mozda je neka opcija upaljena u BSI kod tebe
Vrlo lako moguće.
Evo jednog bitnog update-a i sa moje strane.
Kako je pokušaj printanja nosača za displej propao, a naručivanje printa od nekih komercijalnih servisa se pokazalo kao preskupo, pristupio sam problemu fiksiranja displeja na drugi način.
Vanjski rub displeja čini jedan tanki aluminijumski okvir, koji je sa 10 vijaka pričvršćen za tijelo displeja. Moja sreća i olakšavajuća okolnost je što se dva bočna vijka nalaze tačno ispod dvije plastične kopče na maski. Ideja mi je bila da u kopčama izbušim rupe i vijcima vežem displej za masku od auta. To sam i uradio.
Prvo sam obilježio tačnu poziciju displeja:
A zatim rastavio displej, skinuo vanjski alu okvir te ga ponovo namjestio na tačnu poziciju i kroz rupe obilježio mjesta za bušenje kopči.
Nakon bušenja rupa od 3 mm (vijci su 2.5 mm), izbušio sam rupu do kraja kopče i sa druge strane je proširio na 5 mm. Kako vijci dođu tačno iznad i ispod dvije horizontalne pregrade u kopčama, iste sam morao malo isturpijati da bi glava od vijka mogla stati. Bio bih stavio duže vijke tako da im glava dođe van kopči, ali nisam imao vijke od 2.5 mm.
Nakon uvrtanja vijaka, ekran je skoro 100% nalegao na otvor maske i samo na jednom kraju je bio odignut pola milimetra. Da bi i to ''zatvorio'', stegao sam ga sa dvije male stege i komadom tvrdog stiropora.
Nakon toga sam oko displeja nanio crni silikonski kit te ga zagladio tako da dobro poveže masku i displej. Silikon mi je odlična stvar u ovom slučaju iz više razloga, drži i više nego dovoljno jako, može se po potrebi skinuti bez ikakvih ostataka/posljedica, jednostavan i jeftin, brzo se postavlja.
Kad se osušio, izgledalo je ovako:
S druge strane, stege su skinute, displej svuda okolo stoji tik do otvora maske:
Kako mi je auto ponovo bio javio onu grešku jer je mali displej bio otpojen, odlučio sam da ga vratim, da ga spojim ali spakujem iza, da se ne vidi. Omotao sam ga mekanim materijalom i oblijepio trakom, te smjestio ispod glavnog dijela Joying HU-a. Jedan USB kabal i produžni kabal za karticu sam smotao i zavezao te ubacio između ovo dvoje (jer mi je trenutno dovoljan jedan USB). Mali oem displej je tu prilično dobro ušuškan, nema mjesta za šetnju. Još ga je sada s prednje strane dočekao Joying displej.
Za prvu pomoć, USB kabal koji ću koristiti sam provukao kroz pretinac za sitne stvari koji je ispod RD4 radija. Taj pretinac se lako izvuče van, može se povući ili sa zadnje strane gurnuti rukom. On na donjem dijelu ima dva otvora koji su odlične širine da kroz njih može proći USB port koji je na kablu. Dalje, u tom pretincu je guma koja se može izvući. U toj gumi, a na mjestu jednog od otvora sam napravio mali zarez skalpelom, taman da mogu proći USB kabal i žica za resetovanje Joyinga, te je za sada, za prvu pomoć, oboje smješteno u tom pretincu (ionako ga nikad nisam koristio :grin
.
Nakon toga sam smjestio masku na njeno mjesto i oduševio se kako to sve izgleda.
Vozio sam se oko sat vremena s njim, stalno slušajući muziku sa USB-a, i na moje čuđenje nije se ni jednom desilo ono sa pucketanjem i zastajkivanjem zvuka. Slušao sam i glasno, misleći da će ga to isprovocirati, ali nije, kako, pojma nemam.
E, da, antenu za GPS sam u nedostatku vremena stavio iza prekidača za 4 žmigavca. Isprobao i radi, uhvatio signal nakon nekih 3-4 minute, a poslije pri drugoj vožnji uhvatio ga za 10 sekundi.