Na nižim okretajima ne radi grijanje

Mirage

Well-known member
Ja imam Blue HDI u berlingu identičan kao i ti u elyseu i navodno još električne grijače kabine. Istina je kod mene auto počne grijati nakon 500 metara osjeti se već da puše topliji zrak nakon 2 km ne puše vrelo ali puše vruće i nije to loše.

Ali imam ja i astru staru 20 godina benzinca kojoj je termostat ostao u otvorenom položaju i ne može u opće zagrijati motor koliko se god vozio. Ta astra počne puhati toplo valjda nakon 100 metara, a nakon 2 km puše vrelo.

Ako stoji 10 minuta i grijanje na max ulaziš u ne topal već vreli auto. Kako kaže bijeluvuk to je hladan motor.

Ja bi to usporedio s činjenicom da novi motori imaju veći stupanj iskorištenja tako da imaju manje otpadne topline koja se koristi u svrhu zagrijavanja. Zato danas premium marke automobila imaju uvijek dodatni izvor topline za zagrijavanje kabine.

Nego mene zanima da li u vožnji čuješ ponekad da se upali nekakav zvuk na stražnjem kraju tipa zujanje od nekih 30 sekundi? I da imaš li kraj čepa rezervoara čep za dosipanje ad blue tekućine.

bjelivuk

Well-known member
Uredništvo foruma
Nemam kazalo na kojoj je temp motor, nakon 3-4 km na 2500 okretaja pocne lagano grijati, al opet onak, ko da su cijevi zastopane ili sta, topli zrka dode pa stane, i onda stisnem gas malo jace kad jednom progrije, grije tolko da moram stakla spustiti.
Aha, nisam ni ja shvatio iz prvog posta u čemu je problem.

Prvo pogledaj ima li dovoljno antifriza. Dolij ako nema.
Ne vjerujem da je već otišao ventil na tako novom autu.

Doocks

New member
Nego mene zanima da li u vožnji čuješ ponekad da se upali nekakav zvuk na stražnjem kraju tipa zujanje od nekih 30 sekundi? I da imaš li kraj čepa rezervoara čep za dosipanje ad blue tekućine.
Hmm.. ne čujem nikakav zvuk, kad propuše toplo na 10 sekundi zna se čuti ko neki klak , i onda dalje ništa. Eto, danas ujutro ni nakon 10 km puše toplo na 10 sec, pa opet hladno.. Da mu 10 km treba da se ugrije to stvarno nije istina..
I ne, nemam čep za dolijevanje, ali je prodavač rekao da se negdje u haubi dolijeva..

A ujutro sam ga upalio, ostavio grijanje na najjače da puše po prednjem staklu, ušao 10-ak minuta kasnije u auto, hladnije unutra nego vani..

Prvo pogledaj ima li dovoljno antifriza. Dolij ako nema.
Ne vjerujem da je već otišao ventil na tako novom autu.
Sutra je dogovoren pregled u servisu pa da vide.. Treba mi auto za vikend a sad ovakve gluposti.. nadam se da nije veći kvar..

bjelivuk

Well-known member
Uredništvo foruma
Sutra je dogovoren pregled u servisu pa da vide.. Treba mi auto za vikend a sad ovakve gluposti.. nadam se da nije veći kvar..
Provjeriti količinu antifirza je tri sekunde uključujući i spuštanje haube. :wtf:

Doomsday

U prolazu...
I ne, nemam čep za dolijevanje, ali je prodavač rekao da se negdje u haubi dolijeva..
:D

The volume of the AdBlue tank on your C Elysée is 17L.

Jedan tank bi triba bit dovoljan za cca. 20 tisuća km, ali ovisno o načinu i tipu vožnje, može bit i manje... Ako redovni servis radiš na 15 tisuća km, možda nikad ti sam nećeš morat dolivat adblue, nego samo ovi u servisu prilikom redovnog... Ako ti se ipak pojavi poruka da uskoro nemaš adblue, sigurno možeš ubacit 10 l, a vrlo vjerojatno i 15 l stane bez problema... Samo pazi, nemoj prolivat adblue po autu, urea je poprilično korozivna, i ako ju proliješ, dobro je pokupi, pa onda operi i isperi, i nemoj ako ne moraš pretjerano u kontakt sa kožom, ako da, isto, ruke operi i isperi...

