Ja mislim da to nije baÅ” tako jednostavno za odgovoriti. Da, viÅ”e RAM-a i SSD Äe donijeti poboljÅ”anje (SSD puno viÅ”e nego RAM!), ali ima tu viÅ”e stvari.
Vrlo lako je moguÄe da taj moderni i3 Å”ije starog i7 po pitanju performansi. Uzmi taÄan model jednog i drugog procesora i uporedi ih detaljno na nekoj stanici za podreÄenje cpu-a. Taj novi i3 ima puno veÄu brzinu bus-a, radi na sliÄnom ili viÅ”em taktu, ima viÅ”e fiziÄkih jezgri, da ne priÄamo koliko je bolji Å”to se tiÄe potroÅ”nje struje i toplote. Radi sa bržom memorijom, a ugraÄena grafiÄka je možda i bolja od neke stare dedicated grafiÄke.
Ja imam Dell R17 iz 2012.! sa i7 (mislim da je to druga generacija), 8 GB RAM-a, poslabom Nvidia grafiÄkom i Samsung SSD-em kojeg sam ugradio prije sigurno 7-8 godina. Radi on, ali Å”to se tiÄe brzine i performansi, nije to viÅ”e to. Pored browsera (množina) i Office-a, na njemu radim u Photoshop-u, Lightroom-u, Sketchup-u, Fusion 360. Radi on, ali nije to viÅ”e ta brzina i produktivnost koju sam nekad imao.
RAM nije problem, ja ne radim sa ogromnim fajlovima, i Äak i sa 8 GB RAM-a, nije ga skoro nikad zafalilo (bude Äesto na 70-80% ali to se ne primjeÄuje). TakoÄe nije problem ni u junk softveru ni OS-u, razumijem se i pazim Å”ta mi se vrti na kompu. Ali jednostavno ni softver viÅ”e nije isti. Danas svaki softver ima 5+, a Äesto i 10+ procesa i servisa koji su u pozadini aktivni. Prije 5 do 10 godina, ja bih sluÅ”ao muziku i radio u PS 2016. Danas imam otvorena 2 browsera sa ukupno desetak tabova, od Äega Opera ima 10 procesa u pozadini, imam Dropbox koji ima svojih 5 procesa, imam Viber i antivirus. Uz to joÅ” neÅ”to radim u Photoshopu 2021 (koji je puno teži od starog) i Sketchupu istovremeno. Plus svaki ozbiljniji novi softver (naroÄito Adobe, Äak i krekovani) ima nekoliko servisa koji se stalno vrte u pozadini, Å”to za update Å”to za licenciranje. I sve to kad se skupi, padaju performanse.
KoliÄina RAM-a kod modernih kompjutera nije problem i nije kljuÄna. Sistem po svojoj logici nikad ne smije ostati bez RAM-a, zato se koristi tzv. Page file (zapisivanje najstarijih informacija iz RAM-a na HDD). To je uvijek bilo usko grlo jer su diskovi bili stotinama puta sporiji od RAM-a. Sa danaÅ”njim SSD i NVMe diskovima, upotreba page filea se i ne primjeÄuje.
O ovoj temi bi
visaluteju mogao znati viŔe.