Općenita iskustva s kvalitetom i vrstom guma

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

Nali

New member
Da. C4 1.6 16v lpg
A kako drugacije, nego najbolje :) prilikom kupovine sam se vodila mislju da bolje citrac na continentalkama, nego golf na kinezima :D

Interesiralo me da li je taj seal samo prva pomoc ili guma stvarno sama sanira manja ostecenja.

Nemojte se uvrijediti na gornji post,to se ja malo zekam, citraci su super auti i familijarno su nam svi auti francuski :)

Krky

Lakerski profesionalac
7 razloga za razmatranje Zimske gume

Nakon tjedan dana snijega i leda na cestama ljudi napokon počinju shvaćaju zimske gume ozbiljno.
Ovdje su 7 razloga zbog kojih biste željeli razmotriti zamjene za zimske gume.

1) Zimske gume NISU GUME ZA SNIJEG

Jedan od najčešćih razloga čujemo kao da zašto zimske gume nisu potrebne je zato što nemamo dovoljno snijega. Zimske gume su dizajnirane da budu učinkovitije od običnih guma na bilo kojoj temperaturi ispod 7C (44f) na bilo kojoj vrsti ceste. Gume za hladno vrijeme su dizajnirane s većim postotkom prirodne gume i silicija u mješavini koja se ne stvrdnjava koliko se stvrdnjava sintetička guma u hladnim uvjetima.

2) Zimske gume stvarno rade

Tirerack je testirao Bridgestone Blizzak WS60 zimsku gumu sa Bridgestone RE050A ultra visoke performanse ljetna guma u ledenim uvjetima. Sa samo 16 km/h zimska guma se zaustavila u 6,4 metara, a ljetnoj gumi je bilo potrebno više nego dvostruka udaljenost da se zaustavi, na preko 14 metara.
Zamislite razliku pri 50 km/h.

3) Zimske gume mogu uštedjeti novac
Suvremeni automobili imaju velike kotače i skupe široke niskoprofilne gume.
Nakon malog izdatka za broj niže čelične naplatke, zimske gume su često jeftinije zbog manje veličine.
Dok se vozite na zimskim gumama, ne trošite svoje skupe ljetne gume, čime se štedi novac.

4) ABS ne zaustavlja vaš automobil brže
Još jedna lažna istina koja se često čuje je da zimske gume nisu potrebne zahvaljujući ABSu.
ABS je dizajniran kako bi se omogućilo upravljačkom sustavu da zadrži pravac u izvanrednim situacijama i neće vas nimalo brže zaustaviti u skliskim uvjetima.

5) Zimske gume su udobne kao ljetne gume
Još jedan mit je gubitak udobnosti, ili povećane buke zahvaljujući zimskim gumama.
Istina je da moderne zimske gume su udobne kao i ljetne gume, ponekad i više zahvaljujući povećanom profilu.

6) Izbjegavanje drugih ljudi na putu
Broj nesreća uzrokovanih mokrim uvjetima se u zimi povećava za 267%.
Dajte sebi mogućnost izbjegavanja tuđih incidenta ugradnjom zimskih guma.

7) Automobili su se promijenili
Nije tajna da su se moderni automobili malo udebljali, u stvari Mk5 Golf je gotovo dvostruko teži od MK1 Golf.
Uz svu tu dodatnu težinu dolazi dodatna inercija kada pokušavate promijeniti smjer ili usporiti, što daje gumama mnogo više posla.
Za povećanje problema, mnogo više novih automobila dolaze s pretjerano širokim sportskim gumama koje imaju još manje šanse za usporavanje velikih teških vozila.

Prevedeno sa: http://www.tyrereviews.co.uk/Article/reasons-to-consider-winter-tyres.htm

bjelivuk

Well-known member
Uredništvo foruma
Svaki se put čudim ljudima koji me uvjeravaju kako im zimske ne trebaju jer se "desetak dana, dok padne snijeg, nikud ne voze, pa im se ne isplati". :) Na toliku investiciju kao što je auto štedjeti na još jednom setu guma je, otprilike, kao da kupiš kuću/stan, pa kažeš da ti ne treba hladnjak ili perilica rublja. To su stvari koje su must-have.

Doomsday

U prolazu...
Meni zimske stvarno ne tribaju...

Živin uz more, temperautre skoro nikad ispod 0, a jako rijetko ispod 5 do 7 celzija, čak i noću...

U pravilu ne vozin nigdi dalje obale sa svojim autom tokom zime... Koji će mi kua zimske...?

:D

Spallato

Active member
Iskreno, meni u Dalmaciji zaista ne trebaju zimske gume jer je poznato kakve su zime kod nas.

Svake godine odem u kontinentalne krajeve na 10-ak dana i uvijek idem na autoput. Do sada uvijek sa ljetnim gumama i hvala Bogu, do sada nikad ni najmanji "problem" nisam imao.

E sad, dal se meni isplati kupovati zimske gume za svega 10 dana u godini?

Pogotovo ako znamo koliko dođe montaža/demontaža guma jer nemam drugi set felgi.

Da ne živim u Dalmaciji ni trenutka se ne bi mislio dal da kupim zimske gume!

Dalibor

Dado Tornado
5) Zimske gume su udobne kao ljetne gume
napravljene su od mekanije smjese i zato su udobnije od ljetnih.
zato ih stavljam čim jutarnja padne ispod 10° tj. dnevna ispod 20.
ali ljetne djeluju bolje u kočenju i ponašanju na mokrom tijekom hladnog vremena.

