Evo da se javim i napišem par rečenica kako sam riješio problem cviljenja kočnica....
Prije sam pisao kako sam promijenio i prednje i zadnje pločice..nakon toga je neko vrijeme bilo dobro, pa je opet počelo cviliti...
Na youtube-u sam tražio riješenja...i jedno od njih je bilo brušenje ruba tarne površine pločice (oko 1 cm) pod kosinom, sva 4 ruba pločice po cijeloj dužini....uz to sam još i napravio tanki rez dubine oko 1 cm dubine po sredini pločice, teoretski da je što manja mogučnost zadržavanja kočione prašine na tarnim površinama, a samim time i manja mogučnost cviljenja. Prije montaže sam sve dijelove gdje pločica dodiruje kočionu čeljust (osim naravno tarne površine i diska) namazao sa kočionom mašču, da i to umanji mogučnost cviljenja...To sam učini na sva 4 kotača... Nakon toga cviljenja nije bilo, ali nakon 4-5 mjeseci je počelo opet...lagano...pa sve više i više...Opet me počelo živcirati, pa sam išao pregledati pločice..i to zadnje, jer se cviljenje čulo iz zadnjih kotača...i nakon skidanja pločica vdio sam nešto što mislim da je konstrukcijska greška... Naime, tarna površina pločice je bila veča, tako da je oko 90% tarne površine pločice "nalijegalo" na površinu diska, a oko 10% "gornje" tarne površine pločice nije "trošilo" nego je strugalo po samom vanjskom obodu diska i tako stvaralo cviljenje.... Taj cijeli "gornji" tarne površine pločice (oko 1-1,5 cm) sam potpuno pobrusio brusilicom, tako da sad tarna površina u potpunosti nasijeda na disk i više nema "viška"...Montirao sam sve natrag i više ne cvili, više se ne živciram i užitak je voziti bez cviljenja...
Eto, malo je poduži tekst, ali nadam se razumljiv...možda nekome i pomogne da riješi cviljenja...