todoranele
Member
Da li mozete da mi kazete koji su prvi signali da je plivajuci zamajac u losem stanju?
Plivajući zamajac ima ulogu da ublaži, udarce prilikom kretanja, prilikom usporavanja i promena brzina, te na taj način zaštiti menjač od prekomernog naprezanja i ostećenja.prilikom zamjene može se umjesto njega staviti obični , ali tada moraš staviti lamelu sa federima, jer lamela koja ide sa plivajučim zna ne imati federe na sebi
Više od toga smanjuje vršne momente kod svakog ciklusa, tako da se plivajući ne koristi samo kod kretanja i slično, već stalno i nije stavljen za ukras.Plivajući zamajac ima ulogu da ublaži, udarce prilikom kretanja, prilikom usporavanja i promena brzina, te na taj način zaštiti menjač od prekomernog naprezanja i ostećenja.
na primjer MLC6C koja je u HDI C5 II u trkaćim verzijama ima obavezno mijenjanje ulja nakon svake utrke.Sve ****arije su prenešene iz trkaćih auta,samo kaj tamo nije upitno mjenjanje svaki put kada nešto ode
jednomaseni više traje,praktički se i ne mijenja,a dvomaseni mijenjaš skoro svaku izmjenu lamele,u principu jednomaseni bude nešto lakši ,pa dobiješ na perfomansama auta,a dvomaseni je udobniji
Ma s tim dvomasenim zamasnjacima sam imao samo problema... i onda mi stave to sranje u corsu gdje me samo on kosta preko 5 soma kuna, komplet kunplung set 11k kuna, a to mi je polovica vrijednosti auta
Dvomaseni je nesto udobniji za cestu, tj. kod kretanja u prvoj auto malo manje cukne, a kod jednomasenog mi je to malo izrazenije, s tim da je on laksi pa auto stvarnio i bolje nabire okretaje i nije toliko trom. A i razlika u cijeni od 3tkn nije mala, tako da..
onda, šta bi TI stavio na 1.9TDI sa recimo 200ks i 500Nm a da je vozljivo svaki dan i ne ronda u leru?
Ja sam morao staviti jednomaseni jer auto je s dvomasenim radio kao traktor i ato je stalno cukao kod normalne vozne
Sljaka Ali se rsspada svakih 70-120tkm a zamasnjak je oko 5000kn
Mišljenja TDI dečaka me ne zanimaju.Evo sta kazu decki sa 1.9 TDI motorima
alac-gore:Ni mene tvoja, ja samo prenosim njihova iskustva.
neznam nisam ni pitao ni tražio tako da stvarno neznammeni su rekli da postoji samo orginal