Ulje motorno

andelkobela

New member
Pozdrav ljudi,

Imam u vlasništvu Citroen Ds3 1.6 Vti, pa samo zanima, stavio bih neko bolje ulje tipa motul 5w30 300V? Pa me zanima samo savjet dal to ulje moze u taj motor ili ne?
Hvala i lp!

Colnago

Active member
Donator foruma
Pozdrav ljudi,

Imam u vlasništvu Citroen Ds3 1.6 Vti, pa samo zanima, stavio bih neko bolje ulje tipa motul 5w30 300V? Pa me zanima samo savjet dal to ulje moze u taj motor ili ne?
Hvala i lp!
Imao sam THP200 (1,6 VTI s turbinom) pa kada sam počeo koristiti Motul 8100 5W40 sve je bilo O.K plus manja potrošnja ulja :)- sada postoji Motul 8100 x-cess gen2 koji ima i službeno PSA odobrenje B71 2290, prije je bio Motul PSA Specific ali je bilo skuplje x 3.
Mislim da je 300V za racing ....

dinko1981

Well-known member
S obzirom na potrošnju ulja tih vti motora ja osobno koristim Total 5w 40. Manja je potrošnja od 5w 30 a ulje se da nać dosta jeftino. Po meni je sve ostalo bacanje novaca bez opravdanog razloga

Cutac

Prèkaroš
Mislim da je 300V za racing ....
Jep, racing ulja nisu za daily korištenje radi aditiva. Uglavnom nemaju niti blizu detergenata, TBN im je niži i anti wear aditivi su složeni tako da "preferiraju" visoke temperature.

Osobno u VTi motoru koristim Shell Helix Ultra 5W-40 jer je izvrsno ulje, a nije skupo pa mi nije toliko šteta što ga troši.
Zanimljivo mi je vidjeti da je Colnago koristio X-Cess u tom motoru, ja osobno nikada ne bih jer mi je grehota da tako kvalitetno (i skupo) ulje izlazi na auspuh.

andelkobela

New member
Ma nije problem u cijeni, ionako mijenjam ulje svakih 7tkm i za cudo ne potrosi skoro nista od zamjene do zamjene, cura vozi taj auto pa se ne ganja jako, hvala na odgovorima, stavit ću motul 8100 x-cess gen 2 5w40

dinko1981

Well-known member
Po tome nemoj ga ni točit, jer previše pije koliko ide.
Ja imam ugrađen plin, pa ajde još donekle ima računice točit i vozit. Hebe se meni, može netko u njega točit i ptičje mlijeko i mijenjat ga svaki petak, ja samo kažem da to nema smisla.

andelkobela

New member
Pa naravno da ima smisla bolje ulje i mijenjat ga svakih max 10 tkm, ja kazem da mijenjam ulje svakih 7 tkm i na tom auto i na svom i uvijek gledam da stavim kvalitetnije ulje al nisam do sad imao citroen jer kazem to je od cure auto, prvo put sam stavio total quartz onaj 9000, sad kako kazes 30 eura i nije neka razlika u cijeni jedamput maximalno 2 put godisnje

Cutac

Prèkaroš
Otprilike :D

Moj u prosjeku troši cca. litru na 4000 km. Zavisi kako ga vozim zna biti od litre na cca. 3000 do litre na cca. 6000.

Na vrh