Tanaja

"Max. utegnut za vozit"
Iskreno, meni u Dalmaciji zaista ne trebaju zimske gume
Živin uz more, temperautre skoro nikad ispod 0, a jako rijetko ispod 5 do 7 celzija, čak i noću...
Vidin i da u Dalmaciji počinju sve intezivnije akcije u raznih vulkanizera za zimske. Proša doli kraj Vulkala prema Biogradu. Ne moš od gužve od ljudi čekaju da im uzmu šolde za zimske. :D :D Zayebajen se, naravno.
Uvik san se čudija šta će kome u Dalmaciji zimske dok god ne ide na kontinent. Prodavat zimske ode u nas je isto šta i otić Eskimu prodavat led ili FRIŽIDER :) da približin stvar Bjelivuku. :D

Doomsday

U prolazu...
Je, ali na temperaturama priko 10 stupnjeva, cjelogodišnje su lošije od litnjih, a to je onda veliku većinu godine vozit na lošijim gumama... :D

Moj kompromis u Dalmaciji je šta kupujem 'kišne' gume, većinom Uniroyal, koje obično budu mrvu mekše, sa više silice... Prije se potroše, ali bolje drže... :cool:

ZlatkoC4

Well-known member
CrossClimate i nije loš po ocjenama. ali da je ljetna-ljetna jeste a da je zimska-zimska to stoji. i sam imam dva seta ljeto-zima.
samo tko got. imalo vozi u zimi po kopnu i ide na kopno trebao bih imati zimski set ne zbog zakona već zbog sebe svojih putnika u vozilu i drugih sudionika u prometu. A i onda ljetni set duže traje :grin:

zimske gume nisu samo za snijeg jer najmanje su na njemu možda 1% u sezoni sve ostalo je smrznuto, hladno, mokro. a ljetna nema već na +7-8* dobro držanje ceste.

markan1000

Well-known member
kao Dalmatinac se definitivno mogu složiti da je u Dalmaciji upitna isplativost zimskih guma, ali samo onima koji se stvarno ne miču daleko od obale.
ipak, dalmatinska zagora ima i hladne temperature i snijega, a to nije daleko od dalmacije. velika većina vozača ide nešto puta tijekom zime za unutrašnjost. i u samoj dalmaciji više od 10 puta sigurno tijekom zime (svaka bura) ima temperatura ispod famoznih 7 stupnjeva.
trošak zamjene zimskih u ljetne i obratno u godinu dana je 200 kuna, ili čak i besplatno s HAK-ovom iskaznicom. zimske gume su nešto malo skuplje od ljetnih, ali kad se to razvuče na vijek trajanja gume, i to na godišnjoj razini ispada mizerija.
žalio bi sam sebe i kupnju auta da moram otići negdje na put i moram strepiti hoće li biti snijega ili leda. a više od svega me živcira ekipa koja radi tih par stotina kuna uštede izazove kolaps u prometu, ili ne daj bože ubije sebe i nekog drugog.
opet ponavljam, tko je na otocima ili blizu obale, ajde svaka čast.
ostatak ekipe više radi uštede, frajerisanja i lijenosti ne mijenja gume, nego radi toga što im kao ne trebaju.

Prodavat zimske ode u nas je isto šta i otić Eskimu prodavat led ili FRIŽIDER
Je, svakako. A ni zimske čizme, bunde, šalove, to se isto valjda samo kupuje za prigode kad se na kontinent ide jer u Dalmaciji to ne treba. Èuo sam čak da se sve manje ljudi grije, i proklinju investicije u grijanje jer zime nema....

ZlatkoC4

Well-known member
ostatak ekipe više radi uštede, frajerisanja i lijenosti ne mijenja gume, nego radi toga što im kao ne trebaju.
Nema tu uštede osim što može biti troška kod proklizavanja na ljetnim gumama.
A bar Savine eskimo nisu skupe a dobre su zimi.
Ljetne Savine su mi katastrofa. ja se držim stalno Michelina :grin: koja kuna više ali sigurnost i trajnost neusporediva.

A na Jadranu kad se bura naljuti a imo sam prilike nailaziti na zaleđene ceste, ali to kažu da je rijetkost ali mislim da kad te ta rijetkost uhvati na ljetnim gumama nije veselo.

Poanta cijele ove priče je u tome da financijski ne gubiš ništa imaš gume za više km i bolju sigurnost sa dva seta guma.

diegos

Well-known member
Ja koristim zimske, kod mene rijetko bude snijega, ali temperature budu za zimske gume. I naravno nemam brige kad treba otići na put, Slo, Austrija, unutrašnjost HR... Za lokalnu vožnju možda ih ne bi ni koristio...

ZlatkoC4

Well-known member
često sam u Istri ( Pula) i jako dobro znam da hladno i kiša uvjetuje potrebu za zimskim gumama često se vrti temperatura i po par dana za redom oko ništice neki put i ispod tako da zimulje su opravdane. I bez snijega. :grin: A Pazin i kopneni dio Istre da ne spominjem gotovo da su isti uvjeti kao u Slavoniji kad zazimi.

diegos

Well-known member
Tako je, unutrašnjost bude uvijek hladnija od obale. A i od kad je zimska oprema određena datumom, ne moraš ni razmišljat hoće li biti zimskih uvjeta kad ideš na put - moraš imat opremu i gotovo :)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh