Pa uvjek ide u kompletu isti brend diskova i plocica i nema cviljenja.
Nema to veze. Ja imam ATE + ATE pa cvile.
Da, cviljenje kočnica je sasvim diskutabilna stvar, zavisna od gomile faktora.
U planu održavanja stoji promena kočne tečnosti na 2 godine (što ne mora uopšte da ima veze sa cviljenjem) a za moju c3ojku koja ima zadnje doboše toliki period stoji da se otvarajau doboši što bi moglo da podrazumeva i izduvavanje/čišćenje nakupljene kočne prašine.
Na njoj su napred stavljeni Ate diskovi i pločice u istom trenutku - i to na mom autu ne cvili. Na zadnjoj osovini su posle oko godinu dana stavljeni novi Ate doboši i paknovi (kao i novi ležaji točka, cilindri i abs pstenovi) - oni cvile prilikom parkiranja, povremeno.
Detalji izmene doboša
https://www.citroenforum.hr/136673-post4.html
Od montiranja diskova je pređeno 60000 km, od montiranja paknova oko 40000 km i što se tiče kočenja to je savršeno.
Inače, prethodno zatečen krš od diskova i pločica je cviileo enormno, osim toga je zatečena korozija na klizaču jedne od čeljusti, koja je zbog toga bila u delimičnoj blokadi.
---
EDIT
U planu održavanja stoji promena kočne tečnosti na 2 godine (što ne mora uopšte da ima veze sa cviljenjem) a za moju c3ojku koja ima zadnje doboše toliki period stoji da se otvarajau doboši što bi moglo da podrazumeva i izduvavanje/čišćenje nakupljene kočne prašine.
Izvinjavam se, gornji navod u vezi perioda skidanja doboša je pogrešan - jer Plan Održavanja kaže sledeć:
Skidanje-postavljanje bubnjeva stražnjih kočnica (uz skinute kotače) - Svake 60000 km
Ipak, promena kočne tečnosti na 2 godine