Općenita iskustva s kvalitetom i vrstom guma

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

Pepi

New member
Evo, na svog Citroena C5 sam prošli tjedan stavio Goodyear kako sam i razmatrao. Gume su dimenzije 195/65/15, proizvedene u Njemačkoj u 02. mjesecu ove godine, cijena 1985 kn s montažom i balansiranjem. Nadam se da će me dobro služiti i trajati, jer ja vozim ipak kao pravi vlasnik Citroena (autocesta 90 km/h, a neki puta si dam oduška, pa to bude i 100 km/h):D
Doduše, moram ga više voziti, jer je zimu prespavao u garaži.:)

Paladin

Member
Re: Tlak u gumama

Nekidan na pomen prijateljici da ću u narednom periodu staviti ljetne gume ona reče "a ti to mijenjaš", ona naime koristi one ljetno-zimske kombinacije (univerzalne) i ne mijenja ih. Kakva su vaša iskustva po tom pitanju sa tim kombinovanim varijatama? I kako prepoznati na samoj gumi da li je u pitanju kombinacija, koje oznake treba gledati i kako one glase? Pitam i zato što sad na autu imam Resolfen 17" feluge sa odgovarajućom gumom (možda i originalnom koja je došla uz C4 kod prvog vlasnika) a nisam siguran u koju kategoriju one spadaju, imaju onu pahuljicu na gumama pa to možda upućuje da su zimske ali ne znam da li se pahuljica nalazi i na ovim ljetno-zimskim. Oni utori na samoj gumi postoje i prijatelj mi reče da su po njima to zimske gume ali mi ne djeluju baš dosta duboki ti utori, ustvari izgledaju kao ovde, ovi cik-cak mali utori.

Èitam po internetu da pahuljica u planini znači zimsku gumu, kod mene je samo pahuljica, nema te planine. A za M+S kažu da je inače konfuzija šta tačno znači, jer "oznaka M+S ne znači da je guma obavezno zimska, može biti zimska guma ili guma za sve sezone." A i još o tome "Ovo zapravo znači da bilo koje gume čija šara ima navedene geometrijske karakteristike mogu biti M+S gume, bez obzira da li su one po svom sirovinskom sastavu i drugim osobinama gume za sve sezone, zimske gume ili letnje gume."

I pitanje o tlaku u gumama, za ove 17" to je 2.4 naprijed i 2.1 pozadi, to piše i na vratima, ali koliko je za 16"?

kerber

New member
Re: Zimske gume

Što se tiče ovoga M+S, mislim da bi to bilo oznaka za Mud+Snow (Blato+Snjeg - doslovni prijevod), ali koliko sam primjetio na cjelogodišnjim gumama obično piše "4 Seson".

Ja uvijek mijenjam, barem sam do sada, znači set ljetnih i set zimskih, zimske obično broj manje (jeftinije su) na čeličnim felgama. Trenutno ljetne 215/55/16 i zimske 195/65/15.

Ljetne kupljene danas Goodyear efficentgrip, a zimske Continental WinterContact TS850, sa zimskim za sad zadovoljan, isto kupljene prošle godine u 10 mj.
Doduše nije baš bilo snjega ove godine.

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma

Meni su cjelogodišnje gume sranje. Loše po zimi, loše po ljeti, baš univerzalne. Dizajnirane za lijene i nezahtijevne vozače koji malo voze i neda im se zezat sa izmjenom guma.
Ja šaltam... ista felga dva para guma. Da imam love za ekstra felge, uzeo bi i imao dva seta. (Obavezno oba sa alu felgama)

Prema Euro regulativi MS (sve kombinacije) je oznaka za zimske gume. Glupi dio svega je da proizvođač, a ne zakonodavac (zasad) odlučuje na koje gume će stavit MS oznaku, ne postoji propis o materijalu niti testiranje. Znači može se naći i ljetnih mješavina sa tom oznakom.
Ovo je iz HR zakona:
Èlanak 4.

Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,50 tona, sukladno posebnom propisu, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.
Ali postoji i ta oznaka snježne pahuljice, koju dobije svaka guma koja prođe test za zimsku gumu po Američkoj regulativi.

