C5 X7 1.6 THP by Milosh - The Great White

Blaster

New member
Dali ti stane natrag ona orginal maska sa pretincem?
Ili pretinac smeta?
Mislim da kolega Milosh sve ovo radi tako pedantno da ima za cilj sve vratiti natrag kako je i bilo. Teško mi je povjerovati da je spreman prihvatiti bilo kakav kompromis...

Normalno da možeš to napisati jer su cvrčci u standardnoj opremi C5 X7
Malo se ja šalim, ali svakako treba to izolirati da je miran. Nego, kada si već naglasio C5 X7 ( a već sam negdje bio pitao i nisam dobio odgovor), što znači X7?

Spawn

Well-known member
Mislim da kolega Milosh sve ovo radi tako pedantno da ima za cilj sve vratiti natrag kako je i bilo. Teško mi je povjerovati da je spreman prihvatiti bilo kakav kompromis...

Malo se ja šalim, ali svakako treba to izolirati da je miran. Nego, kada si već naglasio C5 X7 ( a već sam negdje bio pitao i nisam dobio odgovor), što znači X7?
Dobio si odgovor nego nisi ga pročitao :).

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Nego, kada si već naglasio C5 X7 ( a već sam negdje bio pitao i nisam dobio odgovor), što znači X7?
Interna Citroenova oznaka modela. Poput Mercedesove oznake W205 za novu C klasu, ili BMWova oznaka F30 za seriju 3.

Milosh

Test
Odlično ti sve to radiš. Precizno i kvalitetno. Svaka čast
Hvala, samo što ja nisam ni blizu zadovoljan kako to radim. Inače sam velika picajzla i sve što radim mora biti savršeno, a sve što sam do sad radio na ovom autu je bilo na brzinu i po meni malo traljavo. Npr. ovaj limeni nosač i te rupe ne volim ni vidjeti. :D

svaka cast, od mene imas vrhunsku burgiju da imas za ubuduce,
po nagradu mozes navratiti na adresu poznatu redakciji
Hehe Hvala ali ne treba, imam ja njih još.

Da koristiš kirner ne bih ti rupe bježale. nije dobro kad mašiš rupe

Inače dobro si ovo odradio
E moj Zlatko, naravno da sam koristio kirner. Džaba i kirner i sva moja pedantnost i preciznost koja me inače krasi. :angel: Imam nov novcijat Uniorov kirner, baš je oštar. Mislim da za ovu prvu rupu nisam baš dovoljno udario kirnerom kao za ostale. Ali lim je toliko tvrd da ga je samo jedna burgija od 3 koje sam imao mogla ''načeti''. Ostale sve samo malo započnu i onda ukližu i vrte se u mjestu. Od toga jedna crna Bosch koja je došla u koferu sa aku bušilicom (plava, profi) je u početku bušila i onda na po' rupe prestala, tu sam i slomio. Još mi je nevjerovatno da je taj lim tako tvrd.
Mislim da ti je najbolja ilustracija toga što kad se buši, ne stvara se strugotina u obliku niti, kao kad se inače buši metal, već burgija otkida sitne komadiće koji frcaju okolo i pri tome se čuje ono cvrčanje kako ''preskače''. Kad tome dodaš da ja čučeći nogom držim komad drveta na kojem bušim a jednom rukom lim, nije ni čudo da sam jednu slomio i da mi je rupa pobjegla. :grin:

Ako će ti taj jedan vijak nositi težinu jedinice možda bi bilo pametno sa strana (gore, lijevo i desno) staviti neke spužvice ili dvostrano ljepilo. Da ne bude cvrčaka u vožnji ako zatrese.
Naravno, planiram odozdo i sa jedne strane staviti neki materijal, ne toliko zbog cvrčaka već da minimiziram vibracije i time vibracije i naprezanja ovog vijka. Samo još razmišljam šta da stavim. Imam guste sive spužve, ali nisam baš siguran zbog grijanja radija od pojačala. Mislim da nema šanse da se to zapali, ali opet razmišljam.
Imam i K-Flex-a ali on je opet jak toplotni izolator, što nije dobro za radio. Sa gornje i lijeve strane ne moram stavljati jer tu ima dosta mjesta oko radija.

A milosh svaka čast nekad sam ja bio entuzijast za ovakve stvari
Hvala! Ja sam bio i sa prošlim autom a evo i sa ovim sam za sada, ne znam koliko će me držati. :D

@Milosh,
Dali ti stane natrag ona orginal maska sa pretincem?
Ili pretinac smeta?
Nisam ni probavao da li se može ta maska staviti, jer mi nije plan da nju stavljam. Plan je da stavim masku sa 7'' displejem, a ona nema pretinac.

Pogledaj odgovor Rexi-u, na to mjesto ide maska sa velikim otvorom za displej, imaju slike i sve je opisano par strana unazad. ;)

Cutac

Prèkaroš
a jednom rukom lim
Držao sam i ja obradak u ruci kada sam postavljao zvučnike nove u c4. I meni je borer puknuo, a bome i završio u prstu :D
Pazi prste!

Nabavi si stol za bušenje. Ja ga koristim, nije moj, ali sa njim je rad lakši i precizniji.

Milosh

Test
Držao sam i ja obradak u ruci kada sam postavljao zvučnike nove u c4. I meni je borer puknuo, a bome i završio u prstu :D
Pazi prste!

Nabavi si stol za bušenje. Ja ga koristim, nije moj, ali sa njim je rad lakši i precizniji.
Imam ja to sve tamo kući, u Dubici, al ovdje u Sarajevu imam manje više samo ručni alat. A ne pada mi na pamet da ovdje nešto nabavljam. I meni su razne stvari završavale u prstima i dlanovima, od kad sam imao 10 god. :grin

Milosh

Test
Evo sinoć sam prvi put propisno isprobao Joying, kad je sve na njega spojeno (quad-lock, CAN interfejs, antena).

Dobre stvari:
- zvuk je dobar, treba ga još detaljno podesiti ali to ćemo kasnije. Glasnoća je odlična a i raspored tonova uglavnom zadovoljavajući, a to je samo sa brzinskim preset podesavanjima Joying eq-a i Vipera.
- ostalo sve djeluje da dobro radi, displej i tako to
- što se tiče tipki na volanu, uspio sam osposobiti ukupno 5 tipki (Vol+, Vol -, >>, <<, Mute), što je i dovoljno za osnovne kontrole.
- prijem radio stanica nije loš, iako je bila spojena samo jedna od dvije antene
- mislim da ću relativno lako moći stimulirati sve dugmice koji su potrebni (i Play, Pauza, On/Off) preko RD4.

Loše stvari:
- ima neki problem, pretpostavljam da je softverske prirode, ponekad se pojavi pucketanje na izlazu (tokom playback-a) i playback uspori. Kao da zbog nečega počne teže čitati fajlove, odnosno, kao da ga nešto počne kočiti. Na videu to možete vidjeti, kao i to da kad zaustavim playback i ponovo ga pustim, problem nestane. Možda je i do audio drajvera (Viper), moram probati bez njega. Vjerujem da će se to riješiti.
- moram nabaviti novi adapter za antenu (trenutni je za auta sa jednom antenom, a meni treba "Dual Fakra to ISO")
- volio bih iskoristiti i ostale dugmice na desnoj strani volana ali mislim da to neće biti moguće. Joying prikaže ako za pritisnuti taster dolazi neka vrijednost kroz CAN interfejs a za ove i ostale dugmice ne prikazuje ništa, vjerovatno jer ne ide signal kroz CAN, ili je jednostavno drukčiji. Moram se pokušati igrati, ima jedno podešavanje u dijagnostici, kako RD4 komunicira sa autom, da li samo preko CAN-a ili djelomično.

[ame]https://youtu.be/27O-peiyPck[/ame]

Spawn

Well-known member
Lijepo izgleda. to puckezanje moze biti softwareske prirode ali moze biti i problem u citanju zapisa s medija ako si spojio usb stick ili microsd karticu.

Milosh

Test
Lijepo izgleda. to puckezanje moze biti softwareske prirode ali moze biti i problem u citanju zapisa s medija ako si spojio usb stick ili microsd karticu.
Da, playback je bio sa USB drajva na kojem je preko 900 pjesama, što je on jako brzo ucitao i sve ih prikazao. Ali mislim da nije do toga jer se dešava i pri puštanju preko YouTube aplikacije.

Rexi

New member
palo mi je na pamet da bi moglo biti da je mp3 u visim bitrate-u/velicina, i mozda cak nije isti problem kao na youtube-u.

ovo na youtube me asocira na komp sa linuxom sa malo ram-a. ali to ne moze tu biti slucaj pa pucam da su driveri problem.

ja planiram u petak ili subotu izvaditi alpine pa zakacit joying da vidim kako i dali radi :D

uzeo sam odmah i dvb+ antenu jer su pocela testna emitiranja, bude to sada brzo doslo.

daj mi reci di si ugurao gps antenu? budes je ostavio u rupi ili izvukao vani?

Milosh

Test
Nisam još nikako ni priključio GPS antenu, vidjecu hocu li je ostaviti pored HU-a ili možda izvući u A stub (ali mislim da joj je svejedno).

Rexi

New member
ima jedna baza kod audi-a i njihovih stakla.
Najme GPS signal se odbija i jako je slab, ista stvar je prije bila i sa GSM signalom ali to su vecinom rijesili pa se skoro i ne osjeti.

Nadam se da kod citrija nije isto :D

Provjerio sam danas (veceras) na svom joyingu ovaj problem koji ti imas.. i nemam ga,kod mene je sve ok. Probaj ga factory reset.
Ja imam drugi problem :grin:

Milosh

Test
@ Rexi: Da nije to slučaj samo kod Audija sa IC zaštitom na staklima? To inače bude problem kod auta koja imaju takve šajbe, mada su ona relativno rijetka.

Već sam radio factory reset.. Probaću prvo isključiti Viper4A, pa onda dalje, moram malo i po netu potražiti, možda je poznat problem.

Ukratko, kakav ti problem imaš?

Cutac

Prèkaroš
Ti koristiš Joyingov DAC?
Možda je u njemu problem ili u pojačalu ako koristiš integrirano.

Ja bih na tvom mjestu bacio Joying, nabavio neki Alpine, Sony, ..., bolji radio koji ima odvojivi ekran i podržava Android Auto i svi problemi su riješeni. A ako ima volje/love, ubacio i pojačalo za zvučnike.
Neki bolji radio bi trebao imati dosta dobar DAC, uzmeš neko kvalitetnije pojačalo, zvuk tada bude ograničen zvučnicima/autom, imaš ekran, imaš Android Auto koji će raditi jednako dobro kao mobitel i eto :whistling:

Milosh

Test
@ Cutac: ništa od toga.

Ove Francuske gluposti sa elektronikom mi idu na živce. Jutros sam skinuo masku i otpojio mali displej i ostavio ga sa strane. Fizički sam ubacio Joying na njegovo mjesto i nisam ga uopšte stigao spojiti. Znači, što se tiče auta, sve je normalno spojeno kao i inače, osim malog displeja.

Išao na jednu kraću gradsku relaciju, kad on nakon 10 min. prikaza onu istu grešku, Engine Fault: Repair Needed.

Siguran sam da je sa motorom sve u redu i da je uzrok poruke opet neka glupost kao i prije, vjerovatno problem u komunikaciji.

Sutra ću to provjeriti, ako budem u pravu, onda je to stvarno debilno s njihove strane.

Prije sam pretpostavio da je grešku u kom. izazvao CAN adapter, a sad ništa od aftermarket dijelova nije spojeno.

Rexi

New member
ja sam vozio male relacije i relacije tipa sat vremena, vec par dana (citav prednji dio mi je raskopan jer navecer posli posla radim na njemu). Display mi je odspojen i ne javlja mi nikakvu gresku, mozda je neka opcija upaljena u BSI kod tebe

Milosh

Test
mozda je neka opcija upaljena u BSI kod tebe
Vrlo lako moguće.

Evo jednog bitnog update-a i sa moje strane. :D

Kako je pokušaj printanja nosača za displej propao, a naručivanje printa od nekih komercijalnih servisa se pokazalo kao preskupo, pristupio sam problemu fiksiranja displeja na drugi način.

Vanjski rub displeja čini jedan tanki aluminijumski okvir, koji je sa 10 vijaka pričvršćen za tijelo displeja. Moja sreća i olakšavajuća okolnost je što se dva bočna vijka nalaze tačno ispod dvije plastične kopče na maski. Ideja mi je bila da u kopčama izbušim rupe i vijcima vežem displej za masku od auta. To sam i uradio.

Prvo sam obilježio tačnu poziciju displeja:

A zatim rastavio displej, skinuo vanjski alu okvir te ga ponovo namjestio na tačnu poziciju i kroz rupe obilježio mjesta za bušenje kopči.

Nakon bušenja rupa od 3 mm (vijci su 2.5 mm), izbušio sam rupu do kraja kopče i sa druge strane je proširio na 5 mm. Kako vijci dođu tačno iznad i ispod dvije horizontalne pregrade u kopčama, iste sam morao malo isturpijati da bi glava od vijka mogla stati. Bio bih stavio duže vijke tako da im glava dođe van kopči, ali nisam imao vijke od 2.5 mm.

Nakon uvrtanja vijaka, ekran je skoro 100% nalegao na otvor maske i samo na jednom kraju je bio odignut pola milimetra. Da bi i to ''zatvorio'', stegao sam ga sa dvije male stege i komadom tvrdog stiropora.

Nakon toga sam oko displeja nanio crni silikonski kit te ga zagladio tako da dobro poveže masku i displej. Silikon mi je odlična stvar u ovom slučaju iz više razloga, drži i više nego dovoljno jako, može se po potrebi skinuti bez ikakvih ostataka/posljedica, jednostavan i jeftin, brzo se postavlja.

Kad se osušio, izgledalo je ovako:

S druge strane, stege su skinute, displej svuda okolo stoji tik do otvora maske:

Kako mi je auto ponovo bio javio onu grešku jer je mali displej bio otpojen, odlučio sam da ga vratim, da ga spojim ali spakujem iza, da se ne vidi. Omotao sam ga mekanim materijalom i oblijepio trakom, te smjestio ispod glavnog dijela Joying HU-a. Jedan USB kabal i produžni kabal za karticu sam smotao i zavezao te ubacio između ovo dvoje (jer mi je trenutno dovoljan jedan USB). Mali oem displej je tu prilično dobro ušuškan, nema mjesta za šetnju. Još ga je sada s prednje strane dočekao Joying displej.

Za prvu pomoć, USB kabal koji ću koristiti sam provukao kroz pretinac za sitne stvari koji je ispod RD4 radija. Taj pretinac se lako izvuče van, može se povući ili sa zadnje strane gurnuti rukom. On na donjem dijelu ima dva otvora koji su odlične širine da kroz njih može proći USB port koji je na kablu. Dalje, u tom pretincu je guma koja se može izvući. U toj gumi, a na mjestu jednog od otvora sam napravio mali zarez skalpelom, taman da mogu proći USB kabal i žica za resetovanje Joyinga, te je za sada, za prvu pomoć, oboje smješteno u tom pretincu (ionako ga nikad nisam koristio :grin:).

Nakon toga sam smjestio masku na njeno mjesto i oduševio se kako to sve izgleda. :D

Vozio sam se oko sat vremena s njim, stalno slušajući muziku sa USB-a, i na moje čuđenje nije se ni jednom desilo ono sa pucketanjem i zastajkivanjem zvuka. Slušao sam i glasno, misleći da će ga to isprovocirati, ali nije, kako, pojma nemam. :confused:

E, da, antenu za GPS sam u nedostatku vremena stavio iza prekidača za 4 žmigavca. Isprobao i radi, uhvatio signal nakon nekih 3-4 minute, a poslije pri drugoj vožnji uhvatio ga za 10 sekundi.

Na vrh