Promjene cijene goriva

NightSTALKER93

Well-known member
Donator foruma
Cijene goriva u 2017. (od 3.-52.tjedna)

Bok svima,

S obzirom da nisam našao na stranicu koja prati cijene goriva, odlučio sam to sam raditi. Pa sam tokom 2017. pratio cijene goriva. Složio sam jednu skriptu te čupao podatke sa (http://cijenegoriva.info/ Bog te blagoslovio :whistling:) i spremao ih u exelicu, tako je to bila neka poluautomatika. Nažalost, nije skroz skroz točno (tu i tamo koji tjedan sam zaboravio pokrenuti exelicu) s obzirom da nemam server nikakav za to vrtit, ali nema veze, dovoljno reprezentativni podatci se dobiju.

Sada sam na brzinu samo jedan graf složio za Tifon benzin (ES95) i dizel (ED):

Ovo su minimalne, maksimalne i prosječne vrijednosti: (benzin | dizel)
Min 8,93 kn 8,17 kn
Max 9,81 kn 9,20 kn
Avg 9,41 kn 8,70 kn

Sutra kad se naspavam stavim raw podatke pa kome se da, neka se igra :D

NightSTALKER93

Well-known member
Donator foruma
https://drive.google.com/file/d/1pBT6hutqT6YCKa7igGuxscdnUh-v3J6Y/view?usp=sharing

Evo linka na exel tablicu sa svim podacima što sam sabrao. (link vodi na moj Google Drive, tako da je legit, nema reklama, traženja para i sl.)

Napomena:
-podaci su uzimani sa: http://cijenegoriva.info/CijeneGoriva.aspx
-s obzirom da su se na toj stranici mijenjale pojedine benzinske jedinice, a nisam to uračunao u skriptu, neki podatci su nedoslijedni, jer sam to tek skužio prekasno, naslijepo sam pokretao skriptu srijedom ili kada sam se već dosjetio :D
-budem to kroz koji tjedan pokušao ububati u skriptu, pa da ovu godinu to bude bolje

Usput, slika promjene cijene nafte za 2017. preuzeto sa: https://www.plus500.com/

te brenta nafte za 2017.:

P.S. da li ima netko kakav server/PC što je up cijelu godinu da skriptu nabacimo gore, nek se vrti?

zdeslav1967

šofer
Donator foruma
Primetil sam jednu stvar. Više nitko ne raspravlja o "mediteranskom tržištu", tečaju dolara i krizi na Bliskom Istoku... Shvatili su svi da je za skupo gorivo kriva samo Vlada i nitko više.

Po prvi puta da je gorivo u SLO jeftinije neg kaj je kod nas. Ne pamtim kad je to zadnji put bilo. Zato kaj su slovenci na račun rasta cene nafte smanjili trošarine. Bil sam poslom u SLO, pa sam večeras i tankal gore i gledam baš u račun.

Uzel sam za primjer 50 litara premium diesela kojeg u SLO točim na OMV i premiuma s generalova Croduxa.

SLO: OMV Sprint Diesel: 1,296€ (9,5688 kuna)
HR: Crodux Eurodizel BS Premium: 1,364€ (10,07 kuna) (jeftiniji premium u HR. INA-u ne računam, jer im ne verujem)

Na 50 litara je to preko 25 kuna razlike. Velim opet, ne pamtim kad je tak bilo. A di pa je još slovenska plaća i penzija... Tak da je razlika još i veća.

Nemojte Bosnu sad spominjati. Nije usporediva nit ekonomija, nit kvaliteta dizela.
A nije mi ni blizu. :D

bjelivuk

Well-known member
Uredništvo foruma
Cijene goriva u Hrvatskoj od utorka su ponovno u rastu. Prema podacima Ministarstva gospodarstva, prosječna cijena benzina sad iznosi 10,63 kune, dok je prosječna cijena dizela 10,07 kuna. Rast je to za oko 60 lipa u mjesec dana za litru benzina te za oko 70 lipa za dizel.

U BiH litra benzina pak stoji od 8,14 do 8,52 kune, dok je litra dizela jeftinija 1,90 lipa. Ne čudi što se sve više stanovnika iz pograničnih područja upućuje u BiH po gorivo jer na spremniku od 50 litara mogu uštedjeti na dva tankanja i do 250 kuna.

Nije samo BiH povoljnija od Hrvatske. Novim poskupljenjem došli smo na sam vrh po cijenama goriva u regiji. Srbija tako ima oko kunu jeftiniji benzin od Hrvatske, dok je cijena dizela oko desetak lipa jeftinija.

U Mađarskoj litra benzina stoji oko 9,14 kuna, dok im je dizel jeftiniji 70 lipa.

