Citrać by '''ivan222''

diegos

Well-known member
Odlicno... E vidis i ja si budem farove sredio, samo cekam da mi stignu te stvarcice za poliranje. Koju pastu si koristio i s cime si ih zastitio na kraju?

Inace, ima na Youtube-u dosta videa kako ispolirati farove ;)

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Meguiars pasta za poliranje, i poslije njihov premaz za zaštitu. Negdje oko 120kn je bilo oboje. Ima za kupit u Partesu, može se naručiti online.

Našao sam neku staru foliju, pa sam donji okvir prozora bacio u crnu sjajnu. Usput i malo očistio ove dvije značkice i u bezbojni lak bacio.

I nakon svih peripetija danas prošao izvanredni tehnički pregled. Opet smo na cesti :D
Sljedeći redovni tehnički je u 9. mjesecu... što se ispitivača tiče moram samo kuglu vilice zamjenit na vozačkoj strani. (na suvozačkoj sam prošle godine, nema frke).

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Uskoro u novom izdanju :cool::D

................
.......
..

Ovih dana slavi 10. rođendan mališa... novi volan je najmanje što je mogao dobit. Nismo ništa kemijali s bojama, materijalima i slično... crno na crno, prava debela kvalitetna koža. Maštao sam ja i o volanu sa DS3, ali u ovim svim kombinacijama nije realan. Na kraju sam zadovoljan kako je ispalo, druženja će bit puno ugodnija :D

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Jes, u biti nije crna koža nego tamno siva kao ostatak... a majstor želi ostat anoniman do kraja ljeta :D Nikako da ode na godišnji, puna garaža volana.

Rexi

New member
Ivane, ili netko..
Moze malo pomoc oko multimetra kako se namjesti da izmjerim dali mi nesto vuce struju kada je ugasen auto :thinking:

Imam ovaj multimetar

jel dobro ubodeno i na sto da okrenem :D ?

I drugo me zanima, vidim da si maknuo klemu ali na slici izgleda kao da dotiče pol akumulatora.

Molim te ako mozes amateru objasniti.

Thanks!

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Trebalo mi je malo da nađem o čemu pričaš :D Da napomenem, i ja sam apsolutni amater.

Prekidač okreni da 10 Ampera dole.
Auto ugasi, zaključaj s dignutom haubom i pusti ga 10min da sjedne sve kako treba.
Klema izgleda kako izgleda, ali je u potpunosti odvojena.

Za razliku od mene, rađe skini crveni pozitivan pol. I onda multimetrom mjeri između kleme i pola. Vidi ako možeš pustit spojeno malo duže i prati što se dešava.

Ili odi kod električara :D

Milosh

Test
Može i tako, ali mozes i staviti na fused i okrenuti na 200 mA (dole desno, "na 4 sata", ako dobro vidim, slika je mutna). Tako ćeš dobiti precizniju informaciju.

Multimetar spajas između kleme akumulatora i žice koja je bila spojena na klemu, znači serijski ga spojiš. Nema veze ako obrnes polaritet, samo će ti pisati - ispred vrijednosti, ali rezultat samog mjerenja je isti.

Sent from my FRD-L09 using Tapatalk

denisoft

Active member
Da malo pomognem: pipalice instrumenta spajati ovako kako je na slici za sve osim mjerenja struje u amperima, kada kotač instrumenta okreneš na ''10'' i pipalicu preseliš na plavu utičnicu. Ako nisi siguran koliko ti vuče auto, probaš sa većom skalom, znači, na 10A, izmjeriš i ako je ispod 200mA, odspojiš instrument, prebaciš crvenu pipalicu na srednju (crvenu) utičnicu, kotač instrumenta na 200mA i ponoviš mjerenje. Auto će u svakom slučaju ''vući'' nešto sitno mA, jer imaš elektroniku auta koja čeka od otključavanja/zaključavanja auta do sata na radiju ili displeju itd.

Rexi

New member
hm. probao... i pise da je 0, i na 10A i na 200mA

jel to moguce? auto je zakljucan i ostavljen 10-15min.

odspojio sam + klemu, jednu pipkalicu na nju, jednu na akumulator +
poslusao sam vas sve, pa tako nisam ni okretao skalu bez odspajanja.

cak sam promjenio iz comm u unfused "uticnicu", opet nula.

mislio sam da sam sprzio instrument.. pa sam izmjerio voltazu, i to je ok, 12,4 kada auto ne radi i 13,4 kada radi u leru.

moj je zakljucak da je sve u redu:thinking:
ili?

Rexi

New member
aku koji je prethodna vlasnica (pouzdano) kupila prije 6mj. se ispraznio. vode je falilo skoro do celija.
pretpostavljam da su joj uvalili neki stari/rabljeni/polupuni, ali sve jedno mi je cudno pa sam htio prekontrolirati dali curi di struja.

denisoft

Active member
@Rexi crnu pipalicu ne seliš, već crvenu, provjeri još jednom.

Da biš provjerio da li je instrument dobar na strujnoj strani, spoji se u seriju sa rezervnom žaruljom fara, ako je instrument u kvaru, žarulja neće svijetlit.

Akumulatori su čudne biljke i zna se dogodit da kiselina ishlapi, dodaš destilirane vode i napuniš ga punjačem.

Napon od 12,4V je mali napon, akumulator je prazan, napon punjenja od 13,4V je mali napon.

Kod tebe su moguće greške:

- akumulator je možda loš, ali trebaš provjerit doljevanjem destilirane vode i ponovnim punjenjem - preporučam punjačem, a ne alternatorom,
- regler daje mali napon, moguće je da je u kvaru, napon punjenja mora biti između 14V i 14,4V,
- kleme - one znaju biti najčešći problem, vijci ne budu pritegnuti dovoljno pa kabel oksidira i eto manjeg napona, akumulator se muči kod paljenja, ne puni se kako treba, napon punjenja na samoj klemi manji zbog otpora oksida, sve redom problemi - a najjednostavnije za provjeriti i popraviti - rastavi, dobro očisti, provjeri, pritegni i vidi rezultate.

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Za dva tjedna je ''pravi'' tehnički pa se lagano pripremamo u tom smjeru.
Počelo je sa zamjenom lijeve donje kugle. Ta je orginalna, i kugla i vilica... 200tkm i 10g. I bome sam se namučio, na dva dana su se rastegli radovi...
Kugla je jednostavno zapekla nutra i ne mrda. Ni guranje pajsera ni skakanje po vilici ju nije impresioniralo. Na kraju sam nabavio izbijač, al ni on nije bio dovoljan... morao sam ga podložit da se nešto pokrene.

Druga stvar... ta lijeva vilica je sva ruzinava po površini, raspao se lak. Pa sam ju malo sanirao, al ništa pretjerano. Rađe ću novu vilicu uzet ako se ova nastavi raspadat.

I nova ručica mjenjača... došla malo okrhnuta pa pitao lovu nazad. Al ja besplatnu je odlična, jako lijepo leži u ruci. Vidit ćemo koliko će se krom držati :D
Ali ona i nov volan su svakako pomladili unutrašnjost.

Na vrh