Sa Scenic II na C4 Picasso

Charlie S

New member
Trenutno vozim Scenic II (žena vozi), i došlo je vrijeme da mislimo kupiti noviji auto. Scenic 4 je jako skup, a Picasso se čini povoljniji i čini se jako dobro opremljen i kvalitetan monovolumen. Šta imate predložiti, dati komentar i kazati na temu?

Meni osobno je dobar izbor, ali ne poznajem Citroen (nisam bio vlasnik ni jednog) pa se mislim... Kakav je sa servisima, dijelovima i općenito koji su motori dobri, koje izbjegavati isl...

Milosh

Test
Dijelovi i servisi - pristupačno kao i za Scenica.

Motori - traži 2.0 hdi, teže ćeš ga naći.

Mjenjač - traži manuelni ili pravi automatik, izbjegavaj robotizovani EGS ("polu-automatik")

Od ostalih stvari, ako je Euro 6, očekuj skup problem sa Ad Blue tankom. Osim toga, mogući problemi sa DPF-om (kao kod svih dizela), moguće gluposti sa strujom (mada i ne mora biti) i mogući problemi sa klimom-grijanjem (istrune hladnjak klime, odu klapne od grijanja-ventilacije, zaštopa se kiler od grijanja).

Kod Scenica 4 gledaj 1.5 dCi, manuelni ili automatik. Automatik nije pravi automatik ali je puno bolji nego PSA EGS (duplo kvačilo i mjenjač, kao DSG kod VW-a). Poneko ima problema s njim ali je generalno rijetko. Nemaš problema sa AD Blue. Struja slično, ali po meni ipak bolje nego kod Citroena. Ostali gore nabrojani problemi nisu problem.

U porodici imamo i Scenic II i Scenic IV pa ti mogu malo uporediti. 2 je bolja po pitanju prostora i mogućnosti u kabini. Kod 4 nisu zasebna sjedišta nazad (2+1), mogu se pomjerati naprijed/nazad ali ne može se sjedeći dio preklopiti naprijed, i ne mogu se izvaditi zadnja sjedišta. Kad se nasloni preklope naprijed dobije se puno prostora ali nije sve ravno sa podom (kao kad se kod 2 sjedeći dio podigne). Ostalo, puno je puno tiši i uglađeniji, dvojka je kao traktor naspram njega. Super je udoban i nevjerovatno tih za jednog dizela. Može imati hrpu opreme, zavisi šta nađeš.

Evo ti tema o mom Sc4, ako te zanima:
https://www.citroenforum.hr/threads/renault-scenic-iv-by-milosh.10798/

konaroast

Citroenist
Donator foruma
Trenutno vozim Scenic II (žena vozi), i došlo je vrijeme da mislimo kupiti noviji auto. Scenic 4 je jako skup, a Picasso se čini povoljniji i čini se jako dobro opremljen i kvalitetan monovolumen. Šta imate predložiti, dati komentar i kazati na temu?

Meni osobno je dobar izbor, ali ne poznajem Citroen (nisam bio vlasnik ni jednog) pa se mislim... Kakav je sa servisima, dijelovima i općenito koji su motori dobri, koje izbjegavati isl...
Isto kao Milosh Milosh u familiji imamo Grand Scenic V 1.5 dci manual. Potvrđujem sve što je rekao, a pogotovo problemi sa AdBlue spremnikom. Susjed ima Picasso 1.6hdi i već neko vrijeme ima problema na tom polju.
Kada sam bio u situaciji kao ti isto sam vagao između Picassa i Scenica. To što Scenic nema AdBlue mi je prevagnulo, i još je žena rekla da joj je baš lepi :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:.
Od Picassa sam vozio Grand i mogu reći da je udobniji/mekši od Scenica. Ali je Scenic tiši.
Scenic je skučeniji i nama je kao drugi/gradski auto.

Koliko vas se vozi u autu?

Na vrh