Mislio sad da nikada necu pisati u temama o COVID19, ali...
Ovo je toliko nezgodna tema za pisati da je najbolje ne pisati, vec gledati i slusati sebe i svoju intuiciju u koliko covjek uopste dovoljno poznaje sam sebe?
Ali ajmo redom:
1. Mislio sam da je COVID19 jos jedna gripa u nizu kojekakvih "zivotinjskih" gripa u zadnjih 20 godina kada je krenula u zimu 2020?
2.Kada sam vidjeo da ne posustaje do ljeta ove godine odlucio sam se vakcinisati prvenstveno zbog toga sto radim sa ljudima u firmi, a supruga je imala operaciju srca 2018.godine, pa kao takva spada u rizicnu grupu i strahuje da ne dobije Covid, a ne zeli da se vakcinise iz razloga eto koji se navode na forumima i u medijim svih vrsta.
3. Krajem Juna primam prvu dozu Pfizer vakcine bez ikakvih nus pojava, a pocetkom Jula drugu sa blagom temperaturom ( 37.2C ) u trajanju cca 24h.
4. Nedelja 31.10. ujutro po ustajanju dobijam "napad" kijavice i curenje nosa, kao kod alergija u trajanju jedno 1-2h i to prestaje. Ostatak dana sve OK.
5. U ponedeljak 01.11. bez ikakvih simptoma odlazim ujutro na posao i oko 10h se vraca kijavica i curenje nosa u istom intervalu kao u nedelju te odlucim da se javim svom porodicnom ljekaru uz sumnju da nisam dobio kakvu alergiju na maciju dlaku posto sam se u petak igrao sa jednim prelijepim mackom kod jednog drugara, pa rekoh da nisam pokupio dlaku u disajne puteve, te curenje nosa i kijavica od toga?Porodicni me upucuje u Covid ambulatnu na pregled gdje me uz pregled ( grlo, pluca, tlak...sve uredno ) za svaki slucaj salju da uradim PCR test, posto pandemija uveliko hara u cijelom okruzenju. Radim test i recno mi je da ce me obavjestiti telefonski o rezultatu testa u srijedu 03.11. prije podne.
6. Utorak 02.11. ustajem normalno i bez ikavih problema, odlazim na posao i vracam se kuci kao i svaki dan, ali taj utorak donosi preokret u vecernjim satima kada oko 18.30h osjetim da dobijam temperaturu koja je 37.4C, a nos pocinje ponovo curiti i usi se zapusavati. U 21.30h temperatura 38.3C i primjetim da sam izgubio culo mirisa, a ukusa imam?
7. Srijeda ne idem na posao, vec ostajem kuci cekajuci rezultate PCR testa i nemam temperaturu, a ni miris, ukus i dalje imam. Oko 11h mi se javljaju iz Covid ambulante da mi kazu da sam pozitivan i da me od 31.10. do 09.11. stavljaju u izolaciju i pod nadzor kao oboljelog od Covid19, a takodje i suprugu sa detaljnim upustvimao nacinu izolacije uz izdavanje Rjesenja od strane Komunalne policije o izolaciji. Ona prelazi u drugu sobau da smo razdvojeni.
To sto sam stavljen u izolaciju od 31.10. ( nedelja ) je radi toga sto sam ljekarki u Covid ambulanti na pregledu u ponedeljak rekao da od tada imam curenje nosa i kijavicu. Taj dan ( srijeda ) ponovo uvece dobijam temperaturu i oko 21h je bila 38.4C. I dalje nemam miris, a imam ukus.
8. Cetvrtak 04.11. nemam temperaturu cijeli dan, a ni uvece, ali i dalje nemam miris, a imam ukus.
9. Petak 05.11. nemam temperaturu cijeli dan, a ni uvece samo sa tom razlikom da pocinjem oko 20h osjecati po malo miris. Iskreno ne mogu da vjerujem, pa stalno njskam k`o lovacki ker, ali osjetim mirise?
10. Subota 06.11. nemam temperaturu, osjetim miris i naravno ukus koji nisam ni gubio cijelo vrijeme, osjecam se dobro kao da nista nije bilo, tj. kao da sam prelezao prehladu?
Svi dani su protekli bez ikakvih drugih posljedica i tegoba, tipa bolova u tijelu, kasljanja, kijanja, bez gubljenja apetita uz redovne fizioloske potrebe.
11. Nedelja dobro, kao i ponedeljak. U utorak 09.11. me zovu iz Covid ambulante da me pitaju kako sam i mogu li doci na kontrolu posto je to zadnji dan izolacije. Kazem da sam dobro i da cu doci na pregled, sto i cinim. na pregledu sve isto, pluca, grlo, tlak sve ok, s`ti mda me upucuju u laboratoriju da mi se uradi kompletna krvna slika i D-dimeri. Nakon 2h dobijam nalaze sa svim zadovoljavajucim parametrima zdrave osobe, te mi kazu da mogu 10.11. ponovo na posao.
Eto ukratko kako sam kao vakcinisana osoba sa 63 godine zivota prebolovao Covid19.