Koji 5W50?
Mislim, ja sam fanatik za ulja i stalno proučavam, pa volim o tome pričati
Za stazu bi bila dobra ulja na bazi estera, tipa Motul 300V serija.
A znaš zašto Prince motori troše toliko ulja?
Prije 2010. su atmosferci imali alu cilindre koje bi karike učinile ovalnima i tu bi gubili kompresiju i karike za ulje ne bi čistile stjenke i to bi sagorijevalo. Iza 2010. svi imaju čelične pikse i taj problem je riješen, no i dalje je, namjerno, tolerancija između uljnih karika i cilindara velika da bi se smanjili gubici. I to funkcionira za smanjenje gubitaka, ali puno ulja ostane u gorivoj komori i sagorijeva. A zbog toga što su i kompresijske karike na labavoj strani, blow by je izražen. Ulje brtvi dovoljno da kompresija bude ok, ali kad grune, prođe dio i onda ide u granu i glavu preko PCV.
Uglavnom potrošnja ulja nije kvar nego je motor namjerno takav. Zato i troši 4L na otvorenoj...
A kad ga se gazi, viši okretaji, više temp izgaranja i logično više ulja sagori.
A po konstrukciji, taj motor ne traži 5W30 ulja. Traže ga euro norme i deklairana potrošnja benzina.
Ja da gonim stazom bi ga vozio ili na 300V ili na Quartz 7000. Je, kao nije ful sintetika, 10W40, ali to ulje ima ****čke rezultate u UOA.
Moj u gradu troši dosta ulja jer ga se stalno gazi. Na otvorenoj 70-80 na sat troši litru na 8000, a na autocesti na preko 140 oko litru na 4000.
I tako je od 0 kilometara.