Piše ti u temi da po zakonu u RH naprijed ne bi smio stavljati ništa...
Ako ti nije do zatamnjivanja nego do zaštite od sunca, imaš par ok opcija sa skoro prozirnim folijama... Staviš ih na sve osim šajbe i niko neće ni znat da ih imaš...
Za Llumar znam i cijene jer sam pitao nedavno za rođaka i njegov C5... Keramička folija Air80 sve osim šajbe 2400 kn svojstva prozirnost 78% totalni otklon energije sunca 43%... Ima i povoljnija opcija sa metaliziranom folijom PP70 sve osim šajbe 1300 kn svojstva prozirnost 68% totalni otklon E sunca 38%...
Osim Llumara imaš i 3M Crystalline seriju keramičkih folija za koju kažu da su i bolje ali su koliko znam i skuplje... Imaš CR90 svojstva prozirnost 86% totalni otklon E sunca 34% i CR70 svojstva prozirnost 69% totalni otklon E sunca 50%...
Kao što vidiš 3M za veću prozirnost daje bolju zaštitu kad smo kod 70, dok bi ipak radije uzeo Air80 od CR90... Ako možeš platit CR70 na sva stakla osim šajbe to ti je najbolja zaštita za najmanje zatamnjivanja a time i smetnji u vožnji... Vidi koliko košta... Ja nisam došao do cifre ali kažu da je 3M CR skuplja od Llumar Air...
Ako je preskupo onda možda ipak Air80 ili PP70 od Llumara... Razlika je i u garanciji... Air ima 15 god. a PP 10 god. dok 3M CR imaju Lifetime garanciju... Iako za auto tu praktički nema neke razlike... Teško da ćeš držat auto duže od 10 godina...
P.S. još par sitnica... Air i CR su keramičke folije i ne bi trebale ometat signal... PP folija je metalizirana i mogla bi ometat signal pa možda i nije najbolja opcija ako uistinu imaš atermičku šajbu koja je baš dobrano metalizirana, jer onda imaš metal na svim staklima...
Ako možeš podnijet malo veće zatamnjenje ali ipak ne preveliko, imaš OK opciju od 3M-a koja ne bi trebala biti skupa, iako ne znam koje su cijene 3M folija...Njihova Colorstable serija je 'klasična' ali svi je hvale, samo najmanje zatamnjenje je CS50 sa svojstvima prozirnost 52% totalni otklon E sunca 35%... Nije keramička ali nije ni metalizirana, pa nema problema sa signalom... Samo ime serije ti govori da je boja postojana, što se ne može reć za većinu drugih klasičnih folija koje vremenom sve promjene boju...
Još sam čuo da 3M folije mogu po cijeloj površini imati i vodeni žig '3M' ali isto tako kažu da se to može maknut, što bi trebalo napravit ako ne želiš da se vidi kako si stavljao foliju... Zato sam rekao i da se stavi prozirnija folija na sva stakla osim šajbe, jer onda vjerojatno nitko neće niiti primjetiti da stakla nisu takva tvornička...