Općenita iskustva s kvalitetom i vrstom guma

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

renco

New member
Jel se zimske gume trebaju staviti do 15.11. ili se još 15.11. smije voziti na ljetnima (bez lanaca u bunkeru)?
Nije mi tolko za naše, al išel bi u sloveniju po gume baš 15.11. pa zato pitam, da ne pokupim kaznu.

Znam da pitanje baš ne spada pod temu, al mi je glupo samo za to otvarati novu.

zdeslav1967

šofer
Donator foruma
Gledal sam u Vulkalu uzeti dve nove gume za sezonu proljeće/ljeto. :)

Imam trilemu.

1. DUNLOP SP STREETRESPONSE 2
2. YOKOHAMA BLUEARTH AE-01
3. GOOD YEAR DURAGRIP

Ili čak manju kvadrilemu, jer Continetal je dosta skup.
4. CONTINENTAL ECOCONTACT 3

Za MICHELIN ne bih dal tolke novce ni da ih imam. :)

Kakva su vaša iskustva. Za sada, prema viđenim testovima nekak najviše naginjem na Dunlop.

Dalibor

Dado Tornado
u trilemi možeš odmah izbaciti yokohamu koja je niže klase marka od preostalih,
a što se tiče SR2 i duragripa,
SR2 je već par godina guma prema kojoj se uspoređuju ostale iz te klase,
tako da bi moj odabir definitivno bio dunlop,
ali jedino ako ne bi mogao naći fulda ecocontrol HP, koja se bazira na continentalovoj smjesi,
i ne bi rekao da je lošija od dunlopa a sigurno cca 20 % povoljnija

zdeslav1967

šofer
Donator foruma
u trilemi možeš odmah izbaciti yokohamu koja je niže klase marka od preostalih,
Hvala

jedino ako ne bi mogao naći fulda ecocontrol HP
fulda ecocontrol nije isto kaj i fulda ecocontrol HP? Jer imaju samo ove prve.

Interesantno da je ecocontrol na nekim testovima na tyrereviews.co.uk bolje pozicioniran od street responsea 2. :thinking: Fulda mi je bila nekak budžet guma. Imao sam ih prije dve sezone i nakon godinu dana su na mokrom postale kaj plastika. I dost su bučne bile. Ne znam dal je bil ecocontrol :confused:

Phantom

Drajver
a kako je sa zakonom, recimo ako pri homologaciji imam oznaku razred H, da li mogu kupit gume V, W a da pri tome nemam problema sa policijom. Naime neke gume tipa dunlop sportmaxx imaju samo razred od V naprijed...

Cutac

Prèkaroš
Teoretski može biti i "T", ako ne planira voziti preko 190, ili ako ne planira voziti brže od 110 recimo.

On pita s gledišta zakona.

Phantom

Drajver
Ja imam W, a "trebao" bih V. Nije mi ni palo na pamet to sa homologacijom, ali mislim da nitko živ ne bi gledao
W je do 270 km/h ako se ne varam...kako se odrazi na takvu gumu ako se vozi reginalna cesta itd...čitao sam negdje da vozači se zale da su gume kroz neko vrijeme bučnije baš zbog toga jer su napravljene da se tjeraju

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
On pita s gledišta zakona.
Jasno, i s istoga ja odgovaram.

(2) Pneumatici na vozilima moraju odgovarati dimenzijama koje je odobrio proizvođač, namijenjeni za vožnju brzinom koja je jednaka ili veća od najveće brzine kojom se vozilo može kretati, ili najveće brzine koju ograničivač brzine ugrađen na vozilo ograničava te moraju biti dimenzionirani da izdrže najveće dopušteno osovinsko opterećenja vozila.
Samo treba uzet u obzir da su gume sa većim indexom brzine u pravilu jače konstrukcije, teže. Pa ne treba pretjerivat.
A potrošnja i buka kod uhp i sličnih guma je irelevantna stavka, handling na prvom mjestu.

Dalibor

Dado Tornado
zdeslav1967: fulda ecocontrol nije isto kaj i fulda ecocontrol HP? Jer imaju samo ove prve

HP je model iznad obicnog ecocontrola,
izvana su slične ali je HP guma za ozbiljnije aute većih dimenzija,
fulda je neka srednja klasa na razini firestona avona hankooa,
ali nađe se i koji isplativ i dobar model,
običan ecocontrol je za male gradske aute

Spawn

Well-known member
Gledam malo indexe potrosnje, buke itd , malo mi izgleda cudno da buka na ljetnim bude 72db kao na zimskim? Ne govorim za sve,ali malo ima guma da im je buka ispod 70? Gledam 245/45/18 i ne vidim bas tihe i povoljne gume. Osim Falken FK510 i FULDA Sportcontrol gume koje su navodno jako tihe i dobar index potrosnje,a da su ispod 1000kn.

Spawn

Well-known member
Istina ali eto imam te hifly zimske koje sam dobio s autom i eto izdrzale nagla kocenja, lokalne zavoje po 120kmh bez mrdanja,po kisi odlicne,pogotovo me iznenadile po ponasanju kad naglo naletim na nekakvu lokvu vode,a cijene sam gledao - cca 500kn komad 245/45/18 . Jedina zamjerka zujanje u voznji,tj buka svejedno po kojem asfaltu vozim.. Kao da imam triturbo :D .
Gledam specifikacije, 72db :D Onda pogledam renomirane = 72db, A znamo da je nemoguce isprobati gumu prije kupnje.
Sjetio sam se da je C5 tezak kao brod,pa mu mozda mozes stavit bilo koju gumu,ne mrda :D

Gledam neke nove ceske TOMKET SPORT XL. Sve petice po netu :D . Pogotovo buka i kisa. Zna li netko nesto o njima?

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh