Kakvo Vrapče, samo jedan od rijetkih što zna točno što voli!
Potrošnja plina nikako ne može biti manja od potrošnje benzina kako ti navodiš zbog različite energetske vrijednosti ta dva goriva. Ukoliko je sve ispravno i dobro podešeno na plinskom sistemu, potrošnja plina mora biti veće za 15-20 %. Nekad, na starim sistemima gdje si potrošnju štimao vijkom, mogao si dobiti manju potrošnju plina u odnosu na benzin, no to je neminovno vodilo ka oštećenju ispušnih ventila zbog siromašne smjese.evo golf napravio 4.000 km dok je kod mene
sada mu mjerim (malo teže ide) koliko troši plina po gradu/prigradski (prosječna brzina kretanja je 26 kmh)
to je mao teže jer kod punjenja plina potrošnja od pištolja do pištolja nije tako precizna
no pokušat ću
naime taj je motor poznat kao gradska pijanica i po specifikaciji troši malo više od 10 litara po gradu
board comp pokazuje svašta pa tako je često između 11 i 12 litara
no koliko sam ja zamijetio u tim uvjetima spore vožnje u gradu koji nije gust, često na hladno i s vožnjom od 3 do 10 km udaljenosti, bez stiskanja i s vožnjom na oko max 2-3.000 okretaja ja mislim da je potrošnja plina negdje 10-11 litara
uz cijenu plina od oko 0,78 EUR po litri i kad se sve uračuna to je novčano gledano kao da troši do 7 litara u tom režimu vožnje.
izvještaj o potrošnji slijedi za 7 dana tj. kad odradi još 200-250 km za koliko u tanku ima plina po mojoj procjeni
ja kažem da board computer nije u pravuPotrošnja plina nikako ne može biti manja od potrošnje benzina kako ti navodiš zbog različite energetske vrijednosti ta dva goriva. Ukoliko je sve ispravno i dobro podešeno na plinskom sistemu, potrošnja plina mora biti veće za 15-20 %. Nekad, na starim sistemima gdje si potrošnju štimao vijkom, mogao si dobiti manju potrošnju plina u odnosu na benzin, no to je neminovno vodilo ka oštećenju ispušnih ventila zbog siromašne smjese.
Po BC, bez obzira na šta voziš, pokazivat će ti istu potrošnju ali realno plina troši 15-20 više. Upute zanemarija kažem da board computer nije u pravu
a plin je tvornički, tj. auto je kao nov kupljen s plinom, s time da je zadnja 2 puta servisiran kod Boyskog
i radi savršeno mirno i uglađeno, bez zamjerke
tako da je meni bitno koliko auto troši, a ne koliko auto pokazuje da troši po bc
za benzin ću isto izmjeriti
činjenica je da za razliku od novih auta tu bc-u treba malo više vožnje da "zbroji i izračuna" potrošnju, pa tako u tim kratkim vožnjama ostaje na tim visokim brojkama
inaće ovaj auto s plinom tvornički po uputstvu ima jako malu razliku potrošnje benzina i plina
dosadašnja mjerenja su mi pokazala da plina troši onoliko koliko pokazuje po bc dugotrajnu potrošnju benzina (između 10 i 11 litara u ovim opisanim uvjetima)Po BC, bez obzira na šta voziš, pokazivat će ti istu potrošnju ali realno plina troši 15-20 više. Upute zanemari
To je znak da je plin dobro podešen. Plinski ecu uzima podatke od benzinskog(vrijeme otvorenosti injektora) i korigira ih na više,razlog je razlika u mediju(tekućina vs plin) i energetska vrijednost ta dva goriva (tih cca 15%). U stvarnosti auto zapravo ne zna da li ga pogoni plin ili benzin i sve šta motorni ecu računa, računa kao da ga pogoni benzin. Iz tog razloga uz uvjet da plin radi dobro i ispravno je podešen, BC pokazuje istu potrošnju kao na benzinu a zapravo troši više plina(15-tak %)dosadašnja mjerenja su mi pokazala da plina troši onoliko koliko pokazuje po bc dugotrajnu potrošnju benzina (
vidim da se razumiješ u toTo je znak da je plin dobro podešen. Plinski ecu uzima podatke od benzinskog(vrijeme otvorenosti injektora) i korigira ih na više,razlog je razlika u mediju(tekućina vs plin) i energetska vrijednost ta dva goriva (tih cca 15%). U stvarnosti auto zapravo ne zna da li ga pogoni plin ili benzin i sve šta motorni ecu računa, računa kao da ga pogoni benzin. Iz tog razloga uz uvjet da plin radi dobro i ispravno je podešen, BC pokazuje istu potrošnju kao na benzinu a zapravo troši više plina(15-tak %)
Tako je, bez obzira voziš li na plin ili benzin. Što se mene tiče, vozio sam na plin od 1986 do 2017,od starih sistema sa podešavanjem vijkom, preko sistema sa steper motorom do multipointa Lovato i BRC-a. Stare sisteme sam sam servisirao, a ove posljednje kod Boyskog koji slovi za veće stručnjake u HR.bc pokazuje potrošnju benzina
svaki koliko da idem na servis kod Boyskog?Tako je, bez obzira voziš li na plin ili benzin. Što se mene tiče, vozio sam na plin od 1986 do 2017,od starih sistema sa podešavanjem vijkom, preko sistema sa steper motorom do multipointa Lovato i BRC-a. Stare sisteme sam sam servisirao, a ove posljednje kod Boyskog koji slovi za veće stručnjake u HR.
Ja sam uvijek radio jednom godišnje, cca 12-15000 kmsvaki koliko da idem na servis kod Boyskog?
auto radi 10.000 km godišnje
gore vidim da nisu original dizne već plave (to je mijenjano nekad prije), i spremnik je mijenjan 2019. te atestiran + 10 godina
nadao sam se da interval može biti dulji jer mi se ne da ići do tamoJa sam uvijek radio jednom godišnje, cca 12-15000 km
Imaš i u Puli dobrog majstora, ne mogu se sjetiti imaena. Mislim da ime firme počinje sa "t"nadao sam se da interval može biti dulji jer mi se ne da ići do tamo
Ispravak, firma se zove BILImaš i u Puli dobrog majstora, ne mogu se sjetiti imaena. Mislim da ime firme počinje sa "t"
Nema razloga da ga povremeno voziš samo na benzin, tako kažu majstori. Uostalom šta bi dobio time?nisam uspio postići samo gradsku/prigradsku vožnju već i 100 km izvan grada
po board comp je pokazao potrošnju 10,00 litara, a plina ne jantočeno dokle god je išlo kao da ga je trošio 10,2 litre
+ naravno nešto je i benzina potrošio kod paljenja, ali on prebaci na plin nakon jako malo (ovisno o temp. rashladne ako sam dobro shvatio) - nakon 10-20 sec ili ako je jako zima do 1 minute
ovo izvan grada ga nisam štedio, ali budem vidio
ono što sam prije primjetio kad je samo u gradu po board comp mu prosjek dugoročni bude oko 11 -11,3 litara
pa bi mogao uzeti u obzir da toliko i plina troši (znam da je čudno ali nemam pojma)
svako koliko bi ga trebalo voziti samo na benzin i koliko dugo?
nemam pojmaNema razloga da ga povremeno voziš samo na benzin, tako kažu majstori. Uostalom šta bi dobio time?