Moj VTS :)

Ax boy

Well-known member
uzas, ja volim ih lijepo oprat prije spavanca...isto kao i sebe :D ujutro se mrzim tusirati, radije to obavim navecer prije nego legnem...
ugl ja na tvom mjestu ne bi stavljao ljetne, vidi koliko je hladno danas bilo i bit ce jos toga...
Kakve ljetne, kakvi bakrači jaooo Cutac. 😮Ispod 10' stupnjeva nije za ljetne gume i kvit. Treba slušati stručnjake a ne po nagonu postupati. Još bi moglo biti zuuubato vrijeme, do travnja sigurno.
Kolega Ruske, nek te navečer žena opere fino a i ti nju 😈💕👌👌
 

Cutac

Prèkaroš
Ja već duže vrijeme pokušavam naći na YouTubeu baš usporedbu zimskih i ljetnih guma na suhom kad je recimo plus pet i minus pet stupnjeva, ali osim propagandnih simulacija, poput ove ispod, ne nalazim ništa.


Ljetne su sasvim solidne ako nema leda i snijega.

Ispod 10' stupnjeva nije za ljetne gume i kvit.
Ja bih to parafrazirao drugačije. Iznad 7-10°C zimske nemaju što tražiti.
a ne po nagonu postupati
:ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:
Mislio sam mijenjati gume, a ne razbit glavu nekome :ROFLMAO:

do travnja sigurno.
Ma kakvi, na VTS već godinama baš ovako oko 15.02. stavim ljetne i nisam do sad požalio. Na c4 ostavim do početka trećeg i možda 10 dana u trećem mjesecu za svaki slučaj ako zakrka snijeg.

Isto sam negdje čitao istraživanje, zimske na 15°C drže lošije nego ljetne na 5°C. Tj. krivo sam napisao, gore je imati zimske na 15, nego ljetne na 5. A budući da ja baš ne vozim po noći, ujutro jer ustajem u 9 i radim od doma, a VTS i ovako stoji u garaži po tjedan dana u komadu, nema apsolutno nikakvog razloga da ne stavim ljetne :)
 

Cutac

Prèkaroš
Zar do sad nisi naučio da mene uvjeriti ili razuvjeriti mogu samo članci ili videi koji empirijski nešto dokazuju? :)

A HAK, stranica koja smatra da je sam pojam zimske opreme isti u Dubrovniku, Mrkoplju i Sisku, i uz to govori da zimski uvjeti nastupaju i prestaju na određeni datum je za moje poimanje čini irelevantnom.

Pogotovo jer oko sredine 11. mjeseca stvarno nastupaju uvjeti u kojima su zimske gume bolje, no već od kraja drugog mjeseca ih nema. A od sredine trećeg praktički imamo proljeće.
 

Cutac

Prèkaroš
Ti se zajebavaš, ali kod nas bi realno najbolje bilo imati cjelogodišnje umjesto zimskih jer su zime ful blage.
Ove godine, tj. zime, nijednom nisam strugao led sa stakla, a grijač zadnjeg stakla sam upalio možda nekoliko puta.
 

Ax boy

Well-known member
Ti se zajebavaš, ali kod nas bi realno najbolje bilo imati cjelogodišnje umjesto zimskih jer su zime ful blage.
Ove godine, tj. zime, nijednom nisam strugao led sa stakla, a grijač zadnjeg stakla sam upalio možda nekoliko puta.
Ne znam di ti živiš ali ajde, možda je kod tebe toplo, u tvom kraju. Ja sam već par puta (minimalno) strugao led, stakla su se znala smrznut a to da već imamo proljeće u trećem je non sense. Bilo je tako nekada, danas zna još bit za zimsku jaknu u ožujku . Barem je tako lani bilo. Tko zna, možda ove godine po prvi put nakon dugoooo vremena dođe pravo proljeće... 😀
 

Franz

Well-known member
Ljetne su sasvim solidne ako nema leda i snijega.
Ja rijetko gdje to mogu reći i napisati, a da me se ne izvrijeđa. :) Zato sam u potrazi za nekim usporednim testom kakvih je na snijegu snimljeno i stavljeno na YT mali milijun, ali kad je suho, nema ni jednog. :)
 

Cutac

Prèkaroš
ali kad je suho, nema ni jednog
Eno gore sam linkao :)

Pa ja sam strugao led barem tri puta u zadnjih 10ak dana. Druga je stvar ako sjedneš u auto poslje 10-11 sati kad se otopi
Šta ja znam, sjedao sam u svako doba dana osim između 2 i 6 ujutro i nisam sreo led.
Možda onako nešto sitno što nestane kroz dvije, tri minute vožnje.