:cool:

[ame]https://www.youtube.com/watch?v=V0M0XKInkJs[/ame]

Doocks

New member
S obzirom da je izašel iz salona s 2 km, a od prošlog petka do sad je na 320, mislim da su oni trebali dolijati adbluea. To nisam provjeril al sumnjam da bi novi auto iz salona pustili bez toga.

Živi bili pa vidjeli sutra, i nadam se da bude gotov sutra/preksutra 😎🤓

Doomsday

U prolazu...
Ma nisam mislio da ti već fali adblue, ili da ako fali zbog toga ne grije...

Èisto sam dao za info, ako ti ikad javi da si pri kraju sa adblue, kako i koliko dodati sam adblue, jer kad ga skroz potrošiš, motor se više ne može upalit...

:D

Doocks

New member
Eto, auto su isprobali, vidjeli su da fakat ne grije i odzračili su sustav.. kaj im to dođe ne znam jer se ne kužim.
Veli tata da je grijao odma nakon 1km jer ga je on vozio, ja ću ga sutra ujutro istestirati kad odem na posao.

bjelivuk

Well-known member
Uredništvo foruma
Znači da je bilo zraka u sustavu. To sam htio naknadno napisati.
Zrak je, za razliku od tekućine, stlačiv. Na višim okretajima raste tlak, zrak se stlači i omogućava strujanje antifirza. Na nižim okretajima pada tlak, pa protok antifirza slabi.

Mirage

Well-known member
Drago mi je da se problem riješio i da citrač grije. Glupo mi je da novi auto nema automatsko odzračivanje ali što je tu je.

Malo offtopic ono kako se u lizalici dodaje adblue je po meni krajnje glupo riješeno.

Cutac

Prèkaroš
Baš sam danas probao, upalim auto koji je stajao satima i treba mu 10-ak sekundi(ako i toliko) da puše toplo.
Trebao si uzeti c4 :p

Tanaja

"Max. utegnut za vozit"
odzračili su sustav
Meni je kad san kupova C4 prodavač reka da oni u salonu (prodaji) rade pripremu tih stvari prije isporuke. Od dekonzerviranja do dodavanja tekućina, pumpanja guma, odzračivanja....

Doocks

New member
aš sam danas probao, upalim auto koji je stajao satima i treba mu 10-ak sekundi(ako i toliko) da puše toplo.
Trebao si uzeti c4
Da mi lova nije igrala ulogu uzeo bi ga :p

eni je kad san kupova C4 prodavač reka da oni u salonu (prodaji) rade pripremu tih stvari prije isporuke. Od dekonzerviranja do dodavanja tekućina, pumpanja guma, odzračivanja....
Ovo malo kaj sam sad vozio je bolje, opet mu treba jedno vrijeme da se zagrije, ali sad kad se zagrije barem puše cijelo vrijeme haha
Sutra ujutro ide test, i ovaj vikend radim malo veću kilometražu pa ću vidjeti.
Rekao je ako bude isto nek dođem u ponedeljak, jer oni nemaju pojma što bi to moglo drugo biti, eto..

Doocks

New member
Updejt. Na mjestu u leru i dalje ne grije, progrije samo nakon vožnje.

Otišao u grad cca 3 km od mene, nije progrijao, auto je ostao upaljen 10 min na mjestu, kad sam cekao kolegocu da ju pokupim na zeljeznickoj, nista, samo hladno. Èim sam krenuo voziti progrijalo..
Ujutro testiram udaljenost do posla da usporedim s prethodnim rezultatima, i auto bude opet išel u servis mi se čini 😂😂😂

Na vrh