Neobavezni razgovori 💬

Milosh

Test
Malo se ovo zapetljalo.. Cutac i szahtila su u pravu, klima u autu služi samo za hlađenje ljeti i odmagljivanje (tj. isušivanje) ljeti i zimi.

Znači kad se odvrne klima na grijanje i uključi AC ne grije auto klima nego elektro grijač ili šta god ?
Ako imaš elektro grijač, on počne grijati u roku od pola minute. Ako nemaš, onda te grije antifriz kad se motor zagrije.

Medi oduvijek govore da klimu treba i upaliti zimi za grijanje da malo odradi kompresor da ne stoji...
To je tačno ali to ima veze sa zdravljem kompresora a ne sa grijanjem.

znači meni klima vjerovatno normalno radi samo posto je vani hladno nece da upali kompresor ni kada stavim na hladjenje ?
To sad ne znam kako radi tačno u tvom autu. Pitanje je kako je dizajnirana i šta su imžinjeri programirali u ECU. Mislim da nije problem u vanjskoj temperaturi, jer se klime normalno mogu koristiti i zimi za odmagljivanje.

Kad klima radi ljeti, ako se auto kreće dovoljnom brzinom, vanjski vazduh odvodi dovoljno toplote sa hladnjaka i klima može raditi i bez ventilatora. Kad auto ide sporo ili stoji, toplota se ne odvodi sa hladnjaka (prednji hladnjak klime) i usljed toga raste pritisak u sistemu. Zato se ventilator automatski upali čim ljeti staneš i ostaviš auto i klimu da rade. Ventilator gura vazduh preko hladnjakak i odvodi toplotu, kao kad se auto kreće. Ako je ventilator pokvaren, onda na scenu stupa presostat koji štiti sistem od prevelikog pritiska tako što isključi kompresor. Nisam potpuno siguran ali mislim da zbog niske vanjske i niske unutrašnje temperature, zimi klima može raditi i da puno rjeđe upali ventilator.

Uglavnom nemoj na osnovu ventilatora zaključivati da li ti klima radi ili ne. Kod većine auta kvačilo kompresora se čuje kad se kompresor upali (čuje se škljoc :) ) a kod slabijih motora se i osjeti na radu motora.

visaluteju

Well-known member
Okej, sve jasno, hvala ljudi, istripovao sam sam sebe bezveze a bio sam ubjedjen da auto klima moze i da grije :)
Sto je najjace prilicno se dobro razumijem u inverter split klime 😅

szahtila

Well-known member
Točno, bolje isušuje stakla kada klima radi, ali ne zbog grijanje te klime već zbog hlađenja. Vlaga iz zraka i sa stakla kondenzira se na hladnome isparivaču i time smanjuje vlagu unutar auta. Ni jedan meni poznati auto ne grije uz pomoć kompresora. Prouči instalaciju auto klime i kućne klime i princip rada klima uređaja uopće pa će ti biti jasnije zašto je to tako u autu
Okej, sve jasno, hvala ljudi, istripovao sam sam sebe bezveze a bio sam ubjedjen da auto klima moze i da grije :)
Sto je najjace prilicno se dobro razumijem u inverter split klime 😅
Kućne klime su druga priča. U njima se nalazi (mislim) četverostrani ventil putem kojeg se mijenja uloga vanjskog i unutarnjeg hladnjaka/isparivača. Uloga kompresora ostaje uvijek ista, bez obzira je li klima podešena na grijanje ili hlađenje.
Upalis Auto mode i ne brines. Sve sama određuje, ti se vozis :D
Pa i ne baš. U auto modu klima održava temperaturu koju joj zadaš. Za odmagljivanje ima posebno dugme kojim se klima i usmjeravanje zraka postavlja na vjetrobran.

visaluteju

Well-known member
Kućne klime su druga priča. U njima se nalazi (mislim) četverostrani ventil putem kojeg se mijenja uloga vanjskog i unutarnjeg hladnjaka/isparivača. Uloga kompresora ostaje uvijek ista, bez obzira je li klima podešena na grijanje ili hlađenje.
jasno, mislio sam da i klime u autu imaju tu mogucnost - dva izmjenjivaca i da se moze mjenjati kada koji da grije a kada koji da hladi, my bad.
I p.s. izvinjavam se za samouvjereno odgovaranje od strane mene par postova unazad

Cutac

Prèkaroš
Dobro mi je kak je jazavac dobio po ****i, okrenuo se, otišao do auta, ovaj ga nije dirao i onda je krenuo palicom.
To treba isprelamat i na traumu.

Jebeš ovaj naš ustav...

nero81

Well-known member
Donator foruma
Sta vadjenje original radija gasi zadnje parking senzore?
Stavio sam aftermarket radio i ogulio malo branik. Uopce ne sviraju senzori

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Na novijim autima senzori rade preko običnih zvučnika (umjesto zasebnog), dakle signal ide preko radija. Da se to složit i kod aftermarketa, nekad je stvar adaptera, kabela, programiranja...

Na vrh