Automobili su kap u moru koje čine izvori zagađenja.
Brodovi, kamioni, busevi, postrojenja, govedo, oni su daaaaleko veći zagađivači.
Opet ću se vratiti, kad bi imali dovoljno razvijene baterije u kojima bi se mogle skladištiti ogromne količine struje dobivene u nuklearnim elektranama diljem svijeta, situacija bi se čak i dala korigirati.
Nisu ni "obnovljivi" izvori energije tako bezazleni. Vjetrovita mjesta, osunčana mjesta, mjesta sa jakim rijekama imaju svoju floru i faunu koja se narušava ako se smanji količina "izvora". Jel, na primjer, jak vjetar koji raspršuje neke biljne vragove to više ne može raditi jer se njegova energija pretvara u elektricitet na generatoru i tako se može znatno utjecati na poljoprivredu, pčelarstvo, šta ja znam šta, neke zemlje.
Zajebano je. A nuklearne elektrane nemaju taj faktor, osim vodene pare.
Ali kažem, dok se struja ne bude mogla skladišiti kako spada, džaba sve.
Bio sam u HE Rijeka, između ostalih, i to je malena elektrana, proizvodi dvoznamenkasto, blizu 100, GWh godišnje, a dosta utječe na život u rijeci (šta je to, Rječina?). Tak da, da se neš nakalemi negdje bi se žešće sjebao ekosvijet.
I u Lici, u kojoj nema života nikakvoga, će ona buduća elektrana napraviti veliku promjenu u ekosustavu kad se poplavi ono neko polje.
Naučno je dokazano da strujići više zagađuju nego auti sa ICE.