Općenita iskustva s kvalitetom i vrstom guma

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

bjelivuk

Well-known member
Uredništvo foruma
Auto Krajina.
Nisam znao za njega. A, i nije mi baš blizu Velika Kladuša. Dobru ponudu frajer ima. Michelin Alpin A5 za 600 kuna u mojoj dimenziji. Kod nas nema ispod 100 eura. Ma, i više čak. Bliže 800 kuna.
Može li se i PDV dobiti natrag?

Cutac

Prèkaroš
Vjrojatno su dobre i te generalke ali sigurno bucne i tvrđe jer jbg trebaju negdje ustedit a vecina low class stedi bas na tome
Ne znam, a očito neću ni saznati :D

Može li se i PDV dobiti natrag?
Može, ja sam mislio da je 15% povrat, ali očito je 17%.
Možda netko moj zna nekoga tko je tamo domaći(u toj trgovini) i možda mi da popust na gume. Tada bi ušteda bila ogromna. Kada se uračunaju montaža(koriste utege za lijepljenje) i špur(neki kvalitetni stroj), gume bi me mogle ispasti oko 900 kuna set :D, znači više nego 2000 kuna jeftinije nego ovdje :D

A ja do Kladuše imam 50 km, sitnica, i da me ispadne 100 kuna benzin, i dalje ogromna ušteda u oba slučaja.
Jedino ne znam kako ću ići preko granice jer ću u Bosnu uvesti 4 alu felge, a iz Bosne felge s gumama.
Dolazim na zimskima, stavljaju ljetne na alu, to na auto, rade špur, vraćaju zimske i ljetne na felgama u gepeku preko grane, to ako prođe bez "poticaja"...:D

Cutac

Prèkaroš
Ja koliko znam, Petrol je najbolji.
Osobno sam iskusio da Crodux ne valja(jedan dio autoceste, peta, gas do poda i usporava ispod 120, a sa Petrolom peta gas do poda i ubrzava preko 120), još bih Inu probao. Kod mene se otvorila nova pred godinu dana i služe stotku, budem probao uskoro, VTS je pri kraju.

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Hankook W452 Winter i*cept rs2

Nakon 2 mjeseca vožnje mogu reć da ih nebi ponovno uzeo. Vidit ćemo za drugu zimu šta će biti...

OK guma, svakako u svakom pogledu bolja od Save S3+, ali pati od standardnih nedostataka koje ne-premium gume imaju.
Znači mokro. Osjetno lošiji kontakt na mokroj cesti od ljetnih Bridgestonea RE002 ili ljetnog Hankooka K110/120. Yoko V905 je vrlo slična guma, ali za sitan postotak sigurnija na mokrom, pa bi njoj dao prednost.

Po suhom je vrlo dobra, aquaplaning nema problema, ali na mokrom je spremna neugodno iznenaditi.

Posljednje uređivanje:

Spawn

Well-known member
Meni najvazniji razlog za kupnju neke zimske ili ljetne gume je drzanje po mokrom. Po suhom drze sve osim tu i tamo nekih jako losih modela. A za snijeg mi ne treba jer sam rijetko na snijegu dok sam stalno na autocesti i snijeg je rijetkost. Znaci karakteristika broj 1. mora biti drzanje po mokrom. Druga je buka. Uf

bbozak

Active member
Na prijašnjem vozilu sam imao Fulde i kad god bi došao mijenjat gume bi mi vulkanizeri govorili: "Kakvo sranje od gume", "Zašto si kupio ovaj šrot", "Uh kako je to loša guma", stoga sam 19 godina stari auto počastio nakon toga Tigar gumama iz Kladuše, 4 komada Fulde su koštale 2000kn, a 4 komada Tigra 800kn i još povrat poreza, koji doduše nisam nikada skupio...
Auto Krajina isto.

BTW s novim gumama je bio i špur gratis prilikom montaže, ali onda sam morao muljat na granici radi smontiranih novih guma, a na dva su računa... :whistling: Mislim da me carinik pustio na kraju...

Ne znam što bi rekao za te gume, dok su nove, nisu plastične i za moj način vožnje tog starog auta, bile su ok.

Kladuša je meka za ljude koji žive u tom pograničnom dijelu, a i autodijelovi su jeftini, doduše samo za njemačka vozila, za japanca nije bilo NIÈEG.

Sad sam morao kupit lokalno gume, jer sam kupio novi auto, pa nisam mogao s probnima u Sloveniju po gume, al ubuduće opet Lašiču, nove gume u prosjeku su 10 do 15% jeftinije (po gumi!), a montaža je gratis.

Od doma mi je do Brežica oko 40tak km, isto mi dođe kao da idem u Zagreb, pa kad uzmem u obzir skuplje gume i cijenu montaže, i dalje mi se isplati više u Slo kupit nove gume.

bbozak

Active member
Save kod nas 508kn komad i to s ovih internet shopova, kod Lašiča je 62,5 Eura = 467kn.

4 komada Save kod nas = 2032kn + montaža bar 100 do 150kn, s time da se čeka dok dođu na kućnu adresu.

4 komada Save kod Lašiča + bespla montaža = 1868kn.

Kako sam morao registrirati auto u roku par dana, nisam imao vremena čekati ove s webshopova pa sam preko Autoplusa kupio, uz njihovu bespla montažu, po komadu 569kn, dakle 4 komada s montažom = 2276kn.

Skoro cijeli tank benzina razlike u odnosu na Lašiča :(

215 55 R16 gume

Za neke skuplje gume tipa Continental TS860 je razlika oko 520kn za 4 komada... Lašič vs domaći dobavljači.

S druge strane, drago mi je da sam kupio kod nas, ako ništa - potpomažem lokalni obrt.

Posljednje uređivanje:

markan1000

Well-known member
S druge strane, drago mi je da sam kupio kod nas, ako ništa - potpomažem lokalni obrt.
da, sad vidim da je problem u tvojoj dimenziji, gdje je razlika u cijeni stvarno primjetna. ja imam dimenziju 205/55/16, i recimo uglavnom kupujem samo na Ekupi, evo malo usporedbi za tu dimenziju:

Sava Eskimo S3+
Lašič 389 kn Ekupi 369 kn

Hankook w452
Lašič 495 kn Ekupi 499 kn

Conti TS860
Lašič 641 kn Ekupi 649 kn

Meni osobno i nisu to neke drastične razlike zbog kojih bi išao u SLO. Zapravo se najviše isplati zbog montaže, ali inače... Nije ni SLO što je nekoć bila. Bosna je vjerojatno već druga stvar, kome je blizu.

Spawn

Well-known member
Pazi razliku za moju veličinu

Sava INTENSA UHP 2 245/45 R18 100Y

Svugdje cca 970-1050kn po gumi
Lašić - 97 eura ili 720kn po gumi

Minimalna ušteda 250kn po gumi,tj 1000kn na 4000kn.

Gledam i 245 40 19, cijena 760kn po gumi. Za takve gume cijena bagatela. Imaju jako dobre ocjene po netu i zadovoljnih korisnika.

Posljednje uređivanje:
Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh