Citroen C5 2.0HDi

vborovic

C5 modifikator
Pozicija ti je u kutu dugog svjetla, nema veze sa grlom od DRL-a ... radi se o W5W žarulji, koja ima svoje grlo ... preko softvera se može upariti (makar nigdje nisam našao proizvođačevo tumačenje čemu) da DRL i pozicija svjetle paralelno ... priključak za dijagnostiku ti je u središnjem rukonaslonu, odmakneš gumenu oblogu, onaj dio na vrhu koji gleda prema mjenjaču, prema iza, i voila, OBDII priključak

Pavel

Lepi™
Pozicija ti je u kutu dugog svjetla, nema veze sa grlom od DRL-a ... radi se o W5W žarulji, koja ima svoje grlo ... preko softvera se može upariti (makar nigdje nisam našao proizvođačevo tumačenje čemu) da DRL i pozicija svjetle paralelno ... priključak za dijagnostiku ti je u središnjem rukonaslonu, odmakneš gumenu oblogu, onaj dio na vrhu koji gleda prema mjenjaču, prema iza, i voila, OBDII priključak
Frend ima dijagnostiku i on bi to znao spojiti i pregledati. Gledao je i prvi puta koje je sve greške auto imao. Ima Lexiu il tak neš. I kuži se u to pa ću ga pitat jel bi znao namjestiti da svjetle obje istovremeno i općenito jel kuži što mi govorite. Ako kuži i zna napravit, nek radi.

Ja nisam ni znao da u kutu ima to svjetlo. Znači imam DRL, kratko, dugo, poziciju i corner lampu sve u jednom faru? Budemo kemijali i vidjeli šta se da i kako.

Onda bi to značilo da moram u sustavu uključiti DRL svjetlo. I kad se auto upali, automatski bi se digla pozicija koja bi onda radila kao DRL? A šta je sa DRL-om, svjetlio bi i on ili bi ga ovo potisnulo, tj pozicija bi preuzela njegovu ulogu?

vborovic

C5 modifikator
U toj varijanti DRL i pozicija svjetle paralelno ... ako su DRL žarulje izgorjele, svjetlila bi samo pozicija naravno.

Ja nisam ni znao da u kutu ima to svjetlo. Znači imam DRL, kratko, dugo, poziciju i corner lampu sve u jednom faru?
Da ... upute ljudi inače bezveze tiskaju ... :D

Pavel

Lepi™
Da ... upute ljudi inače bezveze tiskaju ...
Pročitao sam upute ali ja sam zabrijao da je to u kutu dugo a ovo desno kratko svjetlo. Zamijenio sam ih skroz, sad sam vidio u uputama.

Bože ja sam imbecil.

To je dobra fora sa pozicijom ali ionako bi onda morao ubaciti DRL jer ružno je da mi rade dvije pozicije i jedna DRL, jer meni je samo lijeva pregorila.

Mislim da ću uzeti jednu od onih sa linka LED-ica, probat. Ako ne ide uzet original i gotovo.

Žao mi je na gnjavaži, ako budeš u SK javi se za pivu. :D

vborovic

C5 modifikator
U SK sam do sada bio samo 2 puta, zadnji put prije 11 godina, nemam nikoga tamo, a radi jedne pive se ne vozim tako daleko, pa da je i zlatna ... :D ... makar, koliko su mi ljudi već dužnih tih pivi, trebao bi napraviti turneju od 3 tjedna po državi ... :D

Doomsday

U prolazu...
Ma uzmi ove LED-ice za DLR, dolar povoljnije od onih koje sam ti već linkao...

http://www.banggood.com/HP24W-G4-6000K-13mm-DRL-High-Power-Decoding-SMD-LED-Bulbs-for-Citroen-Peugeot-p-1051723.html?rmmds=search

I ako možeš uključit paralelno i poziciju, ona uzmi još i ove LED-ice...

http://www.banggood.com/T10-W5W-7_5W-Car-White-LED-Door-Brake-Side-Maker-Light-Bulb-With-Clean-Lens-p-993013.html?rmmds=search

6000K ti je skroz bilo svitlo, dobit će više svitla danju, praktički duplo, pa možda i budeš sasvim OK osvjetljen danju kad budu paralelno radili DRL i pozicije, a potrošnja će bit značajno manja od samih DLR halogenih...

22 USD ti dođu sve 4, ako ćeš da stignu brže dodaš još 12 USD za Expedited poštarinu, ili pričekaš, nažalost ponekad i do mjesec dana...

Ubodeš, i uživaš...

A onda... Kad su već ta svitla bile boje... Uzmeš i ovo... Osram Cool Blue H7 i H1, za kratka i duga...

https://www.mall.hr/auto-zarulje/osram-par-zarulja-12v-h7-55w-cool-blue-intense

https://www.mall.hr/auto-zarulje/osram-par-zarulja-12v-h1-55w-coolblue-intense

Umisto halogenih DLR, opremiš se bilim osvjetljenjem naprid komplet...

:cool:

A ova žarulja za cornering svitlo, koja ide...? Uzmeš i ju odma ledicu, pogotovo ako je recimo i ona W5W... Pa sve lipo naprid svitli bilo... A nije Xenon... I radi bez greške...

:D

Doomsday

U prolazu...
Ufff... H7... Opet najskuplje... :hm:

Nego, zašto ne Osram, nego Philips...? Osim što su Osram skoro duplo povoljnije...? :D

Meni su se pokazale odlične, doduše samo H1 i to SilverStar 2.0, ali odlične... :cool:

vborovic

C5 modifikator
Kod nas, možda, vani, nije tolika razlika ... zato jer Philips žarulje drže 1-1,5 godinu najmanje, nerijetko i do dvije godine (uzeti s rezervom, kvar na el. istalaciji to može srezati za 2 dana) ... od Philipsovih ima i skupljih žarulja (recimo, PIAA, koje sam i sam naručio), ali je između njih minimalna razlika u kvaliteti u odnosu na cijenu ... Philips su najbolje "value-for-money", ako se već novac misli davati na kavlitetnije žarulje od (uglavnom) bilo kojih postojećih ... to što su na našem tržištu Osram zastupljenije (i u pravilu jedine za koje ljudi znaju, osim "onih u KTC-u, Lidlu i sl.") ne znači da su i najbolje

Spallato

Active member
Pavel, vborovic ti je opisao sve, bio je brži od mene. Samo budi oprezan kad budes i nemoj previse upotrebljavat silu, da ne pukne jer si onda u problemu.

Pavel

Lepi™
Hvala još jednom svima.

Da, cilj mi je postepeno promijeniti prednje žarulje u bijelu rasvjetu. Ne volim žuto i preglednije mi je iskreno sa bijelom.

Xenone bi izbjegao kako god, nisam njihov fan. Naručit ću te LED-ice i postepeno mijenjati po potrebi. Skidanje fara, tj. vađenje žarulje će ipak odraditi mehaničar. Nit imam alat, nit znam pa da ne napravim sr...nje..A čovjek je pristupačan i rekao je da se samo dovezem da ćemo riješiti. :)

Za Phillips sam uglavnom čuo preporuke, no ne mogu reći da sam čuo išta loše i o Osramu. O cijenama pak nemam pojma, nisam nikad zagledao.

EDIT: Kolega s posla mi je preporučio Philipsove neke 130..Sad guglam, jer nisam zapamtio, izgleda da su to ove 130%.

Doomsday

U prolazu...
Te Philips 130% su X-tremeVision... Idu do max 3700K, dosta bijele, ali i skupe...

