za pokretanje puža za doziranje peleta, jedva sam našao silikonsku mast za to

mislim da će sad malo biti i tiši...
Sve je očišćeno i spremno za zimu.
Malo me je razočaralo jer sam ove godine ugledao malo površinske hrđe na metalnim pločama unutra gdje gori vatra, sad ne znam možda je to i normalno nakon 3-4 godine ali nije mi se svidjelo.... Ove godine prvi put nisam očistio peć na kraju sezone loženja, već tek sad i ispod pepela i gareži sam to zatekao, ne mogu vjerovati da je garež to uzrokovala (ako jeste) ja sam imao osjećaj da to možda na neki način i štiti ali eto...