Slovenija također ima jeftinije gorivo od Hrvatske, a ona je raj za naše autoprijevoznike jer je dizel, koji koriste kamioni, 50 lipa jeftiniji, a pritom dobiju povrat trošarina bez obzira na to što su im kamioni iz Hrvatske. Litra benzina u BiH sad je više od dvije kune jeftinija nego u Hrvatskoj, a jeftinije gorivo imaju i Slovenci, Mađari te Srbi.

bjelivuk

Well-known member
Uredništvo foruma
Nije dovoljno što imamo gotovo najveći PDV u Europskoj uniji, pa tako imamo i visoke trošarine. One su 3,86 kuna na litru eurosupera.

To znači da litra benzina stoji 3,64 kune. Otprilike kunu uzme prodavatelj, što je 40 lipa više u odnosu na prošlu godinu, a država na to obračuna 3,86 kuna trošarine i na sve to doda još PDV od 2,13 kuna. To objašnjava kako se Rusi i Amerikanci voze na gorivo koje stoji manje od pet kuna. Nemaju tolike poreze i trošarine.

Tijekom svibnja iz Vlade smo čuli već poznatu frazu koja se ponavlja svake naftne krize. "Pratimo situaciju i spremni smo reagirati ako to bude potrebno".

Naime, Vlada je napravila to 2008. i 2011. godine. A 2011., kad smo imali rekordne cijene, više od od 11 kuna po litri, trošarine su smanjene 15 lipa. A kad se stanje smirilo i gorivo pojeftinilo 2013., one su povećane za čak 70 lipa. Naime, punjenjem goriva u Hrvatskoj podržavate i Hrvatske željeznice. Tridesetak lipa od trošarina za gorivo ide njima. Malo više od jedne kune namijenjeno je Hrvatskim cestama i autocestama. Ostatak trošarina ide u državnu kasicu, za države potrebe. U npr. Njemačkoj trošarine idu tvrtkama koje održavaju ceste i autoceste. Osim toga, ne smijemo zaboraviti kako se ondje za automobile na plaća nikakva cestarina na autocesti i ne postoje nikakve trošarine za aute, prilikom njihove kupovine. Vjerodostojno!

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Jbga, toliko su pokrali, zagubili i zadužili da neznaju ni sami di će više udariti.

A same cijene goriva oblikuje ekipa koje ga ne plaća iz svog žepa. Pa im čisto puca racku.
Kao i narodu doduše, ne vidim da se baš puno žalimo (bitnije je da mlatimo žene nekažnjeno nego ovo).

Tanaja

"Max. utegnut za vozit"
Kakva debilana ka i svi Facebook prosvjedi:

"Građani su preko Facebooka pozvani da u petak 15. lipnja zaustave vozila na cestama u znak protesta

Na društvenim mrežama u BiH i Srbiji počeo se širiti poziv na prosvjed tijekom kojeg će vozači zaustaviti vozila na ulicama kako bi ukazali na problem skupog goriva, a taj poziv zahvatio je i Hrvatsku

Facebook grupa 'Stop rastu cijena goriva' poziva građane da u petak 15. lipnja zaustave vozila na cestama u znak protesta. "Podržimo akciju za smanjenje trošarina na gorivo i spuštanje cijena ispod devet kuna. #ugasimotor", stoji u pozivu koji se dijeli društvenim mrežama."

Triba lipo doć da 10-15 iljada ljudi, svaki sa svojin autom i blokirat sve oko Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva i tako ih držat blokirane sve dok ne smanje trošarine najmanje za pola. Yeba ih facebook prosvjed. I kako glupa ideja, stati autom na cesti i onemogućiti druge koji nisu ni krivi za skupo gorivo i kusaju ista govn.a

Ruske

Active member
zanimljivo kako crodux nakon sta je bio pun k vremena jeftiniji od petrola, je opet skuplji...

10,95 petrol
10,99 crodux

tko njima odreduje dal ce pojeftiniti 10lp ili 5lp?

diegos

Well-known member
A mi smo bas neko posebno trziste...
U nedjelju tankao u italiji eurodizel neki Hi Perform na Q8 po 1.769 Eur (na AC mislim da je preko 2E), kasnije isti dan u sloveniji na petrolu po 1.296 Eur (cca 15 kn manje nego kod nas na 40L). Naravno da sam se vratio u lopovsku drzavu s punim tankom :D

bjelivuk

Well-known member
Uredništvo foruma
Gorvio komotno može biti do 8 kuna. I benzin i dizel da država nije lopovska i da ih toliko nije "u stroju", pa ih sve treba namiriti ekstremnim trošarinama.

bbozak

Active member
PDV ide na trošarinu.... Pa p im materina!:eek:

Ovo mi je rang, ko kad sam kupio gitaru iz Japana pa poštarina EMS košta 140$ a ovi ti na Pošti kod nas udare PDV i na poštarinu, LADNO.

Na vrh