visaluteju S obzirom da sam skroman, volim da kazem da su mi znanja ogranicena i svakako ne volim da se izdajem za strucnjaka po pitanju ovoga, ali me ove teme interesuju i trudim se da sto vise ucim i naucim, a i okruzen sam sa nekolicinom ljudi koji su vrsni majstori. Problem interneta uopste je taj sto svi misle da sve znaju i onda postaje covek jos vise zbunjen citanjem iskustava, misljenja itd.
Ako hoces iskljucivo noviji auto, tipa 2018., pa na 'vamo mozda je i najbolja varijanta neki Azijiski benzinac, recimo 1.6 Hyundai, 2.0 Honda (ne znam tacno do kad su se proizvodili), Mazda 2.0 itd.
Mada, ne postoji motor i auto bez ikakvih problema, a vreme Volvo B18/B20 motora, koji predje PAR MILIONA kilometara, je proslo.
Primera radi, vecina tih novijih benzinaca, pa cak i taj izvikani 2.0 Hondin zahtevaju cescu zamenu ulja i sipanje odgovarajucih specifikacija ulja, cega se ljudi retko pridrzavaju i ti motori brze stradaju. Samo je razlika sto, kad Honda strada, maltene nijedan vlasnik nece reci da je krs, jer su u startu platili vecu cenu polovnog auta nego, na primer, Citroenovi vlasnici.
Pregledaj prilozeni YT kanal, pokrio je mnoge modele motora, menjaca i automobila uopste, svasta korisno moze da se cuje i nauci, ako te ne mrzi, jer je svaki video jako detaljan.
https://youtube.com/@AutoStrong_M?feature=shared