Odabir akumulatora - trilema

rakonja

Pirotehničar!
Donator foruma
Evo moj akumulator "originalni" nakon 7 godina otkazuje poslušnost. Danas skoro sve otkazalo, lupa, pri pokušaju paljenja. Sto grešaka, jedan brisač radi na šajbi, drugi ne! U trgovinama VARTA uz kojekakve popuste oko 120-130,i Exide tu negdje(nemaju premium).... CIAK/TOKIĆ/InterCars. Iz vana bi mogao dobiti dosta povoljno, vrhunske, pravljene u "dobrim" državama, ali sumnjam da bi preživjeli naše dostavne službe. Na stupu mi piše EF A, a po trgovinama svi nude EF B. Za "A" nitko čuo nije, čak i AGM se nudi na DEPARTU pod VIN.
Uglavnom, uz pomoč susjeda sam ga upalio na kablove,i vozio ostatak dana! Ali sam u niskom startu, tj.ako još jednom otkaže poslušnost, odmah kupujem novi!

Prilozi

Posljednje uređivanje:

Pankoz

Active member
Danas sam konačno rešio da zamenim akumulator koji je svoje odslužio.
Pre neki dan izmerili smo startnu struju koja je bila oko 230 A u odnosu na deklarisanih 760 A.Radnik iz prodavnice akumulatora mi preporučio da što pre montiram nov akumulator koji sam kupio pre nekoliko dana (Exide AGM EK720).
Danas je sveukupna procedura išla vrlo uglađeno i sve je potrajalo oko 15-20 min.
Nakon startovanja motora bilo je potrebno samo podesiti datum i vreme,a sve ostalo je bilo kao i pre demontaže stare baterije.
Nek i ovaj novi potraje toliko (6 godina) i ja ću biti prezadovoljan.
Mada,nadam se da ću kupiti nešto novije za koju godinu iako sam prezadovoljan sa ovim automobilom.

Pankoz

Active member
I ja sam svom dušu vadio,dopunjavao ga punjačem svakih 10-ak dana,al nisam hteo više da rizikujem sa njim da ujutro ne startuje motor i tako me dovede u neku nezgodnu situaciju.
Šest godina služenja prethodnog je odličan rezultat,pa zato i ostadoh veran Exide-u.

Ap0qalypto

Homo sapiens
Donator foruma
Nikad se ne zna kad ce da rikne. Na proslom autu je Bosch palio bez problema i to jutro takodjer. Uvece crko skroz, znaci mrtav bio. Ovaj exide mi bar daje naznake da je pri kraju, zilav akumulator

Na vrh