Ovo sam sreo možda dvaput, i to u onim periodima kad je bila magla u 12. ili kojem već mjesecu
1644945018106.png
 

Ruske

Active member
Kolega Ruske, nek te navečer žena opere fino a i ti nju 😈💕👌👌
nemoj molim te, jedva sam se rijesio tog zla...
Pogotovo jer oko sredine 11. mjeseca stvarno nastupaju uvjeti u kojima su zimske gume bolje, no već od kraja drugog mjeseca ih nema. A od sredine trećeg praktički imamo proljeće.
ja neznam di ti zivis zadnjih X godina..
zime su nikakve do 2.mj, pa onda pocne 3. 4. pa i mali dio 5.mj - neznam!
 

Pavel

Lepi™
ja neznam di ti zivis zadnjih X godina..
Živi isto gdje i ja i smatram da je kupnja zimskim najveći promašaj koji sam napravio. Gume koje sam platio 900kn/kom sam rasturio za dvije sezone. Mislim da nisu prešle 10.000km sveukupno. Asfalt je topal, zime natprosječno tople, snijega u Sisku i okolici nije bilo ne pamtim. Sa Kamiqom sam dobio nove GoodYear ljetne i uzeo sam cjelogodišnje gume za zimu, mislim da je Minerva AllSeason Master. Fenomenalna guma.

Na C5 imam ljetne Pirelli Cinturato i imao sam zimske Hankook koje sam uništio. Kupit će se isto cjelogodišnje i furat će se zimi. Ove zime sam jedan tjedan išao na posao u kaputu, ostatak u baloneru.. Temperatura zna otić oko minusa ili malo ispod tako da mi nije za ljetne ali zimske nije nikako. Cjelogodišnje odrade dobar posao za manje novca. Čak sam razmišljao nakon što potrošim ove ljetne da imam trajno Michelin cjelogodišnje.
 

Cutac

Prèkaroš
Da malo skrenemo sa teme guma, išao sam vidjeti kako se bitumen drži nakon dizalice prije 2(?) tjedna.
Odgovor je da se ne drži. Naprijed je ok, ali iza je oštećen, a izgleda da je iza lijevo oštećen i lak tako da se pojavila korozija.
Sutra ću ga na rampe, odrezati što se diglo i premazati konverterom. Onda ću vjerojatno prešpricati bitumenom, nek se nađe.

Stvarno moram dobro razmisliti gdje ću sada stavljati dizalicu. Za zadnji kraj nije problem, ispod opruga, ali za prednji ne znam. Pod prag ne volim, a ne znam hoće li odlijepiti bitumen ako stavim na gredu kao do sada.
1644960816388.png
 

Cutac

Prèkaroš
Ma nisu oni niš krivi, nego kako se stisnuo bitumen na tom mjestu je puknuo.

Jebiga, ja sam i prije bitumena morao mazati ta mjesta jer je farba odavno pukla od dizanja.
 

Cutac

Prèkaroš
Opet se počelo čuti zujanje kad radi klima, znači podmazivanje lagera nije ništa postiglo.

Jebiga, za kompresor ću zvati Frigoom, ali sam stetoskopom poslušao ostale remenice. Ko da IMT vozim bokte, svaka zuji u svom tonalitetu. Promijenit ću roler svakako jer je 150 kuna, a španer je isto jeftin. 2300 kuna. Ko da špana one ženske što axboy stavlja slike, a ne remen.
Ne zuje glasno, ali definitivno su glasniji od ispravnog ležaja.


E da, najbolji dio današnjeg dana - izgaranje rožnice u vožnji. Još kako je auto ultra prašnjav, nisam htio prati stakla da ih ne izgrebem i nisam vidio kud vozim, skoro sam s ceste sletio, desni kotač mi je povukao šoder.

ivan222 ivan222 pitao si jednom zašto displej svijetli sa zadnje strane. Ovdje se na slici vidi kako je sunce backlight, tu gdje hauba radi sjenu se ne vidi brojka.
1645647671661.png

I vidi se sjena pipca za klimu :D
 
Posljednje uređivanje:

gambler072

C5 enthusiast
Cutac Cutac nisam ti se oglasavao u ovoj temi, i zaista cijenim tvoje zalaganje oko auta, ljubav prema njemu, poznavanje automobila altogether, spremnost da pomognes drugima, ali daj opusti se, i uzivaj u autu i zanemari sitnice koje nista ne znace
 
Na vrh