Kamin za kuću

tomica0308

Well-known member
Pozz ekipa, dolazi dijetesce :wub: pa da se raspitam malo o peci na pelet za ovu godinu na jesen, znaci kamin bi defintivno ostavio na tom mjestu, a u spavacoj sobi je dimnjak 160 koji stoji pa sam mislio neku pec na pelet pa da se ona ukljuci samo prek noči da nemam brige sa loženjem kamina, pa ak neko ima iskustva s tom pečicom ili nekom slicnom nek pise, zanima me kolko ona trosi, pise po netu do 1.40kg/h na full snage ova 6kw, pa to nije nist ak zbilja grije jako.
http://solarno.hr/katalog/proizvod/ZR6-ECO6/pec-na-pelet-z6-kw-top-ponuda

Posljednje uređivanje:

visaluteju

Well-known member
Ja imam alfaplam luca 8 kw jako slicna ovoj i prezadovoljan sam. Vec je koristim 3 godine i grijem citav stan 80 kvadrata bez problema (solidno izolovan pvc stolarija)i trosim 3 tone peleta. Mislim da ce tebi za te nocne potrebe odrzavanja temperature jedne prostorije 1 tona biti i vise nego dovoljna za citavu sezonu. Ne znam u HR ali kod nas u BiH je pelet daleko jeftiniji pred ljeto pa ga ja tad kupujem.

visaluteju

Well-known member
Ovako cu ti reci po specifikacijama na maksimalnoj snazi moja trosi nesto vise od tvoje, cini mi se 1,8 kg po satu. E sad ja sam svoju nastimao (isto zbog male djece) da se pali u 6 ujutru a gasi u 9 uvece (sve sama) i kad zima tek krene i zavrsava (10,11,3,4 mjesec) jedna vreca mi bude izmedju dan i po do 2 dana. Ovim hladnijim mjesecima drzim na malo jacoj snazi pa mi dnevno ide jedna vreca do 1,20% druge vreca za dan. U februaru se desi da bude bas hladnih dana sa minusom oko -15 po noci pa tad drzim pec i upaljenu po noci jedno 15-20 dana ali na minimumu, tad mi za dan i noc ode 1 i po do 2 vrece. Kad se to sve svede na sezonu ispadne da trosim vrecu dnevno. S tin da napomenem da zivim u relativno hladnoj krajini. Pec nikad nisam drzao na max. Od 5 rezima rada prosjek je trojka. Nekad ujutru kad je bas hladno stavim snagu 4 na 2-3 sata da se prije postigne radna temperatura pa onda smanjim na recimo 2. Dobra stvar je sto peci imaju vanjski termostat pa mozea nastimati da grije jako dok ne postigne određenu temperaturu pa se onda sama smanji. Po meni posto ces je koristiti po noci nemas potrebe stimati na preko 20-21 stepen (ljepse se spava) :) pec redovno čistiti, kad uđeš u štos dnevno ciscenje traje 3 minuta (obavezno nabavi onaj usisivac za pepeo sa njim je ciscenje lako brzo i cisto). Usisa se posuda za sagorijevanje malo oko nje i to je to. Jednom sedmicno usisas luzaru i malo vise unutrasnjost - to traje 5 minutaq. Jednom mjesecno otvoris iza posude sa gorenjem plocu i usisas te cijevi kuda struji vazduh da se ne zacepi jer sto se pepela vise nakupi vazduh slabije struji i pec slabije grije. To traje 15 minuta. Na kraju sezone ocistis rore i komplet pec. Moraces nabaviti prelaz za ror precnika 80 jer je toliki promjer rora za ove peci. Ako jos sta treba pisi! Peci su zakon da znas, odmor u odnosu na drva :) i obavezno kupuj kvalitetniji pelet puno puno znaci. P.S. cestitam na dolazecoj prinovi, neka beban bude zdrav i prav! :) Evo mene moj 9mjesecni sin upravo probudio i jase po meni a peć se pali 6 sati ujutru :)

tomica0308

Well-known member
Super. Uzet cu ju sigurno. Hvala sta si se raspisao i dao savjete. Pelet je vecinom 80% bukva 20% smreka/jela?
A kolko je glasna pec? Dok pelet pada? Ventilator ko ventilator ili? :)

visaluteju

Well-known member
Da to je taj omjer. Cak je dobar i 100% bukva. Kad je puno jele / smrke tad se vise prlja pec. Vidices po boji, sto pelet vuce vise na snedju nego na bijelu ili zutu dobre su sanse da je "prljav" ima kore otpada itd...
Pec je prikicno tiha, cuju se ventilatori, sto je veca snaga rada to je glasnija ali nije glasno u smislu da budi ili smeta, cak sta vise mene taj zvuk umiruje i uspavljiva. Pelet se ne cuje kad upada jer uvijek bude na dnu mali sloj zara. Kad se navuknes na nju neces je ni primjetiti da radi

Milosh

Test
Èestitam na prinovi, neka je sa srećom!!

Slažem se sa ovim što je krajišnik :) napisao. Ne grijem se lično na pelet, ali grijem povremeno i imam iskustva sa tri različite peći.

Pogledaj cijene peći od Kenda Komerc iz Cazina, odlične su a oni jako profesionalni.

tomica0308

Well-known member
Uzeo bi ovog sa linka,
nasao na njuski ista pec sa usisavacom, cijevima za dimnjak i daje jos oko 100kg peleta za 5000kn, mozda ce bratic za zagorje pa bi to mozda uzeo, al opet rabljena hmm

Mirage

Well-known member
Ja imam centrometal ali 24 kw po menu sile i ostala makedonska i kineska sra... od peći nebi ni gledao ipak je to vatra u kući.

visaluteju

Well-known member
moj isto danas napunio 9 mjeseci
moj sutra puni 9 :) neka klinaca nek su zivi i zdravi.

Sto se tice peći samo ih redovno odrzavati i cistiti. Zna se desiti ljudima koji su operisani od odrzavanja i ciscenja i nikad nista ne dirnu i nakupise previse pepela u komori i cijevi prije izlaza u ror gdje je ventilator dima i tako ventilator pocne strugati po nakupljenom peplu i otkaže a bespotrebno. Jedno ciscenje cuda učini :)

Preporucujem da nabavis ovo (a mozda i dobijes uz pec):

http://eko-peci.hr/proizvod/dimovodni-t-komad-fi-80-za-peci-na-pelete/

Nije loše kao preventiva za taj otpad iz dimnjaka povremeno samo skines taj dole poklopac i ocistis.

Kazu da su sve te peći prilicno izdržljive jedino im se navodno zna elektronika kvariti (recimo na moju je garancija 5 godina ali na elektroniku 2). E sad to najčešće otkaže ili zbog strujnog izboja ili pregrijavanja. Obično ih sakriju dole u dno peći gdje je najmanje toplo ali ja sam na svoju ploču nakačio obični kompjuterski ventilator od 12cm da je hladi. a za strujne udare grmljavine i slično nije loše nabaviti onaj malo bolji produžni sa prenaponskom zaštitom - osiguračem i ne bi trebalo da bude nikakvih problema. Nije veliko ulaganje ovo dvoje a puno znači!

Mirage

Well-known member
Nisam ni mislio ograničiti se na jednog proizvođača Talijani imaju puno dobrih proizvođaća i peći.

Ali sole i slične peći ne hvala.

Potrošnja ne ovisi o peći već o veličini i izolaciji kuće i željenoj temperaturi ne vrijedi ni gledat prospekte potrošnje.