Znači sa MS + * si siguran da je zimska. Oznaka za cjelogodišnje je ''allseason''. Po Eu i USA regulativi. Naš zakon tumači kako hoćeš :D Planina je oznaka po Kanadskoj regulativi - a zahtijeva 10% bolji minimalan rezultat od američkog testiranja (teži zimski uvjeti - veći zahtijevi za testiranje). Idealne oznake na zimskoj gumi su dakle MS sa pahuljicom u planini.

Tlak - uže gume sa višim profilom bi u teoriji trebale imati viši tlak. I obrnuto. Ja ih tankam kako mi paše, ovisno o vremenskim uvjetima i opterećenosti auta.
Jednostavan način da provjeriš dal su na dobrom tlaku je da potegneš crtu s nekom bojom/kredom po širini gume, napravi par metara i vidi di se pogulilo.
-ako se pogulilo po rubovima premal je tlak, ako se pogulilo po sredini - prevelik. Jednako izguljeno znači dobar tlak ;)

La Marche

Iskreni optimist

Zašto zimske alu flege?

Ja nemam zimske alu, jer mi se felge zimi više oštećuju (najviše jer po snijegu ne možeš birati gdje ćeš parkirati, pa se navezeš kojekako uz rubove ceste, preko njih...), pa da ne zgulim alu flege, plastični poklopci su mi jeftiniji.

Sviđa mi se dio s kredom na gumi.

markan1000

Well-known member

zašto alu felge zimi? pretpostavljam iz istog razloga kao i ja, jer su lijepe, toliko da mi je auto neusporedivo ljepši s felgama nego s ne znam kakvim ratkapama. pa nek se gule i habaju, ja ću opet nove kupiti :D
a zašto bi ih 6 mjeseci čuvao, pa tu su da se voze i troše... gušti su gušti

a što se tiče all season guma, ne ne ne, pogotovo za malo veće aute, nikakve kontrole ni zimi ni ljeti, bolje malo jeftinije zimske i/ili ljetne nego all season

Krky

Lakerski profesionalac

I ja sam svakako za sezonske gume, to jest dve garniture...
to je ko da u sandalama hodam po snjehu, samo obučem čarape a ljeti na golu nogu :D
a za felne sam opet da se u zimi stavi čelična i uža..
đaba ti stavit užu gumu na 8j alu felgu, ja bi rađe na 6.5 ili 7jota čeličnu..

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma

Zašto zimske čelične felge?

To meni nikad nije bilo jasno. Na lovu mi se nemre niko izvlačit jer se uvijek da nać alu za 100njak kn više, a ako imaš za dupli set, valjda ni to nije problem...

Kao prvo (meni) su ružne. Da ga je*eš, mogu gore bit neznam kakve ratkape one su ružne. Još kad vidim ''trkaće'' ratkame LOL iz peveca i slično, komedija.
Kao drugo čelik hrđa - i to upravo najviše u uvjetima kad se koriste - po zimi. Iz ružnog u ružnije. Di je tu logika?
Kao treće (kad već slažem niz) čelične felge su teže, znači lošija udobnost i performanse (ovo za udobnost se ne osjeti zbog mekših zimskih guma, često višeg profila); čelične felge su puno podložnije uvijanju, i lakše ih je deformirati i oštetiti.

Mislim da iz ovog možete izvuć prednosti alu felge. Èvršća, lakša, ne hrđa i vizualni dojam (opet subjektivno) neusporediv sa čelikom, puno se lakše pere i održava, ne moram mislit oće ratkapa ispast...

Ja na istim alu felgama prelazim oko 25tkm godišnje, po svim vremenskim uvjetima, sol, hladnoća, vrućina, šoder, grad, rinzoli...
I nakon punih šest godina i 155tkm felge imaju dvije - tri crtice od rinzola, ali to je to. Nigdje nije boja izgrižena, niti apšisala, felge su u estetski boljem stanju nego auto :D

Stari također samo na aluminiju, 0-24, 365 dana godišnje već 250.000 km, od 2003 godine. Felge još bolje izgledaju od mojih pošto su gume više i šire, te imaju bočnu zaštitu.

