Sad jedno pitanje što je to Joying
Joying je kineski proizvođač radio uređaja, tzv. Head Unit-a,
sa velikom ponudom, kako uređaja sa različitim hardverom (sa pojačalom, bez pojačala, sa video izlazima, bez, itd) i softverom (Android 5 ili 6), tako i oblika uređaja. Imaju univerzalne 1DIN i 2DIN, kakav sam ja ugradio, a imaju i oblikom prilagođene za određena vozila (za C5 ne postoji takav). Ako je prilagođen oblikom, onda je ugradnja puno lakša, maltene ''plug&play''.
Zapravo, navodno ni Joying nije proizvođač već samo prodavac (neko drugi im pravi hardver (možda i softver) a oni to reklamiraju, pakuju, prodaju). Inače postoji more tih kineskih uređaja, neki imaju brend, mnogi nemaju uopšte imena, ali od svega toga ovaj Joying je po meni možda i najbolji izbor jer ipak koliko toliko stoje iza svojih proizvoda, i što se tiče garancije i podrške. Imaju puno tutoriala i stranica kako šta povezati i podesiti, a tu je i prilično koristan forum.
Evo jedan mali update:
- Nekidan kod majstora smo kontrolisali manžetnu koja je pukla. Bila je ponovo masna, ali kad smo je obrisali skroz okolo, majstor je pritiskao i tražio pukotinu i nije je mogao naći. Ali kad je stisne čuje se lagno pištanje, znači da negdje ima malu rupicu. Kako su svi bili zauzeti i kako kažu da oko zamjene ima puno posla, nisam je uspio zamijeniti već sam morao na put sa tom starom šupljom. Nadam se da neće previše masti iscuriti da zglob nastrada dok je ne uspijem promijeniti. A inače sam kupio zamjensku u radnji kod kolege Poginalda, ali eno je u gepeku.
- Svakodnevno koristim Joying i za sada sam jako zadovoljan. Juče sam vozio skoro 7 sati, cijelo vrijeme je radio i cijelo vrijeme sam koristio navigaciju i slušao muziku, nikakvih problema. Isprobao sam i razgovaranje preko BT i mobilnog, sve funkcioniše. Èak me prijatno iznenadio kad mi je ''stigao'' dolazni poziv a u tom trenutku je na njemu bila upaljena navigacija. Preko navigacije (u donjem dijelu ekrana) je prikazao kao neki poluprovidni overlay prozor na kome je pisalo ko zove, uz opcije za odgovor, odbijanje poziva, i još nešto je bilo. Uhvatiću jednom screenshot toga. Ono zastajkivanje zvuka mi se samo jednom desilo, i to danas, pri nekoj kratkoj vožnji, i to je prvi put da se desilo nakon ugradnje u auto.
- Nisam do sad stavio slike aditiva koji sam kupio za čišćenje injektora i usisne grane (navodno). Možda nekad nekome dobro dođu (samo za benzinske motore, cijena 16 eura u ovlaštenom):