Cutac

Prèkaroš
Ja ti imam Centrometal peć od 14kW, 3 radijatora(2 metra x1, 1.8m x2), lojtru u kupaoni(12 cijevi) i peć u kuhinji(ne za kuhanje, samo za grijanje) i bojler od 80 litara. Izolacija je stiropor+PVC(na svim otvorima u zidovima)+parket(drvo je dobar izolator).
Po sezoni potrošim 2000 kilograma peleta, a u kući bude oko 23°C i peć pretežito radi na programu 4(od 9). U prosjeku mi za dan grijanja treba 15 kg peleta, no sada kada je bilo -10 i više/manje, išlo je i 25 kila dnevno kao od šale. Peć se čini OK, radi valjda četvrtu zimu bez greške, ali ono što mi se ne sviđa je kratka garancija, loš softver i inženjeri koji ne razmišljaju. Tako za servis(redovni, čišćenje svega od pepela) treba rastaviti pola peći i to u jako skrivenim mjestima pa se čovjek napati, a sve se moglo srediti sa par otvora za čišćenje. Dalje, peć ima termometar na žici od jednog metra, ali preko njega se ne može upaliti, beskoristan je. Može se sama paliti samo po satu, što je često bezveze jer ako je 16 sati, ne znači da je hladno. Peć čisto fino grije kuhinju(10-ak kvadrata, pločice na podu) i brzo zagrije vodu. Ono što sam primjetio je da kada radi na programu <4 da se tada brže radi kora od pepela u ložištu(a kada se radi uvijek, vrijeme je za servis), tako da je meni peć očito overkill(a po računici je bila optimum).
Da, softver, bilo bi dobro naći neku sa pravim softverom(ovo što moja ima je kao A i C ekrani u našim autima, neke preddefinirane postavke i par izmjenjivih, ali ništa realno korisno). Bilo bi dobro da je na foru Androida da se može rootati, raditi profili, mijenjati parametre(može se, ali treba imati praktički service.citroen, i to one Milosheve servisne upute) i recimo upravljati njome iz daljine.
A peleti, to je kocka svake sezone. Prve godine Jasenovac, sve super, druge godine Jasenovac drek. Onda Galeković koji pak ima na istoj paleti vreće sa super peletima i vreće sa brabonjcima...

Sve u svemu, zadovoljan jer radi, ne treba ništa cijepati niti piliti, jedino treba donijeti vreću i svako toliko čistiti peć(servis), a svaki dan ložište(5 min usisivačem). No, ne bih opet uzeo Centrometal jer je preskup(moja je bila ful skupa jer je među prvima navodno) za ono što nudi.

A da mogu, stavio bih dodatni vanjski zid, na njega stiropor i dodatnu izolaciju ispod pločica na zidu i na podu, dodatnu izo na strop, troslojne prozore i fino trošio tri vreće peleta godišnje :D

visaluteju

Well-known member
Slazem se da je dobra izolacija sve. Mislim da kad bi covjek imao maksimalno izolovanu kucu / stan i onu skupu pvc stolariju sa 3 stakla da bibse isolatilo grijati samo na struju.

Samo bi naglasio tomici da su ovi samostojeci kamini bez radijatora malo jednostavniji za odrzavanje od ovog sto je cutac napisao a da ima par mjesta gdje je nezgodno prici kada se cisti ima ali srecom jednom-dva puta u sezoni je kod manjih peci dovoljno. Ja to rijesim sa tim pomenutim usisivacem i onda na njega nataknem bastensko crijevo duzine metar koje tako zavlacim u ta teze dostupna mjesta. Ako koristite italijansku elektroniku micro nova ja sam uspio provaliti dio skrivenih parametara za podesavanja. Ali naglasavam kod samostojecih kamina ugl i najcesce nema potrebe dirati tvornicka podesavanja jer su prilicno optimalno podešena za pec jer ne uticu drugi faktori (radijatori, kolicina vide u sistemu bla bla)

Mislim da smo ustrasili covjeka sa ovim svim. Ugl kupi i ne razmisljaj, za to sto si ti napisao samo preko noci prostorija pa cak i da dogrijavas preko dana, potrosnja ce biti minimalna a i prljanje jer je neces forsirati

Na vrh