Rad s dijagnostikom (Lexia, Diagbox...)

bikerbj

Member
radi...meni stigla druga jer prva nije bila u redu...ova sad radi ok...sa mojim c5 ide bez problema a danas sam probao i jedan c3 i sve pet...

bikerbj

Member
e imam jedno pitanjce ... javlja mi stalno grešku da grijači nisu pod naponom, dali je možda pregorio koji grijač...ostane li lampica svijetlit ako je grijač pregorio....kad dam kontakt lampica grijača samo blicne i kad zaverglam samo blicne...prekjučer ujutro nije nikako ni blicnula dok nisam zaverglao...ima li tko ideju...:confused:

DS9

Active member
Greške u vezi grejača (i/ili njihovog releja) moraju da se provere voltmetrom/unimerom - dakle da se proveri ispravnost samih grejača i releja.

Pošto je zamena grejača rizična intervencija jer postoji ne mala verovatnoća da se bar neki zalomi što podrazumeva skidanje glave onda se ta zamena ne čini sve dok nije sasvim neophodno.

U slučaju da se radi zamena grejača optimalno je da se to čini npr. leti jer je lakše skinuti grejače kada je motor topao.

Mislim da ćeš lampicu dobiti bez obzira da li su grejači ispravni (ako je relej ispravan) - ali se lampica na još uvek visokim temperaturama (dakle iznad npr. 0 C) i ne pojavljuje ili vrlo kratko traje.

Koju tačno grešku dobijaš?

bikerbj

Member
mislim da je p1351 ali budem poslijepodne kad dođem iz ZG provjerio....a za pucanje znam ali otkad se bavim autima puknuo mi je samo jedan grijač do sad, inače idu polako uz škripanje i cviljuganje ali idu...znam ih špricat sa wd40 po dva dana al nakraju prođe ok....

DS9

Active member
Pa, onda si već sasvim iskusan i znaš koji su rizici. Ako je auto stariji više od npr. pet godina, vrlo verovatno da mu bar jedan grejač nije baš na nivou - pa bi vredelo promeniti ih sve. kada sam ja proveravao cene za svoj 1.4 HDi, cena BERU grejača za sva četiri komada je bila nešto manje od 80 evra.

Koliko se sećam i ja imam tu grešku Pre/Post heat relay...i mislim da se najpre radi o neispravnosti nekog od grejača.

Ipak, auto je palio i na -14 C, doduše uz malo muke, tj. iz više puta, ali je moguće i da je akumulator (star par godina u autu koji se stalno koristi u gradu na kraćim relacijama) za zamenu. Kako god, moraćeš da uzmeš unimer u ruke ako ćeš sam to da radiš. problem sa grejačima je da oni mogu biti ispravni ali da se ne zagrevaju dovoljno jer praktično oslabe vremenom (kao ringle šporeta).

Vidi da li ti ovo znači.
[ame]https://www.youtube.com/watch?v=YxpsvccfjpE[/ame]

Posljednje uređivanje:

bikerbj

Member
@DS9

video već viđen odavno ali svejedno hvala za trud a sve si mislim da nije do releja....ustvari još nisam ni provjerio ima li rele uopće struje i daje li izlaz na grijače...šarafam stalno nešto drugo a moje čeka...

DS9

Active member
Pa mislim da je najveća verovatnoća neki od grejača,

Inače poginaldo - hvala ti vrlo za ovaj info. Zanimljivo, taj sprej je mešavina benzil-alkohola (10-20%), ksilola (oko 50%) i acetona (20-30%).

Cutac

Prèkaroš
Pozdrav!

Stigla dijagnostika u kroaciju i vjerojatno sljedeći vikend ide dernek :D
Sad, u paketu dobivam CD sa Diagboxom, ne znam da instaliram to ili da skinem neki. U opisu artikla piše V7.83, a dolje u opisu V7.02 i da je to najstabilnija verzija.
Ima netko savjet?

Drugo, jel mogu na laptop koji ima legalne(OEM) W10 staviti piratske W7? Hoće li to uzrokovati kakve probleme legalnim Windowsima? Tipa da kod aktivacije nađe ključ u BIOS-u i napravi neko sranje?

Treće, jel postoje kakva ograničenja vezano za hardver laptopa? Tipa da do određene generacije procesora ili nekog kontrolera to sve funckionira?

Hvala :)

Milosh

Test
Nema potrebe da instaliraš drugi pravi sistem, najpametnije ti je koristiti virtuelne mašine.

Što se tiče softvera, pokušaj s tim što ti dođe u paketu.

Skoro sam se sa Rakonjom dopisivao oko toga (on pored dijagnostike instalira i ServiceBox i Sedre), pa evo ti copy par poruka:

Milosh je rekao:
Obavezno instaliraj Oracle VM VirtualBox i onda u njemu napravi dvije zasebne virtuelne masine, jednu za Diagbox a drugu za Service i Sedre. Na tim VM mašinama instaliraj Win 7 ali obavezno 32bit-ni.

To ti je zakon zato što ne diraš glavni sistem na laptopu već u toj virtuelnoj mašini imas zaseban windows na kojem radis sta hoces, plus to ti ukupno manje mjesta zauzme. Ako nisi upoznat sa tim, možda zvuči komplikovano ali stvarno nije, samo prouci malo kako to ide. Jednostavan je softver. Onda da ti se nešto i desi jednoj od tih masina, druga nastavlja raditi normalno, kao i glavni sistem na laptopu. A da ne pricamo sto bekap cijele te virt. masine napravis za par minuta (cijeli hard disk od v. masine je u jednom fajlu kojeg samo iskopiras negdje).

Diagbox stavi na zasebnu masinu a ova dva mozes na istu.

Milosh je rekao:
rakonja je rekao:
Znači na svaku virtualnu mašinu Win7 32bit?A dali to sve može biti na kompu sa Win7 64 bit?
Da, na svaku mašinu po Win 7 32 bit.

Može, tako je kod mene.

rakonja je rekao:
I koliko to cca mjesta zauzima na hardu,cca?Znači Windowsi+2xvirtualni+Diagbox?
Paa, kad budeš pravio te vm, za Diagbox odredi da ti je veličina hdd-a 30 GB, a za Service+Sedre 40 GB. Kad sve to instaliraš, sami ti hdd fajlovi od vm će ti zauzimati samo oko 20 GB (oba fajla zajedno).

Plus koliko ti treba za instalaciju osnovnog sistema.

rakonja je rekao:
Pretpostavljam da drivere vuku iz pravih Windowsa,tj.da netreba svaki puta instalirati drivere!?I koliko takav laptop treba RAM-a,tj.jel dosta 2GB!I oni se dodjeljuju Virtualnoj mašini,ili?

Od drivera ti treba samo driver za dijagnostiku. Njega instaliraš u osnovni sistem i onda samo u vm klikneš da koristiš taj usb uređaj. Jednostavno je, prouči samo malo.

2 GB pretpostavljam da jeste dovoljno, mada ne znam hoće li biti sporo. Kad pravis svaku VM, pored hdd-a konfigurises i ram. Ako ukupno imaš 2 GB, stavi da ti vm mogu koristiti max 1 ili 1.5 GB (moraš ostaviti i za osnovni sistem).

Na tim VM, pored tih programa trebaš instalirati javu. Ja još imam Adobe reader i program za direktno printanje u pdf (otvorim šemu, idem na Print, i on mi šemu sačuva kao pdf).

Milosh je rekao:
rakonja je rekao:
E SUPER,dosta je jednostavno,jedino taj usb uređaj moram skontati!Onda ču nakon VM instalacije,prvo Adobe i Javu,a onda softvere!Nabavit ču ja 2x2GB RAMA!Samo da provjerim,driver za dijagnostiku se instalira samim priključivanjem uređaja,nemoram ga skidati od negdje..........
Moraš, ne može ga Win sam instalirati. Vidjeću da ti ga pošaljem, mislim da nije velik.

Ma ništa to sa usb-om, samo kad ustekas dijagnostiku u laptop, u Diagbox vm imaš gore padajuci meni u kom ima stavka USB, i tu ćeš vidjeti sve USB uređaje na host sistemu (na glavnom sistemu) i onda samo klikneš na taj uređaj, i on je od tog trenutka dostupan vm sistemu a glavni sistem ga više ne vidi.

Brzo čitaj dok moderatori nisu obrisali. :D

Cutac

Prèkaroš
Ja slobodno kupim zadnju verziju Diagboxa?
Držite fige da se laptop ne zapali... :D

Jel SSD sa 80 gb slobodnog prostora dosta? I ako mi virtualni Windowsi budu 32-bitni, koliko da im memorije dodijelim? Imaju isto ograničenje od 4 ili mogu iskoristiti svih 16 GB?

Moram uzeti novi SSD, ovaj je mali. Valjda će radit ovo sranje.

Još je brzina skidanja 55Mbit/s, ne znam jel da psujem laptop ili ruter :D

A diagbox 10Mbit, kameno doba...

Od drivera ti treba samo driver za dijagnostiku. Njega instaliraš u osnovni sistem i onda samo u vm klikneš da koristiš taj usb uređaj. Jednostavno je, prouči samo malo.
Od kud mi driver za dijagnostiku?

Za ovo moraš biti Bill Gates bokte nedo, ja niš od ovog ne uspijevam :D
Hebemti grob

Uspjeh, Windowsi rade. Malo su autistični na 640x480, ali dobri su.

Jel mi treba internet na virtualci?

Cutac

Prèkaroš
Hahaha Harold :D:D
Ma ja sam se patio instalirati Windowse samo :D
Diagbox je još sci fi :D

A moram imati fizički dijagnostiku pri instalaciji Diagboxa. Onda sutra nastavljam.

Na vrh