............................................................

Ali moram bit pošten i priznat jednu jedinu prednost koju imaju čelične naspram - sa čeličnim felgama se kočnice po zimi brže zagriju. E sad koliko je kome to bitno neću ulazit :grin:

............................................................

Još moram napomenuti par stvari - jeftine/nekvalitetne alu felge će se izguliti i po ljeti, kamoli ne po zimi. Kvalitetne neće.
I razumijem ljenost i inertnost ljudi koji dobe sa autom iz tvornice čelične felge, pa im se neda mjenjati. Ali i te čelične obično dolaze sa ljetnima, ne zimskim... pa bi ih ja osobno odmah u setu prodao.

Šta ste ono rekli, zašto čelične po zimi :confused: :confused: :confused:

Damaj

Active member

Još moram napomenuti par stvari - jeftine/nekvalitetne alu felge će se izguliti i po ljeti, kamoli ne po zimi. Kvalitetne neće.
Pretpostavljam da ove kvalitetnije koštaju malo više od 100 kn po kotaču?

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma

100kn na cijenu novih čeličnih felgi s ratkapama. Idealno OEM felge s njuškala. Po meni.

Naravno, ovisno o autu može se nać rabljene čelične po 500-600 kn 4 komada. Al mene bi bilo sram to na auto stavljat, rađe šaltam gume.

sivi

New member
Re: Tlak u gumama

U načelu ja izbjegavam all-season gume jer nisu ni ljetne ni zimske, znači nisu odlične ni po snijegu a ni kao ljetne. Međutim ja radim preko 30000km na godinu i osjetio bi razliku, ukoliko ti ne radiš barem upola manje i te all-season mogu proći. Za te Resolfen gume nisam čuo nikad a kada bi upisao u google točno ime gume vjerojatno bi lako našao specifikaciju za tu gumu. Više o oznakama se može pročitati i ovdje : http://www.4gume.com/o-gumama/ms-oznaka-na-auto-gumama/

Utori na gumama se lako izmjere sa bilo čime samo je potrebno malo snalažljivosti :whistling: Evo što se tiče zimske opreme u HR: Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,50 tona, sukladno posebnom propisu, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

A što se tiče pritiska u gumama ja punim prednje gume na 2.4 a stražnje na 2.2...Ili ako ne piše drugačije na vratima od auta :rolleyes:

Paladin

Member

Hvala na odgovoru. Resolfen nisu gume već aluminijumske feluge koje dolaze uz Citroen sa boljom opremom, ja sam kupio polovan C4 1.6 HDI 110 KS pa sam ih dobio od prethodnog vlasnika (koji mi je rekao da ih nije koristio jer "one nisu za naše ceste") ali ih je vlasnik prije njega iz Švicarske koristio. Evo kako izgledaju:

Ako se ne varam u pitanju su 205/50/17.

Što se tiče moje kilometraže bolje da je ne znaš, ja sam za proteklu godinu prešao samo oko 1000 km, relativno sam nov vozač i još ne vozim puno.

Nisam siguran da su ove moje na Resolfen felugama All Season, pogledaću detaljnije sledećom prilikom, ali znam da imaju zvjezdicu, ne znam da li i te sa zvjezdicom mogu biti All Season. Inače zimi pogotovo ne vozim, auto je u garaži.

Nisu mi najjasnije dimenzije i profili guma koje se sve mogu koristiti na C4, ima li negdje spisak svih mogućih kombinacija za 16" i 17"? Na primjer da li na 17" može ići samo 205/50 ili i nešto drugo? Planiram za godinu dana kupiti nove 4 ljetne a do tada ću se morati ovako negdje raspitati za preporuke nekih solidnih 16" guma, kaže se da su one mekše i udobnije od 17" mada ja ne vozim puno pa zasad ne osjetim neke razlike, neko ko dosta vozi vjerovatno osjeti.

La Marche

Iskreni optimist

Gledaj ti napraviti prije zime što više kilometara, pa će ti do zime već mnogo toga biti jasnije.
Auti su da se voze.

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh