Cutac
Prèkaroš
Žao mi je :/nesreća
Mene će sa ovog motora skinuti jedino cura ako iskreno kaže da se brine i da ne bi htjela da vozim. Osim toga? Ništa.
Imao sam "zeznute" situacije često u ovih 1500 km. Jednom sam ja bio polovično kriv, ostatak drugi. Generalno se svodi na to da netko sječe zavoj iz suprotnog smjera (dogodilo se danas, malo je falilo da me pobere, čak sam razmišljao da se okrenem za njim) ili da me ne vide u mrtvom kutu.
Ja sam bio "kriv" kad sam vozio dionicom koju ne poznam, zavoji kroz šumu, suha cesta, vozim cca. 60-70 km/h, ugodno ide sve, nov asfalt, sve super. I odjednom, preko prijevoja (jel, ne vidim preko brdašca što je iza) makadam. Odjednom sam sa 60 na sat naletio na makadam. Koči prednjom, zadnjom, puštaj, hvataj i uredno stanem, ali je bilo proklizavanja i propadanja prednjeg kotača.
Sada sam u onoj zajebanoj fazi. Imao sam fazu da ne dajem više od pola gasa jer sam friški vozač. Pa sam onda imao onaj nalet samopouzdanja kad sam nabijao gas (ali nisam glup, na otvorenoj cesti gdje nema ljudi), pa onda faza mirne vožnje, sad sam na fazi "vozim brzo jer mogu". Nadam se da će proći bez incidenata dok ne shvatim da ne mogu zapravo. Iza toga ide opet vozim mirno, pa će još jednom biti (pretpostavljam) malo brža vožnja, pa će onda doći na svoje i biti će kao sada u autu.
Auto vozim kao baba (ali stvarno, po ograničenju, lagano ubrzavanje, baš baba baba), osim kada me opere ili ponese (što je rijetko i uglavnom na jaaaako poznatim dionicama sa preglednim zavojima), ali nije kao sada na motoru da nisam siguran šta će biti i da si mislim "joj valjda se neću sjebati", nego je baš ful sigurno i lagodno. Nadam se da će, kao i sa autom, sa motorom do toga doći bez incidenata.
Da ne bi ispalo da divljam, ne divljam, nego vozim brzinom koja je "ako ništa ne iskoči i ostanem koncentriran, bit će dobro, a ako ne...". A za to nemam dovoljno vještine na motoru još uvijek...
Plus što me uvijek sram biti glasan da me drugi čuju, tako da u gradovima vozim normalno. Osim u tunelima u ZG i Rijeci (njih poznam), to je do crvenog hehe.
No, dovoljno sam svjestan i volim dragu da ne radim baš prave gluposti, jel.
Sada kada vozim shvaćam zašto se motoristi ne proguraju kraj mene kad im se maknem u autu. Oduvijek, kad vidim motor iza sebe, vozim uz desni rub koliko mogu, da on ima više mjesta da prođe. Sad kao motorist shvaćam da kada vidiš takav auto ne pomisliš da ti se miče, nego povećaš oprez.
Ali i dalje neću zaboraviti prije dosta godina, put na more. Ako se ne varam, išao sam Kockicom. Tamo negdje uspon iza Slunja u smjeru mora (ja mislim), bus drži kolonu, motorist ide, auto po auto. Meni prozori spušteni (klima? haha), ruka na okviru, gledam cijelo vrijeme motoristu, vidim da kreće, znam da auto ide iz suprotnog smjera, izbacujem ruku pred njega sa dlanom prema njemu, on se vraća iza mene, auto prolazi, on pretekne i zahvali se.
Tek sada kada vozim motor shvaćam da vozači to ne rade i nisu svjesni takvih stvari.
EDIT: Sinoć sam radio sa tipom iz Južne Amerike tako da me to, u kombinaciji sa pomicanjem sata, sjebalo pa u 2 ujutro pišem romane jer mi se ne spava