Problem sa elektronikom, Sagem SL96

Leo

Member
Pozdrav svima,

Pred malo više od dva tjedna mi se odjednom počeo javljati problem sa elektronikom na Xsari 1.4i koja me do sada besprijekorno služila u ovih 395000km.
Naime, nakon stajanja na parkingu oko sat vremena, kada sam dao kontakt, nisam čuo zvuk benzinske pumpe i nisam mogao upaliti auto. Niti na prekidaču za plin nije bilo struje. Pregledao sam sve osigurače i releje koji su dostupni i nisam našao ništa sumnjivo.
Pozvao sam šlep službu i nakon dva sata čekanja, kada je trebalo utovariti auto na šlepu, Xsara je odjednom bez problema upalila.

Napominjem da ima još simptoma, kada je hladna, teško drži ler gas. Čistio sam MAP senzor i mjerio voltažu na žici i otpor na samom senzoru.
Ponekad mi se znao odspojiti pa je simptom bio isti. ednom godišnje bi ga očistio, spojio i vozi miško ! Sve do sada...
Također, izvadio sam ECU tj. Sagem SL96 centralnu jedinicu i očistio sve kontakte i pobrusio jako finim vodobrusnim papirom i našpricao kontak sprejem. Rastavljanjem kućišta nisam vidio ništa, jer je sve zaliveno u ružičasti gel.

Danas sam je nakon desetak dana nevoženja odveo mehaničaru kod kojeg je održavam i spojili smo je na dijagnostiku.
Mogao sam voziti samo na benzin, na plin nije htjelo prebaciti, jer na kontroleru nije bilo struje.
Našli smo grešku releja pumpe goriva, ali on je ugrađen u sam ECU.

Čak smo ga isključili kroz dijagnostiku, javlja da je isključen, ali auto i dalje uredno radi ! 😂
Dakle, o tom zec leži grm - ECU izgleda zeza.
Može li to netko reparirati ili klonirati postojeći ECU na neki ispravan rabljeni koji mogu kupiti na autootpadu ?
Volio bi popraviti i voziti dalje, dobro me služio taj auto i još uvijek se fino vozi, kad hoće upaliti, a izgleda da će to sada biti češći problem.

Hvala & pozdrav !

Leo

Member
Hvala !

Razmišljao sam i o varijanti da odem na auto otpad, uzmem takav ECU (trenutno je na oglasu nekoliko Xsara koje su isti model i godište) i jednostavno prespojim i onesposobim imobilizer.
Vjerujem da bi motor mogao upaliti bez problema.

Na vrh