nastavak sage....subwoofer
Neću razglabati da li je potreban ili nije, definitivno stvar potrebe, ukusa, zauzimanja prostora, provlačenje kablovinja, vremena itd...itd...
Budući da sam "freak" za mjuzu od malih nogu, volim "kvalitetniji" zvuk, ne mora biti "dB glasnoće", ali bar da pokriva ono "najnužnije" s ,naravno, dubokim tonskim područjem - "basom"!
U prijašnji auto (Atos), ugradio sam prednje s visokotoncima, stražnje zvučnike te pojačalo sa sub-om i ta kombinacija je bila doslovno "woow" za tako mali auto pun plastike i stakla. Isto tako, kada sam preuzeo C-Elysee, nisam bio zadovoljan "zvukom" jer nisam samo "klasičan" slušatelj vijesti već prilikom vožnje želim i guštati u "soundu" (zlobnici bi rekli pojačaj radio da ne čujem kako "lizalica" škripi od jeftinoće itd no vjerujte mi mogao bih napisati iz iskustva da i neki puno skuplji i veći auti isto "škripe" pa onda nema ni smisla o tome ni raspravljati :grin: )
Provlačenje kablovinja za strašnje zvučnike i ugradnju istih s adapterom te prednjih s visokotoncima sam već "obradio" (
LINK), a sada je došao i red na subwoofer (konačno!) :angel:
Odlučio sam se, prema raznoraznim praćenjima stranih foruma, savjeta auto električara, a i nekom mojem "osnovnom" znanju o "štromu", na 20mm2 napajački kabel koji će "napajati" auto pojačalo (namjerno ne pišem ni snagu ni ništa drugo jer mi se ne da ulaziti u polemike tipa "zašto 20mm2 ako je dovoljno 10mm2 ili zašto ne 25mm2 jer...bla...).
Da stvar bude ljepša, htio sam kupiti "samo" napajački auto kabel (sa što više licni, ne kruti energetski) i posjetio sam i "Dobar Zvuk" i Ronis i Chipoteku i...ali svi prodaju "auto car kit" s napajanjem, uzemljenjem, cinchevima, kućištem s staklenim osiguračem i "žicom" za "remote power-up" iliti za paljenje pojačala (obična žica), nitko ne želi posebno....imao sam otprije "ostatak" pa mi nije bio potreban cijeli komplet.
Da skratim priču, Svijet Medija je jedini imao posebno napajanje i to baš ovo kaj meni treba - 20mm2 (Akai, ako kome kaj znači, osim meni npr. za odlične kazetofone s GX glavama
:grin
- cijena 20kn/m. Auto Car kit je cca 300ak kuna
Najveći problem mi je bilo provlačenje kabela između "motora" i kabine tj gdje ući s kabelom, a da se ne mora bušiti ta "pregrada" prednjeg dijela. U ovlaštenom servisu su mi ponudili opciju 236kn+PDV za 1h rada s time da je otprilike potrebno 2 radna sata što bi bilo cca 500ak kuna
Kada sam pronašao taj "magični" prolaz, sve ostalo je bilo samo "mehanika" za provlačenje kabela. Slikao sam pojedine dijelove tog čina pa ako nekome pomogne za bilo kakvo provlačenje žicovinja...evo tu je "prolaz" (jedan od) ispod plastike brisača
SLIKA :grin:
Najviše sam imao problema iza zadnjeg "sica" kod provlačenja ispod plastike dok ovi bočni dijelovi ispod tapecirunga su "piece of cake". Kada sam ih prvi puta otvarao, namučio sam se kao "slon" no sada kao stara "iskusnjara" niti par minuta nije trebalo za provući u "kabini" do stražnjeg dijela.
Za sada sam spojio na "divlje" i sub radi odlično (zadovoljava moje slušne potrebe) no nakon godišnjeg ću si dati truda pa slagati "podnicu" u gepeku itd pa ću i te slike objaviti (ako nekoga bude zanimalo, naravno).
par
SLIKA se nalazi
OVDJE