Par H1 za duga...

https://www.conrad.hr/%aearulja-Philips-X-tremeVision-H1-12-V-1-kom%2e-P14%2e5s-srebrna.htm?websale8=conrad-hr&pi=1286026&ci=SHOP_AREA_176629_0315011

Po par H7 za bočna i kratka...

https://www.conrad.hr/%aearulja-Philips-X-tremeVision-H7-12-V-1-par-PX26d-srebrna.htm?websale8=conrad-hr&pi=1286030&ci=SHOP_AREA_176629_0315011

Ali, ako hoćeš da budu što bijelja, i da budu što povoljnija, i da budu Philips, evo kombinacija...

Za duga, uzmeš par H1 BlueVision, idu do max 4000K...

https://www.conrad.hr/%aearulja-Philips-BlueVision-Ultra,-H1,-12-V,-1-par,-P14%2e5s,-prozirna-36062228.htm?websale8=conrad-hr&pi=857515&ci=SHOP_AREA_176629_0315011

Za kratka i bočna, uzmeš po par H7 WhiteVision idu do max 4300K...

https://www.conrad.hr/%AEarulja-Philips-WhiteVision-H7-12-V-1-par-PX26d-srebrna.htm?websale8=conrad-hr&pi=1286037

I ta kombinacija ti je dosta skuplje od onih Osram Cool Blue... Da li je toliko i bolje, ne bih znao...

;)

vborovic

C5 modifikator
Kao što rekoh, sve što je dostupno na našem tržištu nije sve što postoji ... dovoljno je samo usporediti iz priloženog cijene identičnih artikala na conrad.de i conrad.hr i sve postaje jasnije ...

a želio bih promijeniti NB Plus
U toj kategoriji: Philips X-treme Vision +130% H7

Xenone bi izbjegao kako god, nisam njihov fan
S obzirom da njih ni nemaš na autu, nema potrebe da ih izbjegavaš ... :D

Doomsday

U prolazu...
Ne gledajući poštarinu, razlika .hr i .de po paru je u 2 slučaja 40-tak kn, u jednom 60-tak kn, a u jednom 70-tak kn... Ali poštarina iz de u hr i sve pada u vodu...

I još uvijek su philips blue i white vision na .de skuplje od osram cool blue na mall.hr...

:cool:

vborovic

C5 modifikator
Osim što su Osram skoro duplo povoljnije
Prema mall.hr-u, razlika između Osram NB unlimited i Philips X-treme Vision 130% je 42 kn ... u cijeni s popustom, gdje je Osram 141 kn, a Philips 183 kn ... ja se ne želim natjecati s tobom u dokazivanju da je Philips jeftiniji od Osram-a, niti sam to igdje napisao ... ali da je razlika relativno mala, s time da je kvaliteta i dalje na razini Philipsa, to ne možeš pobiti ... ionako, nek svaki za sebe procijeni da li i koliko želi uštedjeti ... nekima je 40 kn puno, nekima zanemarivo

Doomsday

U prolazu...
Ma ne natječemo se... I nije meni bitno bit u pravu... Samo pričamo... :)

Nisam gledao na ove 'performance', jer koliko sam skužio, zbog konstrukcije fara, na C5 i ne dobiješ toliko u dometu itd... Philips Blue i White Vision nema na mall.hr...

Pavel je rekao kako voli bijelo svijetlo, pa sam to gledao... A tu je Philips H1 Blue i H7 White Vision u conrad.hr više nego duplo skuplji od H1 i H7 Osram Cool Blue u mall.hr... I mall ima poštarinu 20 kn, a conrad 30 kn... :D

Tako da, ako je primarna toplina, tj. 'hladnoća' svjetlosnog snopa, Osram je više nego duplo jeftiniji... A ne virujem da traje duplo kraće...

No dobro... Nije ni bitno... Svakako triba vidit šta i kako je bitno... Možda Philips WhiteVision za kratka kao najbitnija svjetla, a Osram Cool Blue za duga i bočna, jer su povoljnia i manje se 'troše'...?

Ili bilo koja druga kombinacija...

:angel:

Na vrh